Luonnetesti
Hämeenlinnassa luonnetestissä, ja TAAS satoi vettä....jumalauta. Kahlattiinpa läpi tuokin homma yhdessä Cassun kanssa. Suurimmasta osasta tuloksia olin samaa mieltä testaajien kanssa, osasta varauksella.
Tämän seuraavan olen kopioinut luonnetestisivustolta:
1) Toimintakyky
Eräs testin tärkeimmistä tuloksista. Toimintakyvyn arvosana kuvaa koiran kykyä tehdä ratkaisuja erilaisissa sille uusissa tilanteissa. Toimintakykyä ilmaisee yhtälailla puolustautuminen kuin pakokin, toimintakyvyttömyys ilmenee koiran pyrkiessä joko mitätöimään tilanteen, tai sen muutoin jähmettyessä paikalleen mitään tekemättömäksi.
Toimintakyvyn testaamiseen on luonnetestissä kaksi erikoiskoetta: KELKKAKOE, jossa vedetään esim kelkalle kyhättyä epämääräistä ihmistä muistuttavaa hahmoa hiljalleen kohti koiraa. Hahmo vedetään lopuksi aivan ohjaajan luo. Koiran tulee pelätä hahmoa ja väistää sitä - varsinainen toimintakyky mitataan kelkan pysähdyttyä: miten nopeasti koira tulee tutkimaan sille peloittavaa "mörköä".
Sekä nk. PIMEÄ HUONE, jossa ohjaaja menee koiraa peräänsä kutsuen heikosti valaistuun tilaan (kellari tms). Koira jää toisen tuomarin kanssa ulkopuolelle odottamaan kunnes ohjaaja on poistunut, ja se päästetään hetken kuluttua sisään. Koiran tulisi etsiä ohjaaja pimeästä ilman apua (kutsu tms). Tässä kokeessa ei etsimiseen kulutettu aika merkitse mitään, kunhan koira liikkuu - toimii - koko ajan. Tästä osasuorituksesta puuttuu kelkkakokeeseen oleellisesti kuuluva uhka.
Cassun pisteet: -1 pieni. Onhan se toisaalta osoittanut toimintakykynsä kaikissa harrastuksissa, kokeissa, kisoissa, paimennuksessa...mutta eihän sitä myöskään toisaalta ole pelästytetty järjiltään ennen niitä. Kannattaa ottaa kuulemma koulutuksessa huomioon. Joo, miten? En anna kenenkään raahata kelkkaa koulutuksessa/kisoissa nenän eteen? :D Toisaalta taas Vääksyssä oli urheilukentän juoksuradan yli levitetty pressu minkä päältä piti aina kävellä radalle tullessa ja sieltä poistuessa. Laitettu kiviä kulmiin että pysyy maassa, no ei se siinä tuulessa pysynyt ja pullisteli tosi paljon. Tuumasin perässä tuleville että tää on luonnetesti näköjään, käveltiin muina miehinä siitä yli ja Cassu vielä kusas matkan varrella siihen päälle...tyypit nauro että siinä sulle luonnetestiä. Tämäkö sitä muhun luottamista, en vie sitä kauheisiin paikkoihin? Mennään me kyllä iltalenkillä silleen pimeässä että Jeccu vetää mua ja Cassua perässään kun meitä vähän hirvittää että mikä hirviö tuolta hyppää...joo ollaan me aika samanlaisia ;)
2) Terävyys
Terävyys on koiran taipumusta reagoida aggressiivisesti sitä uhkaavaa ihmistä kohtaan. Mitä terävämpi koira on, sitä pienemmästä ärsytyksestä se käyttäytyy aggressiivisesti.
Terävyyden arviointiin on luonnetestissä oma erikoiskokeensa: Koira kiinnitetään lyhyellä taluttimella seinään tms. ja ohjaaja poistuu näkyvistä. Koiran rauhotuttua alkaa toinen testituomareista lähestyä sitä ensin epäröiden, ja lopuksi selkeän uhkaavasti. Saavuttuaan koiran luo tuomari lopettaa uhkaamisen ja alkaa puhua koiralle ystävällisesti. Koiran tulee lopettaa kaikki aggressiivinen tai pelokas käyttäytyminen ja antaa nyt ystävällisen hyökkääjän koskea itseensä.
Cassun pisteet: +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua. Ei kuulemma näkynyt aggressiivisuuden häivääkään koirassa. No onneksi.
