Tokokurssit loppui taas

Jäänyt väliin näitten kurssien kirjaaminen, jos tästä viimeisestä nyt sitten edes:

Jeccu:
- luoksepäästävyys; aina ekalla noussut vastaan tai sitten viimeistään kun on vieressä koskemassa, tokalla pysyy vieressä/kontaktissa.

- paikkamakuu; aika hienosti pysyi, Mari käveli läheltä ympäriltä eikä haitannut. Lyhyitä pätkiä, jossain kohtaa nousi. Pätevä, hyvä kontakti. Mä olin 2-3 metrin päässä edessä. Kävin palkkailemassa.

- yksitellen viisi liikettä, sai palkata samalla; seuraaminen oman tason mukaan, sivulletulo 3 x, maahan liikkeestä 3 x, luoksetulo, paikallaolo.

Seuraamista ei oo tehty kuin (krhm) pari askelta nami kädessä, käännöksiä. No ne menee tietty ok kun on nami :) Sivulletulo on ihan hieno, edelleen nami kädessä, ilman namia tulee kyllä hyvään asentoon viereen mutta jää seisomaan. Tehtiin yks vielä 90 kulmasta ettei suoraan edestä aina, sekin hieno! Liikkeestä maahan 3x, juoksenneltiin eestaas ja maahan namiavulla. Nää menis kyllä paremmin ihan niin vaan että käsken maahan, ei jäis se peppu killumaan ilmaan kun hamuaa namia. Kolmas jo tosi hyvä. Kotona kun annetaan ruoka niin on tehty aina hetki paikkamakuuta ruokakippo edessä, uskomaton suoritus tolta poitsulta mikä on olevinaan nälkäkuoleman partaalla aina :) Menee siinä maahan silleen pläts-mallilla. Luoksetulossa voi jättää aika kauas, jäi ekalla eikä lähteny mamman perään. Saa sanoa aika tiukasti odota että jää. Tulee vauhdilla ja siististi, tästäkin pitää jättää avut pois kun osaa kummiskin. Paikallaolo hyvä. Muitten tehdessä tein kontakti/luopumistreeniä, namit molempiin käsiin ja saa kun katsoo silmiin. Pidensin jo aikaa vähän.

Lopuksi hypyn alkeet; Latoin namialustan ja käskin hyppy,meni ja heti kun namin syötyään kääntyi niin komensin seiso ja palkkasin hypyn yli. Tehtiin pari kertaa, ekalla tai tokalla ehti tulla takasinpäin ja jäi keskelle hyppyä söpösti seisomaan :) Kun siis eihän siinä ollut kuin kaksi lautaa.
Täytyisi tokoilla Jecun kanssa useammin, tekee kumminkin mielellään ja hyvin. Jäänyt valitettavasti paitsioon viime aikojen Cassun kisoihin treenaamisen takia. Sekä aksaan että tokoon.

Samalla agilitypäivitys:
En laittanut talveksi Jeccua mihinkään aksaryhmään, jätin kesälläkin jo loput ryhmätreenit osittain väliin kun ruvettiin jo rataa menemään enkä halunnut edetä niin. Alkoi tulla semmoinen käsitys että kyllä se ne esteet suoritti mutta sillä ei ollut mitään ymmärrystä koko hommasta ja miksi tätä tehdään. Opetan ensin itse kunnolla perusasiat ja ensi kesänä sitten ryhmään. Eikä sen kanssa kyllä mikään kiire tossa aksassa ole, siitä on vaan niin kiva juoksennella mamman kanssa siellä kentällä että on toisarvoinen asia mitä siellä puuhataan.  Kasvakoon vähän vielä. Hirveä hinku sillä kyllä hallille on, huutaa kuin syötävä autossa kun parkkeeraa ennenkuin pääsee ulos ja kiskoo hihnassa lämppälenkillä niin että melkeen kuristuu. Että intoa on ainakin tarpeeksi. Kaikkea pikkuista ollaan kyllä koko ajan tehty, etenemistä parin esteen päähän olen opettanut ja yksittäisiä esteitä. Olin eilen ihan onnessani kun se meni putkesta keinulle täysiä ja suoritti sen muuten ihan loistavasti 2 on 2 off-kontaktilla eikä hakenut välillä edes pienellä mutkalla mun luo :)) Tokalla kerralla tein jopa persjätön siihen putken ja keinun väliin ja se rupes vaikuttamaan jo ihan aksalta, haki vaan seuraavalle esteelle eikä vilkaissutkaan mua vaan seuras ohjausta ja vauhdilla eteenpäin! Ja tuli vasta luvalla pois, jee. Siitä keinusta on tainnut tulla sen lempieste, hyppäis siihen vaikka sivusta jos vaan pääsee. Ei ainakaan keinukammoa siis sille koiralle :) A ollaan menty kerran hihnassa, puomia ei olla tehty vielä kun mua pelottaa että se untamo tippuu sieltä. Ja renkaankin meni joka kerta oikein eikä yhtään kertaa välistä! Sitä olen vaan naksutellut kun menee oikein. Minikorkeudella tietysti vielä. Lotan koulutuksessa jossain vaiheessa oltiin ja hän sanoi että tässä vaiheessa sen ei tartte oppia mitään muuta kuin se että täällä on kivaa ja saa mennä lujaa. Näin teemme.

