Vaun tokotiimin ensimmäinen koulutus

Kouluttajana Sirke Viitanen, mulle ihan uusi tuttavuus ja olipa ihan mielettömän hyvä koulutus! Tykkäsin tyylistä, rauhallinen ihminen, vastauksia tippuu kuin apteekin hyllyltä ja kaikkee halutaan kokeilla :D Kun mistäs sen voi tietää mikä toimii jos ei kokeile! Oli periaate tämän päivän koulutuksessa.

Cassulle halusin kuuntelutreeniä, koska se osaa kaikki voi-luokan liikkeet niin ettei niissä ole mitään katastrofaalista, ainoa on se ettei se ihan aina kuuntele (jolloin käskyn kuultuaan tekee jotain mitä arvelee että pitäis tehdä) tai ennakoi. Tuo pitää ottaa seuraavalle kerralle aiheeksi, meinaa lähteä jo liikkurin käsky-sanasta (nytkähtää jo lähtövalmiuteen) tai siitä kun mä vedän henkeä sanoakseni käskyn. Viime kokeessa noutoon jo taisikin lähteä siinä vaiheessa...krhm.

Sirke kysyi alkuun multa että miten se tekee töitä voi-luokassa (kun kerroin että oli vasta eka koe käyty), että loppuuko tekeminen kun se kesto on kuitenkin paljon pidempi kuin alemmissa luokissa ilman palkkaa. No eihän Cassu mitään palkkaa vaadi, se palkkautuu siitä itse tekemisestä nykyään.

-Koiralle opetetaan ensin että toko on rutiineja.
-Sitten kun se on ne rutiinit oppinut niin niitä heti rikotaan. Eli tehdään yllätyksellisiä treenejä, varsinkin tuollaiselle Cassun tapaiselle koiralle. Ennakoivalle minä-osaan-jo-ihan-ite. Onneksi se kuitenkin haluaa tehdä mun kanssa ne asiat, vaikkei ihan kuulolla oliskaan. Joten tehtiin temppurataa! Tätä mä olen aina halunnutkin kokeilla, ei tosiaan olla vielä tehty vaikka useassa koulutuksessa on käyty. Edit: Ideana ei ole se että koira tekee oikein asioita, vaan ideana on se että parannetaan ohjaajan ja koiran välistä kommunikaatiota. Mun pitää keskittyä olemaan selkeä, ei saa pyrkiä nostamaan tahtia vaan pyrkiä rauhoittamaan tilannetta. Onnistumisen mittari ei ole siinä että liikkeet on kympin arvoiset vaan siinä että se kuuntelee. Ja aina kun jää kuuntelemaan, MUISTA KEHUA!!!! On mulle tätä vissiin Jonna ehdottanutkin, en vaan ole osannut ittekseni tehdä kun en ole nähnyt mitä niissä tehdään. Kummiskin, ekana otettiin liikkeestä seis, siitä jatkoin matkaa eteenpäin, suoraan luoksetulo seisomasta yhden pysäytyksen taktiikalla, kuunteli jopa shot-käskyn!, siitä muistaakseni hypylle, noutamaan kymmenen kapulan seasta just määrätty kapula. Tää oli aivan liian vaikea, ei osaa irrottaa kaukana kapulaa, toi kaikki vuorotellen mulle. Teen tästä videon kun ehdin, oli kyllä tosi hauskaa!! :D Vaikkei nyt ihan oikein mennytkään näin ekalla kerralla, tai siis joo mutta tuo oikean kapulan tuominen oli ihan liikaa. Myös tunnari oli maassa, ja sen se kävi tekemässä ihan itekseen jossain vaiheessa, toi oman ja kävi sitten aina välillä muun tekemisen lomassa tarkistelemassa sitä ympyrää. Omaa kun ei enää siellä ollut niin ei kyllä mitään tuonut <3 Mutta joo, tuosta sen näkee että suorittelee ihan hiton mielellään tehtäviä mutta se haluaa tehdä ne melkolailla ihan ilman käskyjä, ja arvaten että mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Tämä otetaan nyt ohjelmaan, ihan mielettömän kiva treeni! Huom! Meillä ei tähän vielä tunnaria, on sen verran uusi liike ettei laiteta sitä pilattavaksi, päätti Sirke.

EDIT. Ekalla temppuradalla tehtiinkin järjestyksessä liikkeestä seis, luoksetulo, nouto, hyppy, ruutuun ja palkka. Tästä Sirke päätteli että ruudun paikka on vielä hakusessa joten sitä pitää vahvistaa. Hyvä pointti! Itse huomasin että se kuunteli ja osasi tehdä ne asiat mitkä on vanhoja ja varmoja, tuo tunnari matkalla oli ihan liikaa.  Ja sitten tarjoilee ja sählää kun ei ole ihan varma. Laitetaan nyt tähänkin näytille tuo ei-niin-taitava temppurata :) Ei se oo niin justiinsa! Mulla meinaa taas kovin helposti itsellä lipsahtaa aksamoodiin, siinä kun ottaa kapulan ja ohjaan hypylle...krhm. On se vaikeaa olla rauhallinen!