3) Puolustushalu
Puolustushalu on koiran perinnöllinen halu puolustaa laumaansa. Tätä kuten muitakin ominaisuuksia arvioitaessa pyritään luonnetestissä arvioimaan nimenomaan halua, ei opittua kykyä. Koiran toiminnan voimakkuus sen puolustaessa ohjaajaansa ei vaikuta arvosanaan, tärkeämpää on mm. sen asema ohjaajaan ja hyökkääjään nähden. Kun koira pyrkii pysymään ohjaajan ja hyökkääjän välissä osoittamatta minkäänlaista aggressiivisuutta, voidaan katsoa sillä selvästi olevan puolustushalua, kun taas voimakkaastikin ohjaajan selän takaa haukkuva ja muriseva koira saattaa omata puutteita tässä ominaisuudessa.
Puolustushalua testataan suorittamalla hyökkäys koiran kanssa kulkevaa ohjaajaa kohti.
Cassun pisteet: -1 haluton. Ei oo mikään suuri vartiokoira kuulemma :D Juu no ei tosiaan, ei varmasti puolustais eikä kyllä ole tarviskaan tuon rotuiselle koiralle. Mua nauratti kun se täti tuli sieltä risun kanssa ja huus että: NYT LÄHTI RAHAT! Meinasin sanoa että no ei mulla mitään rahaa ole. Piti purra huulia yhteen etten naura ääneen. Cassu lähinnä kattelee että mitä sä siellä huidot. Tarkkailijan roolissa.
4) Taisteluhalu
Taisteluhalu on koiran perinnöllinen halu käyttää ruumistaan leikkimieliseen (tai todelliseen) taisteluun saavuttaakseen haluamansa päämäärän. Tämä ilmenee useimmiten leikkimishaluna. Väsyessään fyysisesti koira jatkaa toimintaa nimenomaan taisteluhalunsa avulla.
Luonnetestissä taisteluhalua mitataan erikoiskokeella, jossa tuomari leikkii koiran kanssa kepillä, rätillä tms. Kun koira kiinnostuu lelusta, aloitetaan taisteluleikki, joka lopuksi lopetetaan "kesken", jotta nähdään haluaako koira vielä jatkaa sitä oma-aloitteisesti. Kaikki koirat eivät ole tottuneet leikkimään ihmisen kanssa, tai ovat perusluonteeltaan pidättyväisiä vierasta kohtaan, joten niiden ei voi odottaakaan leikkivän vieraan ihmisen kanssa. Tässä tilanteessa annetaan ohjaajan yrittää leikkiä koiransa kanssa. Vaikka koira ei leikkisi ollenkaan, näkyy taisteluhalu muissakin luonnetestin osasuorituksissa (esim. kelkkakokeessa). Pelkkä leikkiminen ei ratkaise annettavaa arvosanaa.
Cassun pisteet: +2 kohtuullinen. Mielellään käyttää leukojaan ja kroppaansa taistellessaan. Mietin että tälläkö se porskuttaa eteenpäin jos sitä toimintakykyä ei ole? Ei tullut kysyttyä, harmittaa nyt.
5) Hermorakenne
Koiran hermojen vahvuus on sen tärkeimpiä jokapäiväiseen elämään vaikuttavia tekijöitä. Tämä ominaisuus ei ole mitenkään omistajan vaikutettavissa. Syntyään hermoheikkoa koiraa ei voi esimerkiksi pentuajan totuttamisella parantaa. Samoin perimältään hyvähermoinen koira kestää merkittävästi enemmän "kolhuja" elämässään niiden vaikuttamatta sen käyttäytymiseen.
Hermorakennetta tarkkaillaan koko luonnetestin ajan. Optimissaan koiran tulisi kohdata järkkymättä kaikki testiin kuuluvat oudot tilanteet.
Cassun pisteet: +1 hieman rauhaton.
6) Temperamentti
Temperamentti on koiran kyky havainnoida ympäristöään ja toimia sen mukaisesti. Kyse ei ole ainoastaan sen nopeudesta reagoida, vaan optimissaan koiran tulisi havaita kaikki siihen vaikuttavat ympäristön tapahtumat ilman viivettä ja reagoida niihin. Temperamentin ollessa liian korkealla, häiritsevät kaikki ympäristön tapahtumat sen keskittymistä tilanteisiin.
Temperamentin arviointiin on oma erikoiskokeensa: Ohjaajan kanssa kulkevan koiran perään lasketaan esimerkiksi telineellä oleva kivillä tms. täytetty tynnyri, jolla pyritään aikaansaamaan koiralle takaa-ajotilanne. Koiran väistöliikkeen voima ja hallinta kuvaavat sen temperamenttia.
Cassun pisteet: +1 erittäin vilkas. "Näkee ja kuulee ja kuvitteleekin näkevänsä ja kuulevansa." No juu, huomattu on. Häiriötreeniä...Mutta kuitenkin: "keskittyy siihen tekemiseen kun on tekemistä. Sitten kun jotain tapahtuu niin alkaa keskittymään tekemiseen." Näinkin on. Mutta tässä on varmaan se hyvä puoli että nopeus ja täpäkkyys esim. tokoliikkeissä tulee tästä??
