Lappalaiset luustokuvissa

Varasin joukkotarkin kesäloman ekalle päivälle, vuoden jännitysmomentti nro 1. Paikkana Taikatassu Klaukkalassa, lääkärinä Johanna Vaurio. Vinkin tähän sain Halvarin Kaisulta, joka järkkäsi pääkaupunkiseudun schapeille joukkotarkin samassa paikassa. Ja todellakin voi paikkaa suositella, mukavaa henkilökuntaa, ammattimaista toimintaa ja vaikka meitä nyt noin monta olikin, niin silti jokaiselle jaksettiin selittää kaikki asiat juurta jaksain. Eikä hymy hyytynyt! Kuvattiin seitsemästä pennusta kuusi, se viimeinenkin, eli Kultakuume oletettavasti syksymmällä kuvataan, nyt oli huono hetki kesälomalaisille. Taas kerran täytyy ihan ensin kiittää aktiivisia pennunottajia, jotka ymmärtävät miten tärkeää tämä tutkiminen on, kasvattajan ja eritoten rodun kannalta! Tätä aktiivisuutta näissä terveystarkeissa toivon seuraavienkin pentueiden kohdalla. Eihän se nyt suoranainen vaatimus ole pennun saannille meiltä, muttei paljon muutenkaan...;) Ja huippua oli myös se, että ihan ilman painostusta moni kuvautti myös selän, jota vasta nyt viime aikoina on alettu rodussa kuvaamaan. Kun muistaa että ihan muutama vuotta sitten kuvattiin vain lonkat, ja olin itsekin äänestämässä jossain vuosikokouksessa sen puolesta, että myös kyynärät vaaditaan jalostuskoirilta kuvattavaksi. Olisin, ja olen kyllä ihan "otettu" jo lonkista ja kyynäristäkin, mutta hyvä näin!

Kuvissa käytiin siis maanantaina, tiistai jännitettiin ja tänään keskiviikkona aamupäivällä tulokset jo tulivatkin! Meinasi F5-näppäin kulua puhki totaalisesti :D Nykyään tuo on niin nopeaa, kun maksaa lähetteen etukäteen niin saa tulokset tosiaan päivissä. Aiemmin niihin meni viikkoja. Ja eihän tämmöisestä rivistä voi olla muuta kuin superonnellinen!!Esimerkkinä Milon, eli Napapiirin Sankarin kuvat:

kyynärä, oikea

kyynärä, vasen

lonkat

lanneranka

rintaranka
 Milon tulokset siis A/A, 0/0 ja LTV0.

Tästä on hyvä jatkaa tulevaisuuteen, Jippo on osoittanut olevansa hyvä jalostuskoira muussakin suhteessa, joten seuraavaa pentuetta voi taas yhtä murhetta vähemmän jäädä odottelemaan. Silmätarkit tulevat sitten syksymmällä ainakin suurimmalle osalle pennuista. Ja äidille siinä samassa.

Tapaus Fiolla

Ja sitten Fifoon, Marikan mystisistä facepäivityksistä on ehkä saattanut huomata, että se on nykyään Marikan ihan oma koira. Sitä ei siis tulla käyttämään jalostukseen. Syynä hampaat. Se, sekä Reino kävivät nyt samaan syssyyn hammasröntgenissä. Niillä molemmilla on pienet alakulmurit, ja Reinolla vielä joku hammas tulematta. Röntgen paljasti semmoisen asian, että molemmilla on kaikki hampaat, ne ovat kaikenlisäksi ihan oikean kokoiset, mutta eivät vaan jostain syystä puhkea kokonaan. Siellä ikenessä lepäävät. Hammaspuutoksia niillä siis ei ole, ell sanoi että ei tämä mitään ihmeellistä ole, hän on kyllä ennenkin nähnyt/kuullut puhkeamattomista hampaista schapeilla. Että on paljon hammasvikaa. No, kyllä tuon purentavian tiesin itsekin, sekä puuttuvista hampaista. Mutta puuttuvatko ne kaikki sitten kuitenkaan? Vai ovatko siellä ikenessä niinkuin näillä kahdella? Jokatapauksessa, tästäkin olisi hyvä saada tietoa jalostustoimikunnalle, koska siellä asiasta ei tiedetty aiemmin. Eikä tuollaisista tapauksista. Vai pitävätkö ihmiset vaan niitä purentavikaisina, eikä sitten kasvattajalle laiteta tietoa eteenpäin. Vaikeahan se on sitten siihenkään tilanteeseen puuttua. Ja tokihan se on ihmisen helpompi kiinnittää tilanteeseen huomiota, kun on kyse kulmureista. Pienemmät hampaat saattavat jäädä omistajalta kokonaan huomaamatta, jos ei käy näyttelyissä, joissa ne yleensä tarkkaan katsotaan. Sanon yleensä, koska ei ihan aina kaikki tuomarit kuitenkaan kovin tarkkoja ole....Laitan tähän nyt kuvat Fiollan kalustosta esimerkiksi.Ja livenä huono kännyräpsy:
Vasen puoli, tällä puolella alakulmuri enemmän näkyvissä.


Tälläkin puolella siis on alakulmuri, mutta jää tuon isomman hampaan taa piiloon.

Että semmoinen loppu sillä sijoitustarinalla, harmittaa kyllä, mutta minkäs teet. Odoteltiin noita hampaita kasvavaksi vuoden ikään asti, ja kun näytti ettei ne nyt vaan kasva, niin ikävä päätös oli tehtävä. Tässä kohtaa täytyy kiitellä oikeassa asennossa olevia tähtiä, tms. että se Enkkukin sijoitukseen laitettiin. Jonnan profeetalliset sanat; "Tuplaat mahdollisuudet saada Jiposta jatkoa, jos jotain ilmenee." kävivät siis toteen. Eli ne jotka Fifon pennusta haaveilivat, anteeksi vaan, mutta tältä taskuraketilta ei ole pentuja odotettavissa.

Kommentit