Lentsun toko-opissa schapeleirillä


schapetokoilijoita

Eka päivän kakararyhmän tokot:

Luoksetulo: Jätettiin koira odottamaan ja menin n.15 askeleen päähän ja kutsuin. Ensinnäkin suuri ihme että pystyin menemään niin kauaksi ettei lähtenyt perään :O Ja sitten tuli tosi innokkaasti polvet murskaavalla vauhdilla päin, äkkiä piti liikkeestä jo ruveta auttamaan ja vetää käsi selän taakse, siellä kääntää ympäri ja vetää namilla vierelle pa:han. Jalkoja ei saa siirtää.  Helppoo...No oli se sitten vähän helpompaa kun pari kertaa harjotteli, vauhdista aika temppu :) Hauska kun huomasi että yks kerta oikein nyki että lähtee tulemaan mutta tiesi että pitää odottaa eikä lähteny, hieno pentu!

Paikkamakuu: Menin hihnan päähän suurinpiirtein, tätä ollaan silleen harjoteltu kotona että Jeccu maahan, ruokakuppi nenän eteen ja pitää odottaa että saa luvan ottaa. Onnistuhan sekin sitten, vierelle kävelyä ei kestäny vaan pomppas ylös.

Seuraamista: Pari askelta ja palkka, mun kaks askelta on 200, opettele laskemaan. Paikallaan käännöksessä ennemmin meni niskat nurin ku käänty sivulle :)



 Ruutu: Tässä kohtaa Lentsu sano että nyt kun rupeaa opettamaan niin saattaa olla kymmenen vuoden päästä valmis. Kun aiemmin sanoin hänelle että Jeccu on vähän hölmö...Lentsu sano et no nyt mä ymmärrän :D Ruutuun vietiin namialusta ja näytetiin että täällä tämmönen ihana missä herkkuja ja sitten lähetettiin ruutuun niin Jeccu juoksi ruutumerkin luo ja meinas ottaa sen suuhunsa ja lähtee kantamaan :)) No johtu kyllä siitä että Mehmetin kanssa yks ilta leikkivät ja juoksivat se ruutumerkki suussa molemmat aika pitkään...kannatti. Mut sillon se vaan nauratti ;) Löyti se sen namikupinkin sitten vihdoin...


Patsasleikki: Ensin vähän käveltiin ja sitten jäätiin patsaaksi seisomaan, katsottiin tarjoaako perusasentoa. Ei tarjonnu. Piti kääntää selkä koiralle että tuleeko siihen pa:han, ei tullu. Lopulta pari kertaa tuli viereen seisomaan niin siitä palkka. Muuten jäi vaan niille sijoilleen aina seisomaan :D Tätä vois tehä naksulla kotona.


Ekan päivän keskiryhmän tokot:

Paikkamakuu: Menin piiloon Marikan kanssa, ekaa kertaa olin noin pitkään pois näkyviltä. Muuten meni hienosti mutta ihan lopussa alko rapsuttamaan ponnaria ja jäi istumaan. Takas tullessa murahdin ja komensin maahan. Meni. Sanoin Lentsulle etten haluis palkata kun nousi istumaan mutta sano että oli muuten niin hyvin että palkkaa vaan. Muut meni pois mut me ongelmaiset tehtiin uusi paikkamakuu, tällä kertaa jäin näkyviin. Pysy hyvin, ei saanu kattoa koiraa tai olis tullu pullosta päähän :) No katoin sitte ponnarista vähän ylöspäin. Kysyin et mikä se meidän ongelma oli kun muille selitti ne, ei sitä sitten ollukaan vaan halusi vaan hyvän suorituksen loppuun.


Seuruu: Vinkkejä siihen kun tulee liian kaukana. Ensin näytin miten menee yleensä, kerroin myös sen viime kesän episodin ja hän muistikin sen. Kokeiltiin ensin kädet takana kokonaan, sitten käännettiin treenitasku sivuun niin ettei ole näkökentän edessä kun haluaa nähdä mut ja on "pikkasen" tota tavaraa taskuissa niin pullottaa niin paljon ettei näe mua :) Sitten laitettiin vielä kädet sivuille mutta oikea käsi ainoastaan liikkuu. Vasen housunsaumassa. Vähitellen saa alkaa sitä liikuttamaan mutta ikinä ei suurta liikettä siihen.