7) Kovuus
Kovuudella tarkoitetaan koiran taipumusta muistaa sille epämiellyttäviä (ja muitakin) kokemuksia ja välttää niiden kohtaamista uudelleen. Tämä ominaisuus on ratkaisevassa asemassa koiran käyttäytymisen ilmenemiseen. Perimältään pehmeän koiran näkyvä käyttäytyminen muuttuu etenkin sen elämän alkuvaiheessa paljonkin kokemuksien perusteella, kun taas kova koira ei anna näiden vaikuttaa käytökseensä.
Luonnetestissä koiran kovuutta tarkkaillaan koko testin ajan, ja lisäksi sille on oma erikoiskokeensa: Ohjaajan kanssa kulkeva koira pelästytetään esimerkiksi kulman takaa äkkiä sen eteen avatun sateenvarjon avulla. Koiraa ei päästetä selvittämään mitä tapahtui, vaan ohjaaja vie sen pois paikalta heti varjon avautumisen jälkeen. Hetken päästä ohjaaja palaa koiran kanssa tapahtumapaikalle. Pehmeä koira ei tule vapaa-ehtoisesti uudelleen paikalle, vaan tarvitsee houkuttelemista - kova koira puolestaan ei muista tapahtunutta, vaan kulkee reippaasti uudelleen tapahtumapaikalle.
Cassun pisteet: -2 pehmeä. Ei tosiaankaan mikään yllätys :)
8) Luoksepäästävyys
Luoksepäästävyyttä mitataan koiran suhtautumisella vieraaseen, ystävällisesti käyttäytyvään ihmiseen. Koiran tulisi antaa tämän ottaa kontakti ja koskea itseensä.
Cassun pisteet: +2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen. No ihan tosiaanko? Ei myöskään yllätys.
9) Suhtautuminen ampumiseen
Luonnetestiin kuuluu aina kaksi 9mm pistoolilla ammuttua laukausta. Koiran tulisi säilyttää toimintakykynsä laukauksista huolimatta. Laukaukset ammutaan testin viimeisenä osiona, jotta mahdollisesti ampumiseen voimakkaasti reagoivien koirien muut ominaisuudet saadaan arvioitua ilman laukausten aiheuttamaa painetta.
Cassun pisteet: ++ laukauskokematon. Tässä mä en kyllä videolla enkä tuollakaan huomannut mitään ihmeempää reaktiota laukauksiin. Ekan laukauksen kohdalla nostaa päätään ja toisella ei sitäkään?
Loppupisteet siis plussaa 101 ja miinusta toimintakyvystä, puolustushalusta ja kovuudesta. Eli 69, ei hyväksytty eikä hylätty, uusia saa jos haluaa. Ei haluta, kyllä se ihan Cassun näköinen testi oli. 75 vaaditaan hyväksyttyyn testiin.
Omat ajatukset testistä: Todella mielenkiintoinen juttu, kannattaa mennä jos on ikinä harkinnut. MUTTA kannattaa myös odottaa että koira on valmis eikä viedä liian nuorena. Jos epäröit niin odota vuosi. Cassulla tuo tulos ei varmasti muuttuisi, tommoinen se on eikä muuksi muutu vaikka voissa paistaisi. Mutta näkee ihan selvästi miten rankkaa tuo sille oli, ei se ikinä syliin änge missään muualla kuin kotona. Lopputulosta odotellessa grillikatoksessa oli siinä melkein koko ajan, kävi kyllä parin tytön luona hakemassa rapsut kumminkin. Toinen oli briardi-ihminen niin tunsi hengenheimolaisuutta selvästi :D
Tuloksessa ei mikään muu ollut yllätys, tuo toimintakyky hieman ihmetytti mutta kyllähän se mun tukea aina tarttee asiassa kuin asiassa. Yhdessä sitten uskalletaan tehdä mitä vaan :) Pennusta voin kertoa esimerkin; Cassu ei uskaltanut lähteä lenkille meidän vieressä olevaan pikkumetsään vaan löi aina liinat kiinni- tuolla kuolee -en tule. Lopulta soitin Annelle että tule nyt koirien kanssa tänne että viedään ne tohon metsään että se näkee että sinne voi mennä. Näin tehtiin ja sen jälkeen se on ollut ok. Tätä se on ollut tosiaan ihan pienestä asti, sen itseluottamuksen vahvistamista ja onhan siitä aika toimivan koiran saanut. Sen enempää itseäni kehumatta, onneksi on ollut sen verran eläintelukutaitoa etten ole tuota piirrettä siinä vahvistanut että kaikkea pitää pelätä, niille asioille olen nauranut ja esitellyt sille että kato ku ei tässä ole mitään ihmeellistä. (Kadulla olevista tötteröistä ym. lähtien.) Jonnakin tätä hämmästyi kun sille kerroin minkälainen se pentuna on ollut, ei kuulemma nykyään uskoisi.
