Jecun ekat kesätreenit


Helenan huomioita ekoissa treeneissä:
Ala vaatimaan siltä äläkä pidä sitä enää pentuna. Eli jos ihan selkeästi ohjaan jonkun esteen niin se on mentävä eikä ohiteta tai oteta alusta vaan just se hyppy mikä edessä oli niin mennään ja sitten vasta jatketaan tai otetaan sieltä alusta. Myös puomin alastulolle sitä että minä jään taakse, ottaa niin hienon kontaktin että mentävä eteenpäin ja annettava siinäkin haastetta koiralle. Nykyään aina juoksen vierellä vaan. No eipä tätä niin hirveen montaa kertaa kokonaisuudessaan olla edes treenattu että ei varmaan muuten haasteellista kuin että se ei ylipäätään halua erkaantua musta. Hyvää harkkaa siihenkin. Ja sitä häiriöharkkaa koko porukalle, meillä on suurin osa möllikoirakoita siinä ryhmässä. Kaksi on kisaavaa ja muut aloittelevia. Ryhmässä tais olla 7 koirakkoa mutta on meillä sitten puolitoista tuntia aikaakin. Eli kaksi pistettä kentälle missä tehdään ja samaan aikaan treenataan. Alkuun saattaa mennä siihen koiran mielenkiinnon itsessä pitämiseen suurin osa treenistä mutta pidemmän päälle pakko tottua siihen häiriöön, muuten saattaa tulla täysiä "pommeja" kun lähdetään kisaamaan.

No se oli yksi suuri syy miksi lähdin ryhmään, olisinhan mä saanut itsekin Jecun opetettua mutta huomasin sen herkkyyden muille niin kauhistuin että ei hitto tästä tuu mitään jos se jää päälle. Ja onhan se kiva että joku on miettinyt treenit valmiiksi :) Sekä se että on toiset silmät katsomassa missä menee vikaan, jossainhan aina kuitenkin menee ja apuri on siinä kyllä tarpeen. Ja sitten tuo ihana Helena mikä on kyllä taitava opettaja, viime kesänäkin oltiin siinä penturyhmässä missä hän kävi opettamassa. Meni vaan syystä sekä toisesta vähän hukkaan koko kesätreenit. Silloin kyllä tehtiin muittenkin kanssa samaan aikaan että eiköhän se äkkiä mieleen muistu. Näissä treeneissä ei ainakaan missään nimessä ollut niin ihmeissään kuin aiemmin Lotan sekä Samin kanssa. Hän käy siis muutaman kerran, muuten meidän treenit vetää Kikka ja Pirita. Tavoitteetkin meiltä kysyttiin siinä treenien alkuun, mä heitin vaatimattomasti että AVA. Kikka tuumas että joo, hyvä tavoite mutta mikäs olisi välitavoitteena. No asetin sitten tavoitteeksi että ollaan syksyllä kisavalmiita. Se on hyvä tavoite meille. Katsotaan kuinka käy. Kauhistuttaa kun ajattelee sitä määrää mitä pitäis vielä tehdä. Onkohan mulla rima liian korkealla aloitukseen ja muutenkin?? Rimoista puheenollen, missä tahdissa niitäkin nostetaan? Entäs rengas? Pituus? Kaikkia semmosia mitä ei medikoiran kanssa tarttenut edes ajatella. Korkeus ei kyllä tuota ongelmia, eilenkin käytiin iltalenkin jälkeen grillillä hakemassa jätskit niin loikkas ilman vauhtia siihen terassille ihan vierestä. Mittasin oikein että se on mun lonkan korkeudella ja äsken mittasin että se kohta on sitten n. 90 senttiä :O Hankaluus tulee siitä että Jeculla ei ole kauheasti väliä roiskuuko ne rimat vai ei. Cassuhan ei voi niihin tassuillaan koskea niin se ei rimoja tiputa ;) Pituutta se ei oikein käsitä, pitääkö sen yli hypätä vai onko se kontaktilaatikko? :D On se hassu...Pitääkö mun keksiä siihen eri käsky kuin hyppy? Huhhuh kun tuli hiki oikein kun rupes ajattelemaan että muka syksyllä kisoihin...