Käännökset seuraamisessa, haluaisin opettaa semmoset upeat käännökset että kun kääntyy niin heittää pepun silleen hienosti ja jatkaa matkaa :) Eli siihen opit: koira perusasentoon, paikaltaan jalkaterä vasemmalle ja koira hyppää sivulle. Lopulta kuulemma tarjoaa sitä seuruussakin kun vaan näkee jalkaterän kääntyvän. Tätä harkkaamaan sitten! Pitäisköhän opettaa muuten täyskäännöskin uusiksi, se näyttää niin hauskalta kun toinen kääntyy toisinpäin ja koira toisinpäin. Onkse nyt se saksalainen käännös sitten?

Liikkeestä maahan: No tässä nyt ei ole ollu ongelmaa ennenku se keksi tokoloman jälkeen jäädä kokeessa seisomaan eikä mennykään maahan. Joku ihme aivohäiriö tullu. No tehtiin ja sanoin maahan tosi painokkaasti niin meni maahan, Lentsu sano että kuulostit tosi vihaselta. Mä sanoin et aattelin et ainakin menee maahan :O Kokeiltiin toisen kerran, jäi seisomaan. Kolmas kerta meni maahan, riippuu siis äänensävystä. Ei vihasella mut matalalla äänellä vaan. Jos menee maahan niin tää on kymppi.

Ruutu: Ei olla tehty pitkään aikaan, pitää tehdä paljon kun on Cassun mielestä tosi kivaa. Tehtiin namikupilla ja kun oli namin syönyt käänty ympäri ja jäi seisomaan :) No tottakai. Palkkasin vielä pallolla. 10 m matkan menee vauhdilla, merkiltä asti jo vähän liikaa matkaa niin vauhti hidastui. Sitten kun menee vauhdilla kauempaakin niin täytyy ruveta tekemään sitä mitä ne proryhmäläiset teki, merkiltä lähetystä kun sekin näytti hauskalta. Alotetaan niin että koira merkille seisomaan, itse seisomaan aika lähelle merkkiä vasen kylki ruutua kohti, katsotaan ja osoitetaan ruutua eikä koiraa  ja käsky. Sitten lisätään omaa välimatkaa merkkiin.


Tokan päivän keskiryhmän tokot:

Paikkamakuu: piilossa, loisto. Ponnari oli ollu eilisestä jo päässä niin ei tarttenu rapsuttaa ;) Katteli kyllä sinne piiloonpäin muttei muuta tehny.


Luoksetulo: Tähän halusin neuvoja kun se välillä tulee hienosti ihan kiinni pa:han ja välillä jää vinoon. Aattelin et jos johtuu vauhdista. Eka kerran kun tuli luo niin tuli vähän hitaasti, piti vilkasta maassa olevaa merkkiä. Tuli suoraan. Toka kerran sama homma ja tuli suoraan. No sitten tehtiin niin että Sanna piti pannasta kiinni ja mä lähdin juoksemaan täysiä pois ja lauloin samalla jotain typerää :) Käännyin ympäri ja käsky. Tuli tuhatta ja sataa ja ihan oikein. Eli ei johdu vauhdista, osaa tulla kovaakin oikein. Heittelin lelua palkaksi. Otettiin vielä toinen samanlainen niin sitten jo tuli vinoon. Taitaa vaan johtua siitä että sitten kun innostuu oikein tosissaan niin ei ole enää niin tarkka miten tulee.

Seiso: Koira seisomaan, namipalkka eteen ja haarahyppelyä ja kaikenlaista häiriötä. Muuten pysy mut kun juoksin takaa ohi niin se oli liikaa.


Liikkeestä seis: Tääkin on muuten hyvä mutta kun tulee viereen ja pyytää istumaan niin istuu ja sitte pomppaa taaksepäin. Lentsu oli sitä mieltä että se on vaan ilopomppu minkä se tekee. Vinkiksi; koira seisomaan ja siitä autetaan kädellä istumaan ja palkataan. Sama hypyn kanssa. Sano Lentsukin että se on niin tyhmä pistemenetys kun muuten tekee tosi hienosti.