No niin sitten Cassun osuus tokoista:

Ensin kehääntulotarkastus, luuli taas olevansa menossa aksaamaan. Se tunti minkä joutui noilla kursseilla odottamaan autossa omaa vuoroa on ilmeisesti ihan tuskaa, aivan raivona haluais tehdä jotain ja HETI! Päästiin riviin niin komensin vaan maahan, oli jopa melkolailla hiljaa. Ekaks tehtiin paikkaistuminen, ok. Seuraavaks paikkamakuu yksitellen käskytettynä, meni vasta omalla käskyllä maahan. En päässy piiloon kun oltiin takaosassa hallia eikä ollut mitään näköesteitä. Oli nätisti, lonkka-asennossa kylläkin koko ajan. Minna käveli edestä ja muutakin häiriötä taas oli. Rykäisin kun pää kääntyi kaksi kertaa johonkin muuhun suuntaan. Heti kääntyi katsomaan. Palattiin koirien luo ja taas yksi kerrallaan käskytettiin istumaan. Minna sanoi että jäi jotenkin huonosti kun nousi ylös, mä sanoin että niinku se oli koko ajan lonkka-asennossa. Ei ollu ees huomannu sitä, karvat peitti aika hyvin :D

Sillä aikaa kun tehtiin paikkamakuuta piti miettiä joku liike mitä haluaa treenata. Aattelin että no nyt aletaan sitä avon hyppyä treenaamaan. Siinä kun vartuttiin omaa vuoroa niin tehtiin samaa namista luopumista kuin Jecun kanssa, Cassu on tässä kyllä jo melko pätevä, ei ees vilkase niitä käsiä enää :)
No sitä hyppyä sitten aattelin että kokeillaan kuin ämmän käy kun tehdään niinkuin kokeessa tehtäis. Eli koira sivulle, käsky hyppy ja kun meni yli ja kääntyi mua kohti niin käskin istu! Istuhan se, sitten käskin sivulle niin tuli hienosti hypyn kiertäen...joo. Kokeiltiin sitten niin että otan paluukäskyksi hyppy vaan. Sitten tuli hienosti ja matkalla komensin sivulle. Muutaman kerran tehtiin niin että jätin hypyn taakse vaan istumaan ja parin toiston jälkeen tuli ilman käskyä sivulle. Ahneena kerran yritin kokonaisena, kääntyi niin lähelle hyppyä ettei pystynyt hyppäämään takas, istui kyllä mut sitten meni maahan ja rupes haukkumaan et hyppää ite takas pöljä. Ei sitä ees näkyny hypyn takaa, vähän nauratti :) Mietin et pitäiskö sille viedä targetti että menis kauemmas koska ei toi hyppy muuten tule ongelma olemaan. No, tarttee kattoa.

Muitten tehdessä yksilöliikettä tein yksinään kakeja, aattelin kokeilla että kuinka kaukana siitä pystyy olemaan kun en oo vielä uskaltanut hirveen kauas mennä. Menin avon matkan päähän, jätin semmoselle maton viivalle että näin liikkuuko se. tein aika monta i-m vaihtoa, eikä liikkunu mihinkään! :O Kehuin vaan välissä enkä käyny palkkaamassa. Huomasin vissiin edellisellä kerralla ettei kannata käyttää käsimerkkiä, pomppaa niin ripeesti pystyyn että liikkuu. Luulee varmaan että heitän jotain.

