Lihashuoltoa ja vähän fysioterapiaa

Mun on pitkään pitänyt tilata Cassulle hieronta-aika, viime viikolla lopulta sain aikaiseksi ruveta asiaa järjestämään. No se ihminen joka aiemmin Cassun hieroi olikin jäänyt mammalomalle, joten sitten kavereilta suosituksia kyselemään. Kyllähän niitä ehdotuksia tulikin mutta kaikki oli jossain toisella paikkakunnalla tyyliin Kouvola tms. Ajattelin että onhan nyt ihan oikeasti Lahden kokoisessa kaupungissa oltava ihan kunnollisia hierojia. Seurakaveri Mari sitten sanoi että samalla kadulla missä itse asutaan on yksi tosi pätevä, Jenni Huhtinen. Ei vaan välttämättä ota uusia asiakkaita. Kimi oli nähnytkin sunnuntaina hänet kadulla koiraa ulkoiluttamassa ja keskusteli asiasta. Olivat sopineet että mä soitan seuraavana päivänä ajoista. Saatiinkin sitten heti torstaiksi aika. Sitä ennen olin saanut jo netistä selville että hän on myös fysioterapeutti, järjetön säkä! Varasin sitten myös Jeculle ajan samaan syssyyn. Hän on myös eläinhoitaja ja trimmaaja, eli melkoinen monitaituri ja varmasti osaa eläimiä lukea sekä antaa neuvoja mitä tehdä.  http://www.lemmikkiklinikka.fi/henkilokunta/jenni-huhtinen

Cassun kanssa mentiin ekana, sanoin Kimille että tulee tunnin päästä Jecun kanssa ja tehdään vaihtarit :) Helppoa kun välissä vaan neljä taloa. Olen katsellut Cassun liikkeitä jonkun aikaa että ei ravaa niin hyvin, takajalat jää vähän "alle" eikä askel ole niin pitkä kuin ennen. Sekä peitsaa kun seuraa ja lenkillä kun on hihnassa niin peitsaa, sitä se kyllä tekee aina kun oletettavasti mennään liian hitaasti eikä saa askellusta sopimaan, vapaana liikkuessaan ei ole sitä tehnyt.

Cassu omaan hieman pidättyväiseen tapaansa ei ollut ihan niin varma tulisko tohon matolle ja mikähän tässä on homman nimi. Ensijännityksen jälkeen kyllä oli ihan mielellään matolla, ainoastaan kun oli kipeämpi kohta niin piti vähän väistää. Käskystä kävi kyllä takaisin maate oikein pää maassa vähän sen näkösenä että onpa kivaa...Loppua kohden rupesi jo itseään kääntämään hieronnan suuntaan mikä kuulemma kertoo että tuntuu hyvältä :) Selän päällä pidettiin lämpöhuopaa niin kauan kun Jenni kävi rintaa ja jalkoja läpi. Kerroin että meillä on myös Back On Track ja Jenni sanoi että tosi hyvä, kunnes sanoin että Cassu inhoaa sitä. Hän sanoi ettei sitä ole kovin hyvä käyttää jos koira on ihan jäykkänä sen sisällä, sen tuoma hyöty kyllä katoaa täysin jossei ole rentona. Kyllähän se kotona on lopulta ihan ok mutta kisoissa ei kannata käyttää jos jäykistelee sen sisällä niin ei hyvä ajatellen lämppäämistä ja jäähdyttelyä. Jos ratojen välillä ei rentoudu yhtään niin eihän se toimi. Hyvä tietää tuokin, olen kyllä itsekin jättänyt sen jo pois ajat sitten, kun ei ole oikein tuntunut hyvältä palkata koiraa sillä radan jälkeen että pistetäänpä tuo kidutusväline niskaan...No niin, sivuraiteille lipsahti.

Eli Cassulla on tosi hyvät lihakset, ei mikään bodarimalli vaan semmoinen jäntevä niinkuin pitkänmatkanjuoksija. Kaikki pienetkin lihakset etujaloista löytyy mitä ei välttämättä joka koiralla ole. Hyvää monipuolista liikuntaa on saatu siis kuulemma. Valitettavasti löytyi kyllä myös niitä jumeja, lapojen kohdalta ja lannerangasta. Liikeradat tosiaan hieman vajaat, myös laserhoitoa hän lopuksi antoi lannerangan lihaksiin. Kuulemma hellempää kuin akupunktio, vaikka samoja "pisteitä" siinä käsitellään. Moni koira saattaa tulla aika kipeäksikin moneksi päivää akupunktiosta. Huomasi kyllä miten Cassun selkä piteni käsittelyn jälkeen ja selkälinja suoristui. Jenni sanoi myös että noin kevyt ja pieni koira vielä kykenee toimimaan vaikka olisikin jumissa, isommista koirista jumituksen huomaakin helpommin itsekin. Hän siinä namin kanssa liikutteli Cassua käsittelyn jälkeen ja naureskeli että on sillä kyllä aika nopeat ja sähäkät liikkeet. Semmosiahan ne schapet on :) Varattiin heti seuraavalle viikolle uusi aika, saadaan paremmin vielä auki ne jumit. Silloin varmasti on Cassukin heti alusta rennompi kun ollaan aiemminkin käyty eikä tehty mitään kamalaa.

