Riikka Pulliaisen tokokoulutus 17.9.

Mietin että mitä olisin ottanut tohon koulutukseen aiheiksi, aattelin ekaks tunnaria (ku se olis ollu kivaa) ja avon noutoa mut sitten muutin paikan päällä mieleni kun se seuraaminen on ihan karseeta paskaa vieläkin. Ja sen tunnarin nyt kerkiää opettaa myöhemminkin. Otettiin siis ekaks noutoa ja tokalla kierroksella seuraamista.

Näytin ensin missä vaiheessa nouto on nyt, ei siis ikinä ole tuonut kapulaa sivulle asti vaan tulee eteen seisomaan ja räkäsee kapulan siinä pois. Mikä nyt johtuu melkosen varmasti siitä että kun heittää aksassa palloa palkaksi niin olen opettanut että kunhan tuo mulle niin siitä saa namin. Ja sen olen opettanut sen takia että muuten ei sitä anna takas :) Noutoa muutenkaan ei ole hirveästi treenattu, oon vaan keskittynyt alon liikkeisiin mutta nyt olis syytä jo opetella muitakin. Siis ekaks tosiaan siihen missä ollaan nyt; koira sivulle, sanon tiukasti odota! (ettei karkaa kapulalle) vinttasin kapulan huuthemmettiin hallin vasemmalle sivulle näköjään ja siinä matkalla oli unohtunut ohjatun noudon kapula lattialla :D No vauhdillahan se lähti sitä hakemaan, huijasin muuten alussa vielä hämyheitolla että katon pysyykö sivulla. Pysyi, lähti käskystä ja katto väärän kapulan ja ehdin jo sanomaan Riikalle että no nyt se tuo sen väärän tietty.. Ha, eipä tuonut, nuuhkas ja meni hakemaan oikean kapulan mikä oli ehkä parin metrin päässä siitä toisesta. Pätevä! Lähti tuomaan yhtä vauhdilla ku menikin, pyysin matkalla sivulle, tuli mut pudotti kapulan matkalla lähelle mua ja mä tietty palkkasin siitä :) Nou-nou Tuija. Vaaditaan loppuun asti eikä palkata vääristä. Sanoin sitte että no olis siitä vissiin seiskan saanu kokeessa kun yletin kapulan ottamaan. Riikka sano et olis siitä kyl kasi tullut. Oho.

No sitten korjaamaan sitä että tuo loppuun asti, vauhdissa ei valittamista kumpaankaan suuntaan. Tekniikkatreeni nro 1: Laita koira istumaan, kapula eteen n. puolen metrin päähän ja itse noin 8 metrin päähän seisomaan koiraa vastaan. Käsky hae! Ja matkalla sano että sivulle. Cassu vähän ihmeissään katto mua sekunnin verran että mitä perkele kun et heittäny mitään ja sitten otti kapulan ja toi sivulle asti :O Järkytys! Ikinä ennen ei ole sitä tehny, siis oikein odotti niin kauan että otin kapulan ja sanoin kiitos eikä räkässy heti pois. Tätähän mä rupeen tekemään siis joka päivä.

Tekniikkatreeni nro 2: Cassu eteen istumaan ja pidä toisessa kädessä kapula ja toisessa nami. Kapulan takana hetsailet namilla että täällä herkku kun tekee oikein :) Sano hae ja kun ottaa ja pitää hetken, sano kiitos ja palkkaa. Aikaa pidennetään vähitellen. Kapulasta pidetään itse koko ajan kiinni!! Tää se sitten oli vaikeeta, kauhee kun joku tyrkyttää namia ja kapulaa ja apua mitä mä teen, otan kapulan ja käyn maahan ja pompin ja haukun ja komennan että tänne se nami! AAAA karseeeetaaaa miks mua vaaditaan tämmöstä tekemään!! Ja sitten taas lopulta onnistui kun se nakinpala oli kummiski niin houkutteleva. Nyt rupesin miettimään et tehtiinkö me tää ensin kummiskin, tais olla niin.

Muita ohjeita: älä "kaadu" koiran päälle, ota oikealla kädellä kapula kun on sivulla. Mieluummin vaikka vähän kyykisty selkä suorana.