Sitten vielä noudon tekniikkatreeniä ajan kuluksi. Kaks ekaa hienosti, sitte tiputti sivulla, sitten venkuloi sivulla niin paljon päätä että en saanu kunnolla kiinni kapulasta ja tippu enkä tietenkään niistä palkannut ja sitten ei enää suostunut tuomaan. Joo, ahneella on paskanen loppu. Tehtiin sitten tekniikkatreeniä nro 2 eli kapula käteen ja namilla houkuttelin pitämään pari kertaa ja sitten uudestaan nroa 1. Toi nätisti ja siihen sitten lopetin.

Lopuksi tehtiin yhdessä semmosta mitä Riikka Pulliaisen koulutuksessa, koirakot aika ahtaaseen ympyrään pa:han ja vuorotellen seurautettiin kaikkien välistä ja tehtiin pysähdyksiä siinä. Hienosti pysyi kontakti muitten pujotellessa, kerran tais tippua mut sitten tuijotti vaan. Seuraaminen parantunut huomattavasti.

Kai sitä vois tämän syksyn/talven aikana jo ainakin kerran avon kokeeseen mennä. Tarttis vaan reeniseuraa, toivottavasti Vau:n vapaalle tokovuorolle joku tulisi. Ja joku potkis muakin sinne menemään (molempien kanssa!) eikä vaan aksaamaan :)

Kommentit

Liinu ja Prikka sanoi…
Mulla on jäänyt jostain syystä tää teksti välistä ja lukematta. Minusta on ihan fiksua toi päätös Jecun kanssa treenaamisesta. Siis että jos omasta mielestä ensinnä ryhmässä treenaaminen ei tunnu siltä mitä haluaa pennun kanssa tehdä ja jää pois. Liinullakin kyllä intoa on, se ei huuda autossa mutta tietää kyllä hallille tullessa että mikä paikka... ja olis aina menossa sinne kun eihän neiti nyt mitään lämppälenkkiä malttais käydä :P

Mun mielestä (edelleen kyse on vaan mun mielipiteestä) tän ikäisten ei vielä tarvi treenata mitään ratoja, mekin otetaan omalla ajalla lähinnä yksittäisiä esteitä (joita on vielä monta kokonaan opettelematta) ja hypyllä ollaan tehty ohjausharjoituksia. Liinulla on rimatkin vielä aika matalalla että varmasti osin senkin takia mä itse tarvin sen kanssa harjottelua koska se tekee niin eri tavalla kuin Ransu. Siis maxi-medi tarvii eri tavalla tilaa ja Liinu nyt sattuu muutenkin olemaan vähän erilainen liikkeissään kuin Ransu. Toiseksi Liinu on kyllä ihan fiksu likka mutta ei se opi yhtä nopeasti ja vähillä toistoilla asioita kuin Ransu...

Mun mielestä on sama opettaa koiralle perusasiat sitä tahtia kuin tuntuu sopivalta, kun sullakin varmasti taitoa on.
tuija sanoi…
Joo kyllä mä olen samaa mieltä radoista ainakin ton Jecun suhteen, ei sen äly vielä riitä :) On tainnu fiksuusgeenit tulla teille kokonaan ;D Ei vaiskaan, eihän se tyhmä ole mutta kun on tottunut tohon Cassun oppimistahtiin niin välillä unohtaa sen ettei kaikki ole samanlaisia. Kukin tietysti tyylillään mutta ei siltä missään nimessä voi vaatia samoja asioita kuin mitä Cassulta saman ikäisenä (tokossa tai agissa). Ja haluan myös välttää sen virheen että mennään liian nopeasti eteenpäin asioissa.

Meillä on rimat alimmassa kun se nekin tuppasi pudottamaan syystä että katsoo mua eikä niitä esteitä. Sen takia mä koen tärkeimmäksi sen etenemisen opettamisen ettei siitä tule semmoinen vieressä roikkuja, vauhtia kun nimittäin kumminkin piisaa...

Ja sen kropan hallinta alkaa vasta nyt olemaan semmosta että uskalsin sen keinun opettaa, puomille en tosiaan uskalla laittaa kun se on semmonen rämäpää että ite ei kyllä osaa varoa. Keppejä en oo vielä alottanutkaan. Mutta kujakepeillä meinaan ne opettaa niinkuin Cassullekin. Hiljaa hyvä tulee :)
tuija sanoi…
Siis muokkaus vielä tuohon edelliseen kommenttiin, en siis ole nostanut rimoja vielä ollenkaan matalimmasta tasosta kun se ne alimmatkin aiemmin pudotti. Jotenkin itestä kuulosti se siltä niinkuin ne olis ollu jo tosi ylhäällä :)