Jalostussuunnitelmat etenevät

Engla oli meillä kylässä talvilomani aikana sunnuntaista keskiviikkoon. Hyvin se taas sujahti laumaan, ei ongelmaa. Saas nähdä miten tulevien pentujen kanssa käy, tunkeeko sinne kolme narttua niitä lopulta hoitamaan. Ekat viikot saavat kyllä rauhan oman mammansa kanssa, muilla ei silloin ole pentulootaan asiaa.Englan vierailun aikana ehdimme käydä vähän harrastamassa agilityä ja lähinnä Juju piti huolen Enkun viihtymisestä. Käytiin me myös pari kertaa normijengin kanssa lenkillä, Vimmu- ja Tuisku-schapen. Hyvin tulivat kaikki tytöt toimeen. Pari kertaa kotona Juju ja Enkku oli ihan pakko erottaa toisistaan, että sai sen loputtoman riehumisen seis edes hetkeksi. Olihan ne onneksi helppo tunkea takapihalle juoksemaan keskenään, siellä on hyvät polut kaivettu ennestään. Eipä ollut Engla "aktiiviloman" jälkeen tehnyt muuta, kuin tervehti perheenjäsenet ja painui nukkumaan :D

Pari pikkuvideota Englasta aksaamassa: Ees ja Taas. 
Hirmu korkealaatuiset videot, kun olin yksin treenaamassa...mutta näkee niistä Englankin innon tehdä ja aksata :)


Yksi syy Enkun vierailulle oli myös rodussa esiintyvät korkeat maksa-ja munuaisarvot, joiden takia käytiin otattamassa verikoe ja lähetettiin se Movettiin. Tarkistutin myös sirut, että tulokset ovat sitten viralliset sekä Jipolla että Englalla. Niin siis toki otin Jiponkin mukaan samaan syssyyn. Jujulta ei vielä otettu, kun se on niin nuori, ja ikä saattaa kuulemma vaikuttaa arvoihin. Jecultahan ne otettiin aiemmin myös virallisena. Jippo sitten aloitti samana päivänä juoksunsa, tai lähinnä huomasin sen illalla. Sen arvoihin juoksut ei ainakaan vaikuttaneet, normaalit olivat. Niin olivat Englankin, tuo CK oli hieman, siis todella hieman koholla. Soitin heti labraan sekä ell että mitä tuosta pitäisi päätellä, niin kuulemma tuo loputon liikunta ja riehuminen on vaikuttanut tulokseen. Tuohan on nimenomaan lihasarvo. Raja-arvot siis 35-200 ja Englalla se 244. Sekä ASAT 72, siinä raja-arvot 10-55. Nuo kun käsikädessä kuulemma kulkevat. ALAT Englalla 85, raja-arvot 20-130. Rodussa olevilla koirilla joilla mysteerisairautta esiintyy, luvut ovat tuhansissa. Hevosilla kuulemma lihasvauriot nostavat CK-arvot jopa satoihintuhansiin. Että sitten kun Jujun vien, niin täytyy pitää se rauhallisena pari päivää. Öhöm. Ainakin pitää yrittää.... Jipon vastaavat arvot ALAT 46, ASAT 43 ja CK 193. Jeculla ne olivat ALAT 81, ASAT 29 ja CK 83. Jalostustoimikunnallekin tulokset on laitettu, toivottavasti niistä nyt on edes verrokkina apua. Ainakin Jecun arvoista, kun sinne pyydettiin yli 7-vuotiaista koirista tietoja, joilla arvot ok. Sehän oli jo 8 kun nuo otettiin.

Niin ja tuohon liittyen, kannattaapi kysellä paristakin paikkaa tuota verikokeen hintaa! Muun toimenpiteen yhteydessä huomattavasti halvempi, Jeculla maksoi kaikki 18 (!!) euroa. Samasta paikasta kysyttynä pelkästään nuo veriarvot kahdelta koiralta 175€. Pikkusen loksahti leuka. Yhdeltä koiralta 110€. Soitin sitten Metsäpirttiin, ja näytteenotto/koira 35 plus labrat 20, eli yhteensä 55€ per koira. Anu käytti myös Sulon (Englan veli) eli Pomppaloikan Rillumarein, kyseli hintoja muistaakseni neljästä eri paikasta, niin jäätävät 195€ oli korkein hinta, ja halvin 40€. Ihan järjetöntä. Sama toimenpide. Niin, Sulon arvot muuten olivat ALAT 61 ASAT 30 ja CK 71. Eli kaikki kunnossa sielläkin.

Eli kaikki Englan terveystarkit on nyt tehty hienoin tuloksin, silmät peilattu terveeksi 11/18, luusto: lonkat A/A kyynärät 0/0 selkä LTV 0. HUU:n suhteen Engla on terve, ei kantaja. Sekä luonnetesti, jossa Engla sai tulokseksi +130 ja laukausvarma ja Engla on suorittanut myös paimennustaipumustestin hyväksytysti. Enska on myös Suomen muotovalio, jalostustarkastus hyväksytty hienoin maininnoin erityisesti päästä. Toimii myös tukikoirana, johon sen iloinen ja lempeä luonne erittäin mainiosti sopiikin.


Ihan kyllä kuulkaa alkaa jo jännittämään, majoitustakin jo katselin sieltä Ruotsista valmiiksi.
Muutama ihana koti jo Englan ja Haraldin pentuja odottaakin, jos nyt kaikki natsaa ja pentuja saadaan, niin vielä voi kyselyä laittaa tulemaan tuijalaurila @ hotmail.com!

Kommentit