Reviiri laajenee

Nuo agilityn sm-kisat veivät aika tehokkaasti ajan viime viikon to-su, joka päivä talkoilemassa ja iltaisin vielä leivoin pullaa myytäväksi kanttiiniin. Moni teki kyllä suuremman työn (toki varmaan pienemmänkin ;) ), mutta osallistuin minkä pystyin pentusien hoitamisen lomassa. Oli kyllä hurjat vesikelin kisat, onneksi finaalien aikana sentään paistoi jo aurinko. Pääsin seuraamaan kisoja ihan aitiopaikalta, lauantaina ajanottajana ja sunnuntaina tuomarinsihteerinä, onneksi juurikin medien radoilla :D Ja mikä parasta, Seija Matero ja schape Unna (High Volts Hocus Pocus) olivat medeissä sijalla 7./262. joten ei ollenkaan paskempaa!! Ja onhan tähän pakko laittaa sekin, että tuolla pentulootassa tuhisee Unnan siskon lapsenlapset juuri nyt ;) Unna sekä sen toinen sisko Ruusu ovat molemmat Suomen, Pohjoismaiden ja kansainväliset sekä agi-että hyppyvaliot. Tiedoksi vaan pennunottajillekin...ei olla ees melkeen sukua julkkikselle, kun oikeesti ollaan :D

Napapiirin Sankari, Jaska

Nyt pennut ovat jo päässeet oikein uloskin kahtena päivänä, on vaan ollut tosiaan niin hirveät kelit, että oikein harmittaa. Mä niin kauheasti odotan että pääsen kuvaamaan pentusia ulkosalla :) Sais mahtavia liikekuviakin. (edit. kirjoitin tätä jo eilen aamulla, ja mehän sitten jo päästiinkin ulos päivällä, jee!) Sisällä ovat lootassaan enää yöunilla, laitan ne sinne jotta pysyvät tallessa :D Muuten pötkähtelevät pentuhuoneessa, ja kun olen vahtaamassa niin koko talossa. Jeccukin alkanut ymmärtämään tilanteen, ja tajuaa että pieniä ovat. Oli menossa mukana eilen ja tänä aamuna kun pennut ovat vapaana leikkimässä. Ja voi että sitä ällöttää niiden pissa! Yhdenkin pissan siivonnut lattialta jo ajat sitten, kiertää sen paikan silti edelleen :D Kohta se joutuu levitoimaan sisällä, ei oo paikkaa mihin ei olis pissattu. Moppi on koko ajan käsillä. Tuleepahan pestyä lattioita, sen kun paprulla pyyhkäiset niin eipä sitä enää muista tarkalleen missä kohtaa se oli. Joten taas siivotaan!

Mitähän sitä viime päivityksen jälkeen on tapahtunut....no ainakin hampaat alkaa kaikilla pilkistellä ikenistä, tuntuupa mukavalta varpaassa ne pienet piraijahampaat. Mitä niitä nyt pystyy kattomaan, niin suurinpiirtein oikeisiin kohtiin sijoittuvat ainakin tässä vaiheessa. Ja ainakin Jaska jo ruopii pissan päälle :D En kestä, kyllä oli sekin aika huvittavan näköistä noin pieneltä. Hirmuisesti ne nyt leikkivät, osa jopa osaa taistella jo leluistakin mun kanssa. Alkaa huomata jo luonteenpiirteitäkin, kuka on se rohkein, kuka se kiltein, kuka ahnein, kuka kaipaa nukkuessaan vieruskaveria, kuka uteliain. Näiden asioiden perusteella, sekä sen mihin tarkoitukseen kukakin pentua on ottamassa, ollaan pennunkatsojien kanssa mietitty, kuka mihinkin lähtee. Joku haluaa käydä näyttelyissä, joku harrastaa monipuolisesti vähän kaikkea, joku haluaa lenkin siivittäjän ja perheeseen sopivan koiran. Jollain on ennestään koira/koiria, joiden luonne myös on otettava huomioon, jottei ongelmia syntyisi. Tulee kyllä olemaan todella mielenkiintoinen se pentutesti! Melkein kaikki ovat jo käyneet pentusia katsomassa, tänään tulee vielä yksi perhe kylään. Urokset on jo "jaettu", nartuista olen päättänyt kumpi lähtee sijoitukseen. Melkoista rumbaa siis viime viikolla, mutta niin hauskaa, vaikkakin aika väsynyt olen nyt.

Pennut niinkuin minä ne näen, suluissa tämänhetkinen paino, muistin punnitakin ne pitkästä aikaa.