Eiköhän tästä hyvä tule kun noin vähällä vaivalla sai heti paranemaan tosi paljon!

No sitten se järkyttävä seuraaminen. Sanoin että tää on ihan kamalaa ja Riikka käskytti mulle lyhyen kaavion että nähdään missä mennään. No olihan se paskaa. Mikä nyt teki siitä vielä vaikeempaa oli se että tehtiin meidän aksahallilla tätä ja jätkä oli ihan aksamoodissa. En saanu sitä rauhottumaan ennenku ihan lopussa.

Muutenkin en tajua muuten sitä hierontaa, ihan niinkuin se olis saanu siitä jonkun ihme virtapiikin, oli eilisissä tokotreeneissä ihan karmea (siis tokoa ajatellen, aksaan vire olis ollu loistava!) Oikein täris kun piti istua paikallaan, tein siinä sivussa kakeja että olis purkanu energiaa niin pomppi silleen istumaan että meni metrin taaksepäin samalla ja ulvahteli/haukkui jokaisella istu-maahan vaihdolla. Piippas kun komensin maahan rauhottumaan, eikä siitäkään voinu palkata. Eikä se koskaan ole mölynnyt liikkeitä tehdessä. Sanoinkin että saadaanko me aksata tunti, ehkä sitten pystyy keskittymään tokoon :D Ei saatu, mut ei siitä tokostakaan mitään tullu. Paitsi paikkamakuusta. En tajua miten se pystyy tommosessa moodissa tekemään käsittämättömät paikkamakuut sekä eilen että tänään, on ihan rauhassa ja hiljaa paikallaan.
Tarkkaavaisena muttei levottomana yhtään. Oon siis nykyään ollut aina piilossa sen 3 minuuttia. Eilenkin molemmilla puolilla koirat nous ja niitä käskytettiin ja käytiin komentamassa aika kovallakin äänellä. On siis ees joku liike kunnossa. Mistä päästään sitten takas siihen maailman paskimpaan seuraamiseen.

Siis malliks näytetty seuruu aksamoodissa ja sitten näytin miten olen yrittänyt asiaa korjata. Olen sitten onnistunut opettamaan kädestäni kosketuskepin. Jee. Nälppii ja koko ajan lupsuttaa kättä. Mä olin ihan epätoivonen että ei helvetti mikä tähän nyt sitten auttaa. Mutta loppujen lopuks se ei ollukaan huono asia ollenkaan, saatiin se nälppiminen loppumaan sillä että käsi tiukasti jalkaan kiinni, hieman saumasta taaksepäin niin johan oli loistava paikka! :O Ja jos rupeaa haahuilemaan niin vähän vilautti kämmentä niin korjasi paikan takasin. Pitää olla nopea siinä ja tehdä ekaks lyhyttä matkaa. Palkka selän takaa vasempaan käteen, muuten tuijotteli oikeeta kättä kun tiesi että nami on siellä. Riikka sanoi kun kysyin että no meenkö mä kokeeseen niin että käsi on housunsaumassa kiinni niin sanoi ettei niitä käsiä tartte heiluttaa ku heinämies, siistimmän näköistä se jokatapauksessa on että tulee ihan vieressä. Niin muutes, niin lähelläkään ei oo tullu ehkä ikinä. Hän kuulemma itsekin liikuttaa käsiä tosi vähän kokeessa. Sanoi kanssa että on hankalan kokoinen koira siinä mielessä ettei ole iso eikä pieni, käsi on just siinä nenän kohdalla mulla. Tein sitten hallin etuosassa yksinään tätä ja käänti takapäänkin ihan just silleen upeesti kun mä haluan kun vilautteli sitä kämmentä :O Järjetöntä! Sanoin Jonnalle että käyn ehkä joskus pussaamassa sitä Riikkaa kiitokseks jos tää onnistuu.