Jeccu tuli taloon omaan tapaansa höyryten ympäriinsä ja tutki joka paikan ja moikkas Jennin pusuilla :) Taas yksi ihminen minkä Jeccu välittömästi hurmasi luonteellaan sekä myös ulkonäöllään, sanoi että sillä on niin kauniit kuviotkin että varmasti näyttävä näky kehässä. Matollekin Jeccu tuli samantien istuskelemaan. Tollaisissa tilanteissa kyllä huomaa miten erilaiset meidän pojat on luonteeltaan, ei huolen häivää taas Jeculla. "Matto" muuten oli semmoinen ilma(geeli?)patja millä oli pehmeä makoilla. Jumeja ei ollut lihaksissa minkäänlaisia, kehui kyllä että on ihan uskomattomat lihakset noinkin nuorella koiralla. Ja selvästi erilainen tyypiltään, bodarimallinen ja isolihaksinen ukkeli. Geeneistähän nuokin tulee, ei toisesta saa semmoista mitä se ei ole. Hieronnan lomassa Jeccu pussaili välillä Jenniä ja välillä mua, pääsi kerrankin lähietäisyydelle naaman kanssa :D Kun en mä yleensä ottaen hirveästi tykkää että sillä samalla kielellä millä nuollaan ne vehkeet niin nuollaan suuta. Yäk.

Juteltiin pitkästi siitä leikkauksesta ja kuntoutuksesta hieronnan lomassa, on sitä mieltä että Esa Eskelinen on ihan loistava kirurgi ja varmaan haluaisi myös nähdä miten uskomattoman hienosti koira on toipunut siitä. Vaikka tietysti aina parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen pyritään mutta eihän se aina onnistu. Oli kyllä ihan ällikällä lyöty että muusta ei huomaa kuin lyhyemmistä karvoista että jotain on ylipäätään tehty. Hän sanoi että ihan varmasti se jo leikkausta ennen ollut upea lihaskunto on auttanut erittäin paljon siinä. Lihaksissa ei ollut havaittavissa minkäänlaista "puoleisuutta" eikä liikeradoissa (kun hän lopuksi käänteli ja vei tassuja ääriasentoihin) ollut mitään huomauttamista. Namilla myös lopuksi pientä ympyrää laittoi menemään ja Jeccu käytti molemman puolen tassuja ihan samallailla. Paremmassa kunnossa Jeccu on kuin Cassu...

Kerroin myös hänelle että mua hieman hirvittää tehdä Jecun kanssa mitään ettei tule vahinkoa tehtyä jos rasittuu liikaa. Pidempiä lenkkejä ollaan jo tehty, niinkuin tuolla Rovaniemellä tuli kaksi päivää perätysten eikä aiheuttanut minkäänlaista oiretta. Hän sanoi että tuolla tavalla liikkuvan koiran kanssa aivan varmasti voi treenata. Melkolailla samoilla sanoilla kuin Eskelinen sanoi ennen leikkausta että: kaikkea voi tehdä mikä ei aiheuta kipua. Eli pikkuhiljalleen alkaa lisäämään rasitusta, välttää vielä hetken aikaa äkkinäisiä pysähdyksiä ja käännöksiä. Sitäkin se kyllä tietysti Cassun kanssa riehuessaan tekee...Eli suoraa paahtamista vaan aksarintamalla, siitähän se tykkää :D Eikä vielä hyppyjä eikä muita kontakteja kuin puomia. Ihanaa kun sai vahvistuksen omille ajatuksilleen tuossa asiassa, olen hiljaa mielessäni funtsinut että jos se nyt kolmessa kuukaudessa on jo noin terve niin eiköhän sen kanssa vielä kisata...Sovittiin että käydään vaikka kuukauden päästä uudelleen, ylläpitona hieronta ja hän siinä samalla näkee mihin suuntaan on mennyt lihakset sekä liikkeet. Löytyi kyllä sellainen helmi meidän koirien huoltajaksi että toiselle en enää vie!

Kommentit

Liinu ja Prikka sanoi…
Onpa hauska lukea tätä hierontajuttua, kun meidän koirat hieroi Minna taas eilen. Ransulla sama juttu: pitkänmatkan juoksijan tyyppinen, hyvä ja tasapainoinen lihaksisto joka on jäntevämpi ja kiinteämpi kuin Liinulla. Liinu taas on nartuksi lihaksikas ja bodarityyppinen kuulemma :) Että varmasti jotenkin geeneissä menee tuokin, Minna sanoi että nää on eri tyyppiset lihaksistostaan. Oon siis sitä mieltä ja sille on perustelutkin miksi jotkut koirat - kuten vaikka mun omat - on enempi sprinttereitä ja sit on noita 'ransuja' jotka juoksis ties kuin pitkiä matkoja. Mahtavaa että Jeccu on toipunu niin hyvin ja ihan meinas tulla tippa linssiin kun kerroit että saatatte agissa joskus sittenkin kisata :') Jeccu varmaan olis siitä päätöksestä iloinen ;)
tuija sanoi…
Juu niin se meneekin, näin mulle Jenni eilen myös kertoi. Sen huomaa kyllä muutenkin Cassun liikkumisesta että käyttää kroppaansa "säästeliäämmin", eli juurikin sen takia että jaksaa ravata pitkiä matkoja. Sen selkälinja ei juurikaan liiku (ylösalas), ainoastaan jalat tekee työtä kun menee eteenpäin. Niinkuin mä aina sanon niin sillä on semmoinen diesel-moottori :) Jeccu sitten taas kiihtyy nollasta sataan heti (vaikka kyllähän Cassukin tekee niin halutessaan, esim. pallon tai pupun perään mennessään) ja oikein "työntää" takajaloilla itseään eteenpäin. Mutta on niissä selkeä ero miten kroppaansa käyttävät.

Tuo Jecun kisaaminen alkoi näyttämään kyllä todennäköisemmältä eilisen käynnin jälkeen :))