Mistä pääsenkin aasinsiltana siihen rodun piirissä puheena olleeseen jalostusasiaan: En IKINÄ käyttäisi Cassun luonteista koiraa jalostukseen minkä olen muutamalle rotumme harrastajalle sekä kasvattajalle sanonut. Huolimatta siitä millainen se on nykyään, siihen on saanut tosiaan käyttää aikaa ja vaivaa että siitä on noinkin toimiva tullut. Cassua on pennusta asti roudattu kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin paikkoihin mikä on varmasti myös sen henkiseen kasvuun auttanut. Lähinnä varmaan luottaa muhun niin paljon että tulee niihin vaikeisiin ja pelottaviinkin paikkoihin niinkuin MH-kuvauksessa tuomari sanoi. Silti sillä epävarmuushetkinä tulee ne asiat esiin; paineistuu. Itseluottamusta sille on saanut lisää ja sitä pitää edelleen vahvistaa mutta olisipa hienoa kun ne asiat olisi koirassa jo valmiina ilman eri työtä. Yhdistelmä itsepäinen, pehmeä, arka, on aika haasteellinen. Moni olisi jo luovuttanut, tämänkin olen useammalle ihmiselle sanonut. Eikä nuo kaikki asiat tule pelkästään kotielämää viettävällä koiralla esiin mikä kannattaa myös pitää mielessä! Älkääkä nyt käsittäkö väärin, en antaisi Cassua pois mistään hinnasta, se on mun oma rakas ja yhdessä mennään eteenpäin vaikka läpi harmaan kiven!
Edit: Tuota videota muutaman kerran katseltuani niin kaikkein pahin on tuo tynnyri mikä tulee niskaan, kelkasta suoriudutaan vielä häntä pystyssä. Oletettavasti tietysti tuo kaikkien pelotteluiden kumulatiivinen vaikutus. Koipien väliin se häntä ei kyllä jää missään vaiheessa. Nuo ihmisten aiheuttamat uhat aiheuttaa suurta hämmennystä, ei oikein tiedä mitä tekisi kun ei sellaiseen tilanteeseen ole koskaan joutunut. Kuitenkaan seinässä kiinni ollessaan ei käännä pois katsettaan eikä käänny selin niinkuin näin joidenkin schapejen luonnetestissä tekevän muitten suorituksia seuratessani. Rauhoittavia eleitä käyttää kyllä. (Nuolee huuliaan ja katsoo sivusilmällä.) Mietin myös että olisiko pitänyt sanoa että laita se hihna kaulan ympärille luoksekutsuttaessa; Cassu on opetettu niin että kun hihna putoaa niin se pysähtyy ja odottaa että saan hihnan ylös. Tulee sievää pohkeenväistöä koko matkan luo...
Kehotan kyllä ihmisiä valitsemaan tuomarin sen perusteella että on ennenkin schapeja tuomaroinut (jos ei ry:n järjestämään testiin pääse), sen verran harvinainen rotu ja vähemmän testeissä käynyt että varmasti saa totuudenmukaisen arvion. Tuli tuosta lopun ampumisesta mieleen vain se, että kun Cassun häntä ei sojota enää ilmassa niinkuin ihan alussa, vaan on normaalisti alhaalla niin luettiinko se peloksi? Eihän se nyt enää mikään maailman reippain ollut mutta ei se niistä laukauksista mitään välittänyt. Itse asiassa olen aika ylpeä miten se suoriutuu pelkäämisestään huolimatta kaikista osioista. Ja tulee pelostaan huolimatta myös tynnyrille. Eikä sille myöskään mitään traumoja jäänyt jos joku sitä miettii. Tuo luonnearvio on ihan oikea, pehmeä, erittäin vilkas, sitä se varmasti on. Jotkut asiat jäi kuitenkin tuomarin suhtautumisessa ärsyttämään. Tuli vähän samanlainen olo kuin joskus ekaa kertaa koulutuksissa että: tuommoinen karvakoira...
Tämän seuraavan olen kopioinut luonnetestisivustolta:
TESTATTAVAT OMINAISUUDET
Suomalaisen luonnetestin tuloksissa arvioidaan koiraa yhdeksän eri ominaisuuden suhteen.1) Toimintakyky
Eräs testin tärkeimmistä tuloksista. Toimintakyvyn arvosana kuvaa koiran kykyä tehdä ratkaisuja erilaisissa sille uusissa tilanteissa. Toimintakykyä ilmaisee yhtälailla puolustautuminen kuin pakokin, toimintakyvyttömyys ilmenee koiran pyrkiessä joko mitätöimään tilanteen, tai sen muutoin jähmettyessä paikalleen mitään tekemättömäksi.