Tolpan kierto: Tästä on apua moneen liikkeeseen paitsi meillä kun ei sitä enää pysty tekemään :) Joka kerta kun lähetti kiertämään niin kierti tolpan ja pysähty heti. Onhan tätä treenattu siis viimeks kevättalvella luoksetulon stoppia ajatellen. Yritetiin saada se vaikka millä tulemaan, mä lähdin juoksemaan poispäin ja huutelin mutta ei. Lähetin kiertämään ja kävin välittömästi maahan kyykkyyn selkä sitä kohti. Ei auta. Kerran hiipi silleen epävarmasti että saako tulla. Varmaan aatteli päässään että haa: tää on häiriötreeni ja mun pitää vaan pysyä tässä. Kerroin ettei sen kanssa voi tehdä mitään kuin kerran, sitten se on aina niin. Lentsu oli epätoivonen että miten sä ikinä saat opetettua sille luoksetulon stopin. Ettei se ennakoi. No jaaa-a. Kai sen jotenkin saa opetettua kun sen saa tajuamaan että tohon merkille pysähytään ja sitte saa taas tulla käskystä. Sitte vaan huutelee silleen ettei näytä että ennakoi ;) Aksassa kyllä kiertää eikä pysähy mut se on eri asia. Ja kotona grillikatosta frisbeen toivossa. Mut siitä vauhista sitä ei pysäytä sitte kukaan. Lopulta saatiin lukko pois päästä niin että lähetin kiertämään ja lähdin ysikympin kulmassa juoksemaan poispäin niin sitten tuli perään vauhdilla. Lentsu oli ilonen ku voitettiin Cassu :) Kehu kumminkin että on se hieno eläin.

Toivotaan että toi seuraaminen paranee edes kasiin noilla jutskilla, ja kymppejä rupee ropisemaan kaikista liikkeistä kun saadaan ne viilattua kuntoon ;) Päästään sitte niitä seuraavan luokan liikkeitä tekemään/treenaamaan, alkaa se tokokurssikin taas onneksi!   

Kakararyhmän toka päivä:

Etupalkalla paikkamakuu: Namialusta muutaman metrin päähän ja Jeccu maahan. Sitten käveltiin ympäri ja mentiin viereen ja siitä vapautus palkalle. Ja mitä ihmettä, pysy ku tatti :O No yhen kerran varasti palkalle. Sitte vaikka anto luvan niin oikein katto että ai oikeesti? Hassu taitava pentu.



Tolpan kierrolla liikkeestä maahan: No kiertää se osaa aksan takia, ei kauheen kaukaa kyllä vielä. Oikeelta puolelta oli näköjään ekaks ymmärrysvaikeuksia. Siitä tehtiin niin että liikkeestä maahan, kun oli tulossa niin peruutettiin vauhilla ja sitten koira maahan keinolla millä hyvänsä. Tällä siis etsittiin siihen maahanmenoon liikkeestä vauhtia. Ei kyllä hirveen hyvä tapa Jeculle ottaa nami käteen ja sillä yrittää saada maahan kun alkaa vaan haistelemaan sitä sitten, järki lähtee heti :) Mut onnistu se muutaman kerran jälkeen vähän nopeammin.


sattuu muuten näppiin kun joku syö sen namin kanssa  :))
 Seuraamista lisää: Yksi askel ja palkka. Käännökset, heilautti pepun ihan pro:na sivulle! Näpsä poika, yön aikana oppi. Juoksemista, pari askelta ja palkka. Vähän hitaammin piti juosta, menin liian kovaa (yllätys). Lopuksi mentiin vielä kaikki ympyrälle ja kierrettiin kaikki koirat kontaktissa ja piti pitää kontaktia kun muut meni ohi. Ihku pikkunen oli tässä aika hyvä, ahnepossuna taas en pitäny kävellessä koko aikaa namia nenän eessä niin sitte meinas lähteä mut tuli takas heti ku sanoin.


kääntyy kääntyy...

näpsä poitsu!

juoksuunlähtö suoraan paikaltaan

pätevä pikku tokoilija!
 Ihme että sillä riitti keskittymiskykyä noin pitkiin treeneihin!? Kahtena päivänä kaks tuntia kummiskin kentän laidalla oltiin ja omaa vuoroa odoteltiin ja välillä tehtiin. Aika ylpeä oon kyllä siitä kuinka hyvin se jaksoi mun kanssa tehdä eikä lähtenyt huitelemaan minnekään tekemään omiaan, 8 kuukauden ikäinen kuitenkin vasta! Mut kyllä se aika väsynyt oli, meni ihan mielellään auton kyytiin ku treenit loppu. Pakkohan se on ruveta oikeesti treenamaan tokoa Jecunkin kanssa kun oli noin pätevä :)) Onneks alkaa pentukurssi viikolla 33 niin ei jää ainakaan oman laiskuuden takia tokoilematta.

 Lisää kuvia leiriltä: http://tuijalaurila.kuvat.fi/kuvat/2011/Schapeleiri+2011/

Kommentit