Kotona leikkauksen jälkeen

1. pv

Ekana päivänä kotiin tultua nukkui melkein iltaan asti, kauhea nälkä kun oli edellisen kerran syönyt leikkausta edeltävänä iltana. Joutui syöttämään kädestä kun päässä oleva tötterö aiheutti hankaluuksia...Cassu muuten pelkäsi tötteröä ekana iltana, mikä ufokoira täällä on!?! :D Jätti hyvin Jecun rauhaan. Piippaus alkoi illalla, puudutusaineen vaikutus loppui ja luulen että piippasi myös omaa outoa oloaan sekä tilannetta. Törmäili joka paikkaan kaulurin kanssa eikä mahtunut "omiin" lepopaikkoihinsa tietsikkapöydän alle eikä nojatuolin ja pöydän väliseen koloon. Joka kerta kun törmää niin ihmettelee miksi mut näin pysäytettiin, eikö tonne saa mennä. Siis ovenpieliin ja kaikkiin mahdollisiin esteisiin. Illalla myös hirveä jano, joi kupista litran vettä illan mittaan. Pissalla ei käynyt ollenkaan, kakalla kävi mutta meinas olla erittäin hankalaa sen tötterön takia kun ei voinut haistella sopivaa paikkaa. Turhautumista tötteröön suuresti. Kannettiin ulos ja sisään, käveli kyllä jo itse jalalla.

2. pv

Aamulla klo 8.30 annoin kipulääkkeen, käytiin takapihalla hihnassa 10 minuutin "lenkki" namien kanssa. Otin tötterön siis pois että voi haistella. Ei mielellään kävellyt kuin houkuttelemalla aamulla. Kävi pissalla ja pysyi hyvin pystyssä. Iltapäivän takapihalenkillä käveli jo ihan mielellään, pomppasikin pari kertaa mistä äkkiä kielsin. Tallustellut pitkin päivää paikkaa vaihtaen, kerran jo hyppäsi sänkyyn itse, muuten olen ehtinyt hätiin. Hitaassa kävelyssä ei onnu ollenkaan. Täytyy pyytää Kimiä tekemään iltalenkki että näen paremmin. Ruoka ei oikein maistunut aamulla, paitsi ne osat missä oli vähän houkuttimena herkkua. Illalla alkoi sitten olemaan jo niin pirteä että piti koko ajan rauhoitella. Pari kertaa ehti juoksemaan ennenkuin ehti hätiin. Otin takatassusta (missä oli siis kanyyli) liimasiteen pois. Saa kauheita raivareita tötterölle kun ei voinut rapsuttaa korvantaustaa. Joku voisi kertoa sille että tassu on kipeä. Nukkui koko yön hyvin.

3. pv

Käytiin hihnassa metsän vieressä polulla aamulenkki, n. 6 minuuttia kun kulman takana oli tulossa koira enkä tosiaan halunnut että tuo alkaa haastaa sitä leikkimään ja riehumaan. Käännyttiin äkkiä kotiinpäin. Koko ajan piti toppuutella menoa. Kävellessä ei onnu. Aamulenkin ja -ruoan jälkeen otin leikkauskohdan päältä siteen pois. Antaa hellästi siihen koskea, ei tunnu kuumalta eli tulehdusta ei ainakaan vielä ole, toivottavasti ei tulekaan. Aamuisin näyttäisi olevan kipeämpi tuo tassu. Varasin tikkien poiston 18.6. Iltalenkillä mentiin 10 minuuttia samaa pehmoista metsänreunaa mikä varmaan tulee aika tutuksi tässä parin viikon sisään. Jos en muistanut aiemmin sanoa niin asfalttilenkit on täysin kielletty kuntoutuksen aikana. Kävellessä ei onnu edelleenkään, nameilla opetin kulkemaan hitaaaasti. Hyvin meni tuo lenkki. Kotona innoissaan kun ottaa pari raviaskelta esim. ruokakupille tullessaan niin ontuu. Pojat jäävät tänään keskenään kolmeksi tunniksi kun mä pääsen yöllä kolmelta ja Kimi lähtee kahdeltatoista, eiköhän ne nuku sen ajan niinkuin yleensä. Ei ole ollut riehumisen intoa, Cassu menee Jeccua pakoon kun se tökkii sillä tötteröllään ikävästi. Ja haisee omituiselle jopa mun nenään, koiran varmasti vielä enemmän. (lääkkeille sekä varmaan verelle, täytyy pestä kun saa tikit pois.)