Toimintakyvyn testaamiseen on luonnetestissä kaksi erikoiskoetta: KELKKAKOE, jossa vedetään esim kelkalle kyhättyä epämääräistä ihmistä muistuttavaa hahmoa hiljalleen kohti koiraa. Hahmo vedetään lopuksi aivan ohjaajan luo. Koiran tulee pelätä hahmoa ja väistää sitä - varsinainen toimintakyky mitataan kelkan pysähdyttyä: miten nopeasti koira tulee tutkimaan sille peloittavaa "mörköä".
Sekä nk. PIMEÄ HUONE, jossa ohjaaja menee koiraa peräänsä kutsuen heikosti valaistuun tilaan (kellari tms). Koira jää toisen tuomarin kanssa ulkopuolelle odottamaan kunnes ohjaaja on poistunut, ja se päästetään hetken kuluttua sisään. Koiran tulisi etsiä ohjaaja pimeästä ilman apua (kutsu tms). Tässä kokeessa ei etsimiseen kulutettu aika merkitse mitään, kunhan koira liikkuu - toimii - koko ajan. Tästä osasuorituksesta puuttuu kelkkakokeeseen oleellisesti kuuluva uhka.
Cassun pisteet: -1 pieni. Onhan se toisaalta osoittanut toimintakykynsä kaikissa harrastuksissa, kokeissa, kisoissa, paimennuksessa...mutta eihän sitä myöskään toisaalta ole pelästytetty järjiltään ennen niitä. Kannattaa ottaa kuulemma koulutuksessa huomioon. Joo, miten? En anna kenenkään raahata kelkkaa koulutuksessa/kisoissa nenän eteen? :D Toisaalta taas Vääksyssä oli urheilukentän juoksuradan yli levitetty pressu minkä päältä piti aina kävellä radalle tullessa ja sieltä poistuessa. Laitettu kiviä kulmiin että pysyy maassa, no ei se siinä tuulessa pysynyt ja pullisteli tosi paljon. Tuumasin perässä tuleville että tää on luonnetesti näköjään, käveltiin muina miehinä siitä yli ja Cassu vielä kusas matkan varrella siihen päälle...tyypit nauro että siinä sulle luonnetestiä. Tämäkö sitä muhun luottamista, en vie sitä kauheisiin paikkoihin? Mennään me kyllä iltalenkillä silleen pimeässä että Jeccu vetää mua ja Cassua perässään kun meitä vähän hirvittää että mikä hirviö tuolta hyppää...joo ollaan me aika samanlaisia ;)
2) Terävyys
Terävyys on koiran taipumusta reagoida aggressiivisesti sitä uhkaavaa ihmistä kohtaan. Mitä terävämpi koira on, sitä pienemmästä ärsytyksestä se käyttäytyy aggressiivisesti.
Terävyyden arviointiin on luonnetestissä oma erikoiskokeensa: Koira kiinnitetään lyhyellä taluttimella seinään tms. ja ohjaaja poistuu näkyvistä. Koiran rauhotuttua alkaa toinen testituomareista lähestyä sitä ensin epäröiden, ja lopuksi selkeän uhkaavasti. Saavuttuaan koiran luo tuomari lopettaa uhkaamisen ja alkaa puhua koiralle ystävällisesti. Koiran tulee lopettaa kaikki aggressiivinen tai pelokas käyttäytyminen ja antaa nyt ystävällisen hyökkääjän koskea itseensä.
Cassun pisteet: +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua. Ei kuulemma näkynyt aggressiivisuuden häivääkään koirassa. No onneksi.
3) Puolustushalu
Puolustushalu on koiran perinnöllinen halu puolustaa laumaansa. Tätä kuten muitakin ominaisuuksia arvioitaessa pyritään luonnetestissä arvioimaan nimenomaan halua, ei opittua kykyä. Koiran toiminnan voimakkuus sen puolustaessa ohjaajaansa ei vaikuta arvosanaan, tärkeämpää on mm. sen asema ohjaajaan ja hyökkääjään nähden. Kun koira pyrkii pysymään ohjaajan ja hyökkääjän välissä osoittamatta minkäänlaista aggressiivisuutta, voidaan katsoa sillä selvästi olevan puolustushalua, kun taas voimakkaastikin ohjaajan selän takaa haukkuva ja muriseva koira saattaa omata puutteita tässä ominaisuudessa.
Puolustushalua testataan suorittamalla hyökkäys koiran kanssa kulkevaa ohjaajaa kohti.