 

 Alkuun katsoin tota rataa että me ei kyllä päästä estettä 5 pidemmälle koko reeneissä :) Oli tossa kuitenkin niin vaikeita kohtia mitä ei muka osata. Tässä tuli kyllä aika hyvin esiin se että mä pidän sitä ihan kakarana enkä usko että se osaa mitään. Joka tapauksessa, noin pitkiä ratoja ei saa vielä mennä ilman palkkaa!! No ei olla kyllä mentykään :D Pätkissä mentiin ja kyllä tuo "pentu" mut tosiaan yllätti että päästiin loppuun asti ilman suurempia kommelluksia. Eli alkuun menin esteitten 1 ja 2 väliin, lähemmäks kolmosta. Tässä tuli esiin se että meinas jättää kakkosen hyppäämättä kun halus oikoa. No tokalla meni jo sitten, kolmosen yli pitkällä valssilla, heitto neloselle ja siitä puomille. Puomille täytyy käydä viemässä vähän lähempää vielä että oppii menemään aina suoraan sinne. Voi laittaa vaikka siivekkeen siihen kun treenaa kauempaa puomille menoa. Tämä tuli muillakin esiin. Tätä kohtaa tehtiin kaks kertaa, Helena halus nähdä miten se ottaa kontaktin ja sehän ottaa ne ihan loistavasti, siinä sitten kokeiltiin että meneekö loppuun jos mä jään taakse. Mulla tuli taas rynnimishinku enkä malttanut, Helena tarttui mua treenitaskusta kiinni että jää nyt taa! Ja sitte repes se tasku :D :D Pitäiskö mulle laittaa valjaat mistä MUA ohjattais? Ekalla kerralla kun meni pituudelle niin tosiaan ei ollu varma jäädäänkö tähänkin kontaktiasentoon eli tassutteli yli ja vilkas vähän ihmeissään. Pituus siis erikseen opetukseen vielä! Uudelleen kontaktillle asentoon ja sitten hyppäs kyllä, taas pitkällä valssilla 7 yli ja vastaista kättä, kierrä-käsky muurille ja takaaleikkaus putkeen. Sitä ei kestänyt, kääntyi takasin. Vaihdettiin siihen valssi. Palkka putken jälkeen. Tässä kohtaa olin jo ihan hämmästynyt miten me selvittiin tosta 8-9 kohdasta ettei ollut esim. putkessa. Se ei kyllä vielä itsenäisesti tota rataa lue, muuten olis kyllä voinut siellä ollakin. Takaakierto muurille hyvä, ei tippunut osat. Jatkettiin putkesta, kutsu okserin yli, heitto 12 ja ohjaus putkeen ja kauheeta vauhtia ohjaamaan 14 ja 15 yli, 16 niisto ja putkeen. Tää meni kerralla oikein. En käsitä :O Paljon kovempaa täytyy kyllä Jecun kanssa juosta, toisaalta on siinä sekin että sitä pitää viedä vähän pidemmälle mutta toi 12-13 kohta oli ihan uskomaton, luulin että tulee mukaan vaan eikä mene sinne putkeen kun en suoraan ohjaa. Sama 17-putki, sinne se vaan meni kun hypyn 16 kohdalta sinne lähetin. Loppua tehtiin pari kertaa, heitto putkeen, kutsu 18 yli, vastasella 19 ja putkeen. Mä olin niiiiiiin iloinen näitten treenien jälkeen, taas mun pikkunen yllätti. Pitäis tosiaan uskoa ja luottaa senkin tekemisiin vähän enemmän...ja alkaa vaatimaan jne. Ensi kerta jää iltavuoron takia välistä valitettavasti mutta seuraavalla viikolla onkin taas Helena ja sinne me päästään, jeee!!

Koonti treenattavista:
- puomille taakse jäänti
- pituus yksittäisenä
- takaaleikkaus putkeen
- lyhyitä treenejä, 5 min ja tauko, sitten 3 min ja tauko/lopetus, 1 min ja lopetus
- ei tekniikkaa, mä kun osaan niin koirakin kyllä osaa
- paljon irtoamista ja sitä että koira SAA mennä tekemään eikä roiku itsessä kiinni.