Sitten meillä oli vielä lopussa aikaa kun puuttui yksi koira, tehtiin muutama ryhmäharjoitus. Ekaks paikkamakuuta häirittynä. Riikka otti pallon (!) ja siinä vaiheessa tiesin että tästä ei sitten tule mitään. Seistiin koirien edessä metrin päässä ja hän hetsaili vuorotellen jokaista koiraa pallolla ja heitti sitä ja Cassu perään kun oli meidän kohdalla. Morjens. Kielsin ja takas paikalleen. Riikka kävi loput koirat läpi ja tuli uudestaan meidän kohdalle, tällä kertaa ei noussut, mieli teki ihan älyttömästi mutta pysyi kun kielsin lähtemästä. Pääsin palkkaamaan :)

Sitten otettiin semmonen että koirat istumaan ja Riikka kävi härnäämässä ja komenti maahan eikä olis tietty saanut mennä. Riikka kävi riviä läpi ja Cassu meni joka käskyllä maahan. OMG. Tällästä pitää siis tehdä enemmän. Merkkasin kun teki väärin ja käskin aina kaukaa takas istumaan. Kun oli menny meidän ohi niin viimeisten kahden koiran käskytyksen kohdalla ei enää menny maahan sentään...Pääsin siis tästäkin palkkaamaan.

Seuraava tehtävä oli että mentiin rinkiin ja seuruutettiin koiraa muitten ihan nenän edestä ja tehtiin pysähdyksiä ja käännöksiä siis tosiaan 5 sentin päästä toisen koirasta. Me alotettiin, Riikka sanoi että no nythän se keskittyy jo paremmin, teki ihan ok. Pari kertaa meinas mennä kattomaan kaveria matkalla, korjas heti kun huomautin. Siinä kun sitten oltiin omalla paikalla ja muut kävi edessä istumassa ja tuli päin niin Cassu pakitti että älä tule päälle, pysy kyllä istumassa ja kontaktin piti koko ajan. Varmasti tosi vaikeeta Cassulle kun ahdistaa jos joku tulee noin lähelle muutenkin. Olin kyllä siinä tyytyväinen poitsuun.

Lopuks ihan oikea paikkamakuu kun vielä oli aikaa, 3 ohjaajaa lähti ulos ja muut jäi sisään. Cassu oli ollu tosi loistavasti, ei mitään huomautettavaa. Mun oma <3 sfinksi.

Oli kyllä antoisa koulutuspäivä, kirjottelin muitten saamia ohjeita kanssa ylös:
Ohjattu nouto alusta lähtien:
- erikseen merkki ja nouto
- alusta lähtien heti kaikki kapulat
- eka kapula merkin kanssa suorassa linjassa sivussa, sitten kun hakee niin siirretään pikku hiljaa "ylöspäin" muitten kapuloitten kanssa samalle linjalle. Mulla on tähän tosi hieno piirros mutta onneks tänne ei saa sitä :)
- heti alusta lähtien molempia suuntia! Tee esim. kolme toiselle ja kolme toiselle puolelle. Muuten koira on aina ja ikuisesti "toispuoleinen".
- hetsaa oikealle kapulalle kun viet sen paikalleen
- suunnat voi olla vaikka olli ja vesa ettei tartte miettiä kokeessa kumpi se nyt oikeesti koiran puoli onkaan
- sano pitkä käsky että kättä voi pitää ylhäällä kauemmin, vs tuo-oikea tuo! (on siinäkin tokon ylituomari ;D)

Ruutu: Jos tekee aina samalta matkalta niin koira oppii sen järkyttävän nopeasti, tee vaihtelevia matkoja!!

Nouto: Jos pureskelee kapulaa, pidä palloa (palkkaa nyt yleensä) näkyvillä kädessä sivulla, kyttää sitä niin paljon että unohtaa pureskelun. 

Hyppynouto: Jos koira aina kääntyy hakemaan kapulan oikealta, heitä mieluummin kokeessa vähän vasemmalle (ja päinvastoin) jos et osaa heittää suoraan :) Ja jos heität päin persettä niin auta mieluummin koira esteen yli uudella hyppy-käskyllä ettei mene nolliks.

Mahtava päivä! Kiitos Jonnalle kun järjestää meille näitä koulutuksia!

Kommentit