Cassun pisteet: -1 haluton. Ei oo mikään suuri vartiokoira kuulemma :D Juu no ei tosiaan, ei varmasti puolustais eikä kyllä ole tarviskaan tuon rotuiselle koiralle. Mua nauratti kun se täti tuli sieltä risun kanssa ja huus että: NYT LÄHTI RAHAT! Meinasin sanoa että no ei mulla mitään rahaa ole. Piti purra huulia yhteen etten naura ääneen. Cassu lähinnä kattelee että mitä sä siellä huidot. Tarkkailijan roolissa.
4) Taisteluhalu
Taisteluhalu on koiran perinnöllinen halu käyttää ruumistaan leikkimieliseen (tai todelliseen) taisteluun saavuttaakseen haluamansa päämäärän. Tämä ilmenee useimmiten leikkimishaluna. Väsyessään fyysisesti koira jatkaa toimintaa nimenomaan taisteluhalunsa avulla.
Luonnetestissä taisteluhalua mitataan erikoiskokeella, jossa tuomari leikkii koiran kanssa kepillä, rätillä tms. Kun koira kiinnostuu lelusta, aloitetaan taisteluleikki, joka lopuksi lopetetaan "kesken", jotta nähdään haluaako koira vielä jatkaa sitä oma-aloitteisesti. Kaikki koirat eivät ole tottuneet leikkimään ihmisen kanssa, tai ovat perusluonteeltaan pidättyväisiä vierasta kohtaan, joten niiden ei voi odottaakaan leikkivän vieraan ihmisen kanssa. Tässä tilanteessa annetaan ohjaajan yrittää leikkiä koiransa kanssa. Vaikka koira ei leikkisi ollenkaan, näkyy taisteluhalu muissakin luonnetestin osasuorituksissa (esim. kelkkakokeessa). Pelkkä leikkiminen ei ratkaise annettavaa arvosanaa.
Cassun pisteet: +2 kohtuullinen. Mielellään käyttää leukojaan ja kroppaansa taistellessaan. Mietin että tälläkö se porskuttaa eteenpäin jos sitä toimintakykyä ei ole? Ei tullut kysyttyä, harmittaa nyt.
5) Hermorakenne
Koiran hermojen vahvuus on sen tärkeimpiä jokapäiväiseen elämään vaikuttavia tekijöitä. Tämä ominaisuus ei ole mitenkään omistajan vaikutettavissa. Syntyään hermoheikkoa koiraa ei voi esimerkiksi pentuajan totuttamisella parantaa. Samoin perimältään hyvähermoinen koira kestää merkittävästi enemmän "kolhuja" elämässään niiden vaikuttamatta sen käyttäytymiseen.
Hermorakennetta tarkkaillaan koko luonnetestin ajan. Optimissaan koiran tulisi kohdata järkkymättä kaikki testiin kuuluvat oudot tilanteet.
Cassun pisteet: +1 hieman rauhaton.
6) Temperamentti
Temperamentti on koiran kyky havainnoida ympäristöään ja toimia sen mukaisesti. Kyse ei ole ainoastaan sen nopeudesta reagoida, vaan optimissaan koiran tulisi havaita kaikki siihen vaikuttavat ympäristön tapahtumat ilman viivettä ja reagoida niihin. Temperamentin ollessa liian korkealla, häiritsevät kaikki ympäristön tapahtumat sen keskittymistä tilanteisiin.
Temperamentin arviointiin on oma erikoiskokeensa: Ohjaajan kanssa kulkevan koiran perään lasketaan esimerkiksi telineellä oleva kivillä tms. täytetty tynnyri, jolla pyritään aikaansaamaan koiralle takaa-ajotilanne. Koiran väistöliikkeen voima ja hallinta kuvaavat sen temperamenttia.
Cassun pisteet: +1 erittäin vilkas. "Näkee ja kuulee ja kuvitteleekin näkevänsä ja kuulevansa." No juu, huomattu on. Häiriötreeniä...Mutta kuitenkin: "keskittyy siihen tekemiseen kun on tekemistä. Sitten kun jotain tapahtuu niin alkaa keskittymään tekemiseen." Näinkin on. Mutta tässä on varmaan se hyvä puoli että nopeus ja täpäkkyys esim. tokoliikkeissä tulee tästä??
7) Kovuus
Kovuudella tarkoitetaan koiran taipumusta muistaa sille epämiellyttäviä (ja muitakin) kokemuksia ja välttää niiden kohtaamista uudelleen. Tämä ominaisuus on ratkaisevassa asemassa koiran käyttäytymisen ilmenemiseen. Perimältään pehmeän koiran näkyvä käyttäytyminen muuttuu etenkin sen elämän alkuvaiheessa paljonkin kokemuksien perusteella, kun taas kova koira ei anna näiden vaikuttaa käytökseensä.