4. pv

Aamulenkki 10 minuuttia, käyttää leikattua kinttua koko ajan, mm. nojaa myös sille puolelle kun käy pissalla. Kovasti olisi halunnut nostaa ravin, kävellen vielä mentiin. Seisoessaan paino jakautuu jokaiselle jalalle. Ei ollut niin kipeän oloinen kuin eilen aamulla, eli ei lenkin jälkeen nostellut tassua ilmaan. Ei tarvitse turvautua kuntoutusohjeissa olleeseen: "Jos koira ei käytä leikattua raajaansa em. ohjeista huolimatta (on siis pari muutakin keinoa ennen tätä) niin teippaa vastakkaisen puolen terveen raajan anturaan pullonkorkki tai side. Se ei vahingoita potilasta mutta antaa terveeseen raajaan epänormaalin tuntemuksen jolloin koira varaa painoa enemmän leikatulle raajalle."  Hassua mutta varmaan toimivaa. Tikit ovat pysyneet ja näyttävät hyvältä. Muka-nuolee tassuaan, nostaa sitä niinkuin normaalisti ja nuolee tötterön sisäpuolta :) Kivasti ovat muuten nuo karvat leikanneet, sisäpuolelta jalkaa on ajeltu kyynärän kohdalta kainaloon ihan nahkaa myöten mutta ulkopuolelle on jätetty vähän pidemmäksi. Etteivät ole ronskisti vedelleet koko kintusta karvoja kaljuksi asti. Takatassussa on vaan pieni pläntti ulkopuolella jalkaa mikä on ajeltu. Se kohta häviää pidempien karvojen sekaan. Etutassujen karvan mitta on näköjään n. 8 cm niin eihän se kauan kestä kun kasvavat takaisin. Oli päässyt takapihalla illalla riehaantumaan, annoin Kimille ohjeen että myös siellä oltava hihnassa.

5. pv

Kimi hoiti aamulenkin, oli mennyt hyvin. Minä käytin illalla ja oli niiiin iloinen kun pääsee kotoa vähän edes johonkin. Käynti oli kuin olisi pidellyt villihevosta suitsissa pää korkealla
ja astunta kuin friisiläisellä :D Lenkki kesti 15 minuuttia, sain kävelemään nätistikin loppuvaiheessa. Ei ontunut lenkin jälkeen vaikka kesti vähän pidempään. Tänään oli ensimmäinen päivä kun oli selvästi ylienerginen ja kyllästynyt oloonsa, villasukka sai tapporavistelua...Cassun kanssa jopa meinasi ruveta taistelemaan siitä sukasta, piti äkkiä päästä hätiin. Lievän riehumisen jälkeen piti hetken kipeää tassua koholla. Tämä oli kyllä illemmalla lenkin jälkeen, voi olla niitten yhteisvaikutuskin.

Toinen tikki ihan nätti ja siisti, toinen hieman punottaa ja siinä on pikkurillin pään kokoinen rupi. Siltä kohdalta selvästi turvonneempi/paksumpi kuin toinen jalka. Antaa koskea jalkaansa, niihin tikkeihin jää pitkät karvat ikävästi jumiin näköjään. Heti oikein sävähti kun käsi osui kiinni jääneeseen karvaan, pitää leikata poikki ne mitkä tarttuu kiinni.

Sisällä tai takapihalla kun ravaa muutamia askeleita niin ei onnu. "Tönin" varovasti pari kertaa lavoista kun seisoi, samallailla varaa molemmilla etutassuilla. Ekalla viikolla saisi mennä vain hyvin hidasta kävelyä 2-3 x 10 minuuttia päivässä jotta varaisi jalalleen. Jos ei käytä jalkaa niin aina vaan hitaammin ja hitaammin pitäisi mennä. Jeccu on kyllä koko ajan käyttänyt jalkaansa, ei ole kolmijalkaisena kinkannut ollenkaan. Pitää muistaa ottaa rauhallisesti myöhemminkin vaikka ei kipua näytä ja liikkeet näyttää hyvältä ja tasapainoiselta. Täytyykin muistaa pyytää eläinlääkäriä tikkienpoistossa katsomaan sen liikuntaa, sehän se ammattilainen on sanomaan miltä näyttää. Pitäisköhän ottaa muuten videolle tässä alkuvaiheessa sitä? Taidankin tehdä niin.

6. pv

Taas Kimi hoiti aamulenkin, hyvin oli hihnassa mennyt. Kimi on armeliaasti ottanut pöntön päästä kun kävelevät että pystyy kakkaamaan. Joo kakkaaminen on hirveen hankalaa tötterö päässä kun pitää tehdä "ympyrä"kakka. Kakataan ensin pätkä ja sitten haistellaan mitä sieltä tulikaan ja kakataan loput siinä ympyrää pyöriessä...tapansa kullakin :D Iltalenkki meni puoliravia osittain(n. 5 min), ei ontunut eikä ole ontunut eikä pitänyt tassua ylhäällä koko päivänä. Karvat ikävästi edelleen tarttuu tikkiin, ihan siistin näköinen on vieläkin. Aika hyvä päivä :)

7. pv

Aamulenkki ok, ei onnu. Rupi on kuivunut eikä punoita yhtään. Ei ole turvonneen näköinenkään enää. Saispa ton tötterön jo pois! Viikko vielä...Mielellään ottaa maksanmakuiset lääkkeet, niitten kanssa ei ole tarvinnut taiteilla sen kummemmin. 

tassu ulkopuolelta päivä leikkauksen jälkeen

kainalo vähän punoitti, myös eka päivä leikkauksen jälkeen

side mikä otettiin tokana päivänä pois.

takajalan kalju läntti

etutassu sisäpuolelta viikko leikkauksen jälkeen, aika siistin näköinen. Hauskasti näkyy nuo ulkopuolen karvat miten ne on pidemmät :)

lähikuva ruvesta, ei se kovin iso reikä ole mistä leikkaus on tehty :O

Mustat pisteet ja läntit jalassa ei ole likaa vaan ne on niitä kohtia mistä kasvaa mustaa karvaa ;) Näin sujui siis eka viikko leikkauksen jälkeen, ensi viikolla kun saadaan nuo tikit pois niin Jeccu pääsee uimaan!

Kommentit