-Missä vietissä koira työskentelee! Jos on jatkuvasti laumavietissä, näyttää ihan laiskalta lapamadolta, saalisvietissä vauhti kova mutta ei sovi kaikkiin liikkeisiin (esim. tunnari, tähänhän mä sanon etsi-käskyn todella rauhallisesti ja hiljaa, en ollenkaan siihen tyyliin kuin taas: hae! kiekaistaan silleen iloisesti ja korkealta)

-Vauhtiin tottuu, jos kaikki tehdään nopeasti niin lopulta kriteeri itsellä on: tee nyt jotain kunhan teet sen nopeasti ;) Miten tää kuulosti tutulta, ainakin siinä mielessä kun Jeccu ei ole ihan niin nopea (esim. maahanmeno), niin se tuntuu hitaalta, taas muitten silmissä se ei ole hidas. Tuosta juteltiin pihalla Sirken kanssa niin tuli esiin.

-Sähäkän koiran kanssa ohjaajan pitäisi olla raaaauhaaallinen. Jos se sählää, PYSÄYTÄ sen tekeminen, kehu siitä kun kuuntelee ja lähetä rauhallisesti uudelleen tekemään. Tätä jatketaan kunnes kuuntelee. En tiiä riittääkö tähän kummankaan hermorakenne :D Ja se asia tuli taas esiin, minkä aina unohdan että mä lähden ihan liian helposti sitten auttamaan sitä, pitäisi antaa sen itsensä miettiä ja pohtia. Mutta kyllä sille tänään pohdittavaa tulikin, oli selvästi jopa väsynyt kun mentiin kotiin.

Ruututreeniin taas se paikan hakeminen, nyt ollaan tehty vaan sitä vauhtia (ihme!) eli koko matkalta. Samaa kuin Marko neuvoi, alusta ruutuun ja eri kohtiin jättää seisomaan ja siitä käskytys, itse lähetyspaikalla. Alusta suurinpiirtein joka toinen kerta ja joka toinen kerta ei. Eli tällä saadaan myös aikaan se ruudun korjaus jos jää väärin. Ja paikka paranee/vahvistuu. Myös ruudun loppuosan treeniä, kierrättää vaikka siivekettä ja kun on tulossa niin kutsuu sivulle, näissä tekee vaikeita kulmia ja eri suuntiin.

Pari evl-lään liittyvää juttua; merkki, mikä on puoliksi opetettu mutta hieman kesken, tai oikeasti ei ole tehty herran aikoihin eli ehkä vuoteen. Tämä myös targetilla, jättää sen merkistä hieman kauemmas (30 cm) jolloin jää kaikki ne merkin räpellykset pois mitä se mielellään tekee. Tässä kysyin että miten se sitten vapautetaan koska siitähän ei ikinä pitäisi tulla luo, ohjeeksi että mennään merkille palkkaamaan uudestaan siihen alustalle.

Paikallaolot evl-tyyliin sitten ihan lopuksi. Ne paikallaolot oli tosi hienot, aiemmin mulle Niina sanoi että istuminenkin pitää erikseen opettaa, mä olin vähän sitä mieltä että jos mä sanon että istu ja odota, niin siinähän sitten istutaan maailman tappiin asti. Onhan se käsky ollut esim. aksan lähdöissäkin, joten ajatuksena ei uusi. Varmaan toka kerta eläissään paikkaistuminen, siellähän se nökötti niinkuin uskoinkin. Sirke häiriönä käveleskeli, yksitellen käskytys ja kaikki. Onnistuivat Cassumalliin.

Sekä uutena ohjattu nouto: Sitä ohjattua noutoa olen ajatellutkin seuraavaksi uudeksi opetettavaksi liikkeeksi, ei minkäänlaista jujua tästä ole aiemmin ollut. Sama homma kuin tunnarissa, halusin opit joltain joka osaa. Tuli sitten puolivahingossa tänään, jäi aikaa kun sitä oli jotenkin ruhtinaallisesti ja ehdittiin tekemään vaikka mitä. Sirke tätä ehdottikin, osana kuuntelutreeniä. Hän oli muutenkin hauska, koko aika kyseli että mitäs vielä tehtäis? :D Mutta ihan mielettömän helppo juttu tehdä, kahdella kapulalla ja jopa yksin :) Tässä ei kielletä menemästä väärälle kapulalle, jotta ei tehdä ikävää leikistä vaan juostaan ottamaan se oikea ja lällätellään mennessään. Huomasin että tuo mun katsekin vaikuttaa siihen mihin se lähtee. Koska sen ajatus on tokalla toistolla todella voimakkaasti siihen väärään kapulaan mutta hakee silti oikean! Katariinahan sitä aikoinaan sanoi että peilaa mua todella hyvin. Että varmaan sekin auttaa, pitäis piruuttaan kokeilla että kattelee taivaalle ja sitten näyttää vaan kädellä. Näkis kuinka paljon se katse tosiaan vaikuttaa. Ihan vaan huvin vuoksi :) Ja kun kaikkee pitää kokeilla. Molemmille puolille yhtä monta toistoa!!!!




-Kaikki yhdessä tekeminen, eri lajeissa, vahvistaa koiran ja ohjaajan suhdetta. Ovat yhtä tärkeitä kuin se "oma" lajikin. Asiaa tuli yhteensä niin paljon että millään ei kaikkea muista, kuuntelin muittenkin jutut, joissa oli niin paljon asiaa että huhhuh. Aivan mahtava koulutus, seuraava Sirken koulutus on kuukauden päästä. Sitä odotellessa!

tähän tulee varmaan edittiä vielä kun pääsen katsomaan loput videot....

Kommentit