Luonnetestissä koiran kovuutta tarkkaillaan koko testin ajan, ja lisäksi sille on oma erikoiskokeensa: Ohjaajan kanssa kulkeva koira pelästytetään esimerkiksi kulman takaa äkkiä sen eteen avatun sateenvarjon avulla. Koiraa ei päästetä selvittämään mitä tapahtui, vaan ohjaaja vie sen pois paikalta heti varjon avautumisen jälkeen. Hetken päästä ohjaaja palaa koiran kanssa tapahtumapaikalle. Pehmeä koira ei tule vapaa-ehtoisesti uudelleen paikalle, vaan tarvitsee houkuttelemista - kova koira puolestaan ei muista tapahtunutta, vaan kulkee reippaasti uudelleen tapahtumapaikalle.
Cassun pisteet: -2 pehmeä. Ei tosiaankaan mikään yllätys :)
8) Luoksepäästävyys
Luoksepäästävyyttä mitataan koiran suhtautumisella vieraaseen, ystävällisesti käyttäytyvään ihmiseen. Koiran tulisi antaa tämän ottaa kontakti ja koskea itseensä.
Cassun pisteet: +2a luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen. No ihan tosiaanko? Ei myöskään yllätys.
9) Suhtautuminen ampumiseen
Luonnetestiin kuuluu aina kaksi 9mm pistoolilla ammuttua laukausta. Koiran tulisi säilyttää toimintakykynsä laukauksista huolimatta. Laukaukset ammutaan testin viimeisenä osiona, jotta mahdollisesti ampumiseen voimakkaasti reagoivien koirien muut ominaisuudet saadaan arvioitua ilman laukausten aiheuttamaa painetta.
Cassun pisteet: ++ laukauskokematon. Tässä mä en kyllä videolla enkä tuollakaan huomannut mitään ihmeempää reaktiota laukauksiin. Ekan laukauksen kohdalla nostaa päätään ja toisella ei sitäkään?
Loppupisteet siis plussaa 101 ja miinusta toimintakyvystä, puolustushalusta ja kovuudesta. Eli 69, ei hyväksytty eikä hylätty, uusia saa jos haluaa. Ei haluta, kyllä se ihan Cassun näköinen testi oli. 75 vaaditaan hyväksyttyyn testiin.
Omat ajatukset testistä: Todella mielenkiintoinen juttu, kannattaa mennä jos on ikinä harkinnut. MUTTA kannattaa myös odottaa että koira on valmis eikä viedä liian nuorena. Jos epäröit niin odota vuosi. Cassulla tuo tulos ei varmasti muuttuisi, tommoinen se on eikä muuksi muutu vaikka voissa paistaisi. Mutta näkee ihan selvästi miten rankkaa tuo sille oli, ei se ikinä syliin änge missään muualla kuin kotona. Lopputulosta odotellessa grillikatoksessa oli siinä melkein koko ajan, kävi kyllä parin tytön luona hakemassa rapsut kumminkin. Toinen oli briardi-ihminen niin tunsi hengenheimolaisuutta selvästi :D
Tuloksessa ei mikään muu ollut yllätys, tuo toimintakyky hieman ihmetytti mutta kyllähän se mun tukea aina tarttee asiassa kuin asiassa. Yhdessä sitten uskalletaan tehdä mitä vaan :) Pennusta voin kertoa esimerkin; Cassu ei uskaltanut lähteä lenkille meidän vieressä olevaan pikkumetsään vaan löi aina liinat kiinni- tuolla kuolee -en tule. Lopulta soitin Annelle että tule nyt koirien kanssa tänne että viedään ne tohon metsään että se näkee että sinne voi mennä. Näin tehtiin ja sen jälkeen se on ollut ok. Tätä se on ollut tosiaan ihan pienestä asti, sen itseluottamuksen vahvistamista ja onhan siitä aika toimivan koiran saanut. Sen enempää itseäni kehumatta, onneksi on ollut sen verran eläintelukutaitoa etten ole tuota piirrettä siinä vahvistanut että kaikkea pitää pelätä, niille asioille olen nauranut ja esitellyt sille että kato ku ei tässä ole mitään ihmeellistä. (Kadulla olevista tötteröistä ym. lähtien.) Jonnakin tätä hämmästyi kun sille kerroin minkälainen se pentuna on ollut, ei kuulemma nykyään uskoisi.