Kommentit

Liinu ja Prikka sanoi…
Hassu Jeccu pituudella :) Mulla on pituudelle eri käsky koirilla, koska se on erilainen hyppy kun muut, siinä pitää lentää pitkästi ja matalalla riittää. Opetin koirat loikkimaan ojien ja sen sellasten yli, mistä on pakko hypätä yli ja on turhaa hypätä korkealle. Siihen ehdollistin sen loikka-käskyn, joten pituuseste esteenä on ollut peace of nakinpala kun käskysanaan ehdollistettu tekniikka on opittu jossain ihan muualla.

Ransulla oli käytettävissä korkeudeltaan säädettävä rengas, joten sille rengas nostettiin kisakorkeuteen vähitellen. Monissa vaan ei ole kuin ne kaksi korkeutta...

Jecun ikäisenä Ransu meni täyskorkeita hyppyjä jo välillä, tosin pääsääntöisesti se teki 45-50cm korkeuksilla. Syy siihen oli kovahko pohja, kun päästiin ulos treenaamaan 1v10kk ikäisenä niin rimat oli kisakorkeudessa koska kisaamaankin alettiin. Oon sitä mieltä että kun koira on tarpeeksi vanha, siis yli vuoden, sille voi aika ripeään tahtiin alkaa nostaa rimat kisakorkeuteen, ja käyttää välillä treeneissä sitten vähän matalampiakin. Ransukin tekee meidän omissa treeneissä nykyäänkin enimmäkseen 55-senttisillä, ihan koiraa säästääkseni mutta että kuitenkin ne rimat on maksikorkeudessa. Sitten osa rimoista on 60 ja 65cm. Jos tiedän että tulee paljon hyppytoistoja, laitan 45cm. Tämä on vaan mun tapa ja näkemys, eikä varmana se ainoa oikea. Mutta mä en vaan näe mitään syytä miksi terve, normaalipainoinen koira joka osaa hypätä 30cm, ei vois aika pian alkaa hyppiä täyskorkeita. Se on minusta jopa reilua koiralle, koska ne maksien kisakorkeudet vaatii hyppyihin aika paljon erilaista valmistautumista ja kropan keräämistä, kuin medikorkeudet. Ja mitä enemmän koiralla on mahdollisuus harjoitella niihin kisakorkeuksiin sopeuttamaan kropan käyttöään niin sen parempi. Ja Jeccu on kuitenkin 1½v, ja selvästi kapasiteettia on...

Liinukin on jo jossain vaiheessa sun videoiden perusteella mennyt korkeammilla rimakorkeuksilla kuin Jeccu josta on tulossa maksi, koska oon halunnut että se saa mahdollisimman paljon kokemusta niistä korkeuksista joissa se menee kisoissa. Ja kisakoirallehan ne tärkeimmät korkeudet on just ne 35-45cm tai 55-65cm...
tuija sanoi…
Joo ei sillä muuten olisi varmasti ongelmaa muttakun se on laatikko :D Meillä ei valitettavasti seurassa tuota vähitellen nostettavaa rengasta ole, monta kertaa kyllä toiveen esittänyt ;))

Täytyy tosiaan varmasti rohkeesti vaan ruveta nostamaan rimoja, muutenkin kun hyppii ihan ilman esteitäkin aika korkealle :D Pitää päästä tuosta pentu-ajattelusta eroon! Ja tosiaan kun se hyppytyyli on ihan eri ja varmasti pitää ohjatakin erilailla kun on korkeammat rimat.
Liinu ja Prikka sanoi…
Mitä jos kokeilet laittaa vaikka vain 3 pituuden palikkaa mutta harvempaan? Että kokonaispituus on siellä maksipituuden tietämissä ja vaikka pallolla houkuttelemalla otat vastaan pituuden yli. Jos se mieltäisi paremmin sen esteen yli hypättäväksi ja että siitä saa ja pitää tulla vauhdilla yli sua kohti ja ohikin. Sitten siirryt esteen sivulta lähettämiseen ja viereltä ohjaamiseen.

Jeccu ei ole enää vauva ;) Kyllä näiltä voi oikeasti vaatia olen huomannut... Minusta siltä vauvaltakin voi vaatia sellaiset helpot ja pikkuhiljaa vaikeammat ja vaikeammat asiat loppuun asti jos on koira jo niitä onnistuneesti tehny..