Mistä pääsenkin aasinsiltana siihen rodun piirissä puheena olleeseen jalostusasiaan: En IKINÄ käyttäisi Cassun luonteista koiraa jalostukseen minkä olen muutamalle rotumme harrastajalle sekä kasvattajalle sanonut. Huolimatta siitä millainen se on nykyään, siihen on saanut tosiaan käyttää aikaa ja vaivaa että siitä on noinkin toimiva tullut. Cassua on pennusta asti roudattu kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin paikkoihin mikä on varmasti myös sen henkiseen kasvuun auttanut. Lähinnä varmaan luottaa muhun niin paljon että tulee niihin vaikeisiin ja pelottaviinkin paikkoihin niinkuin MH-kuvauksessa tuomari sanoi. Silti sillä epävarmuushetkinä tulee ne asiat esiin; paineistuu. Itseluottamusta sille on saanut lisää ja sitä pitää edelleen vahvistaa mutta olisipa hienoa kun ne asiat olisi koirassa jo valmiina ilman eri työtä. Yhdistelmä itsepäinen, pehmeä, arka, on aika haasteellinen. Moni olisi jo luovuttanut, tämänkin olen useammalle ihmiselle sanonut. Eikä nuo kaikki asiat tule pelkästään kotielämää viettävällä koiralla esiin mikä kannattaa myös pitää mielessä! Älkääkä nyt käsittäkö väärin, en antaisi Cassua pois mistään hinnasta, se on mun oma rakas ja yhdessä mennään eteenpäin vaikka läpi harmaan kiven!
Edit: Tuota videota muutaman kerran katseltuani niin kaikkein pahin on tuo tynnyri mikä tulee niskaan, kelkasta suoriudutaan vielä häntä pystyssä. Oletettavasti tietysti tuo kaikkien pelotteluiden kumulatiivinen vaikutus. Koipien väliin se häntä ei kyllä jää missään vaiheessa. Nuo ihmisten aiheuttamat uhat aiheuttaa suurta hämmennystä, ei oikein tiedä mitä tekisi kun ei sellaiseen tilanteeseen ole koskaan joutunut. Kuitenkaan seinässä kiinni ollessaan ei käännä pois katsettaan eikä käänny selin niinkuin näin joidenkin schapejen luonnetestissä tekevän muitten suorituksia seuratessani. Rauhoittavia eleitä käyttää kyllä. (Nuolee huuliaan ja katsoo sivusilmällä.) Mietin myös että olisiko pitänyt sanoa että laita se hihna kaulan ympärille luoksekutsuttaessa; Cassu on opetettu niin että kun hihna putoaa niin se pysähtyy ja odottaa että saan hihnan ylös. Tulee sievää pohkeenväistöä koko matkan luo...
Kehotan kyllä ihmisiä valitsemaan tuomarin sen perusteella että on ennenkin schapeja tuomaroinut (jos ei ry:n järjestämään testiin pääse), sen verran harvinainen rotu ja vähemmän testeissä käynyt että varmasti saa totuudenmukaisen arvion. Tuli tuosta lopun ampumisesta mieleen vain se, että kun Cassun häntä ei sojota enää ilmassa niinkuin ihan alussa, vaan on normaalisti alhaalla niin luettiinko se peloksi? Eihän se nyt enää mikään maailman reippain ollut mutta ei se niistä laukauksista mitään välittänyt. Itse asiassa olen aika ylpeä miten se suoriutuu pelkäämisestään huolimatta kaikista osioista. Ja tulee pelostaan huolimatta myös tynnyrille. Eikä sille myöskään mitään traumoja jäänyt jos joku sitä miettii. Tuo luonnearvio on ihan oikea, pehmeä, erittäin vilkas, sitä se varmasti on. Jotkut asiat jäi kuitenkin tuomarin suhtautumisessa ärsyttämään. Tuli vähän samanlainen olo kuin joskus ekaa kertaa koulutuksissa että: tuommoinen karvakoira...
Kommentit
Mä odotan kyllä mielenkiinnolla Ransun luonnetestiä muutaman viikon päästä! Kun se on jollain tapaa niin samanlainen koira kun Cassu... vaikkakin vuoden vanhempi. Eikä senkään perusluonne ole muuttunu mihinkään tässä vuoden aikana.
Tuo kuulostaa niin tutulta tuo pohdinta Cassun luonteesta, melkein kun Ransusta kirjottaisin. Vaikka Ransu olis virheetön ulkoisesti, niin sen luonteinen ei schapen pidä olla eikä todellakaan jalostusmateriaalia, ja voin kyllä uskoa että varmasti oot kovasti tehny Cassun kans töitä pentuna ja myöhemminkin.
Ei munkaan silmissä tuo poika muutu miksikään luonnetestin myötä, pari osiota mua kiinnostaa erityisesti ja toivon vaan ettei se niissä osoita (pelko)aggressiota tai hyökkäyshalua, koska se on piirre jonka jotenkin epäilen/pelkään sillä olevan jonkin suuruisen ärsytyskynnyksen päässä... ja jonka ei mun mielestä pitäs kuulua schapelle ja esim. Liinuun voin tuossa kohtaa luottaa paljon enemmän kuin Ransuun.