Jaska (1809); rohkea Persoona, niin rento tyyppi kuin olla voi. Myös taistelutahtoinen. Se koira, jonka itse valkkaisin. (eikä johdu ollenkaan siitä, että se on mustavalkoinen uros ;) )

Antsa (1696), tutkimusmatkailija. Ekana joka paikassa. Pusuttelija, mukavan luonteinen poika.

 Esa (1830); hyvin rohkea ja tomera. Määrätietoinen. Todella leikkisä.

Vesa (1860); itseriittoinen ja voimakastahtoinen. Ei ehkä se ensimmäinen koira.

Hymypylly (1804); kiltein, ja myös itsenäisin. Leikkisä, tykkää olla syliteltävänä.

Bertta (1968); ahnein! Oli toisiksi pienin syntyessään, nyt suurin. Varmasti helposti motivoitava, leikkii myös todella hyvin leluilla.

Iita (1500); siro likka, ei silti tosiaan jää jalkoihin "isoille pojillekaan". Rohkea.
 
Sitten kun sen oman pentusen kotiin saa, muistakaa sosiaalistaminen!! Ja antakaa niiden pentujen myös seistä omilla jaloillaan, eikä aina napata kainaloon joka asian edessä. Niin niistä kasvaa rohkeita ja omatoimisia, eikä joka asiassa mammalta apua kysyviä. Ei tietysti ole tarkoitus syöttää niitä kenellekään, vaan pennun omaan tahtiin tutustuttaa uusiin asioihin. Olen ostanut pentupakettiin mukaan Salme Mujusen kirjan, "Pennun polku puolivuotiaaksi", jossa on hyvin kattavasti asioita joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Kunnioitan Salmen ajatuksia, on tokon ylituomari, agilitytuomari, tokokouluttaja jne. Muutamalle sen muistin antaakin mukaan jo nyt, muut saavat sen sitten muun paketin kanssa. Anteeksi vaan hatara pääni. Hyvähän se olisi tietysti lukea jo ennenkuin pentu tulee, mutta ehtii sen sittenkin! Ja siihen voi palata aina uudelleen sitten. Myös pentuoppaassa on tietenkin ohjeita, juuri schapea ajatellen. Suosittelen luettavaksi myös Tuire Kaimion kirjan Pennun kasvatus. Näillä opeilla pärjää jo pitkälle!

Kirjat kun tulivat puheeksi, niin tokoa suunnittelevat, näistä olen itse aika kivoja vinkkejä saanut: Anni Korpela: Tokoa koko elämä (hauskasti kirjoitettu, ei ollenkaan kuivaa). Niina ja Kenth Svartberg: Tavoitteena täysi 10. Agilitystä en oikein osaa suositella mitään kirjaa, ehkä siinä enemmän cd:t kun vaatii kuitenkin sen visuaalisenkin välineen. Mutta lähtekää rohkeasti harrastustoimintaan mukaan vaan, joku pentukurssi varmasti kaikkien lähettyviltä löytyy, siellä pentu oppii toimimaan/keskittymään vaikka muitakin koiria paikalla. Ja oppii itse opettamaan koiraa, koska siitähän yleensä kaikki oppiminen/oppimattomuus johtuu, ohjaajasta :) Suosittelen myös käymään vaikka tutustumassa kaikkiin lajeihin esim. niiden kokeissa/kisoissa, siten löytyy se juttu, mikä eniten kiinnostaa. Olen myös suunnitellut pitäväni talvella "Pomppaloikan pentupäivän", jossa voidaan kokeilla agilitya, tokoa ja rallytokoa. Siitä lisää tietoa sitten myöhemmin. Tuohon rallyyn täytyy pyytää joku muu opastamaan, sitä en osaa muille opettaa kun en sitä ole sen enempää harrastanutkaan. Agilityssähän olen koulutusohjaaja, ja tokokurssiakin olen vetänyt, ja kouluttanut nuo pari koiraa ylempiin luokkiin asti, joten siihen kyllä osaan alkuopit antaa.

Noniin, jatketaan näillä muilla jutuilla. Viime yönä pennut päättivät klo 3.30 että nyt olis muuten nälkä, joten ei kun ruokakippo kehiin vaan. Vaikka Jippo kävi imettämässä, niin baarin antimet eivät enää pelkästään riittäneet, vahvempaa evästä pitää olla. Tosin Riikka ja Seija nauroivat Jipon "baaria", että kyllä noilla hinkeillä ruokkisi pari pentua lisääkin. Maitoa nimittäin piisaa...kutistuukohan sen nisät enää takaisin ollenkaan...läpsyttelevät niin mukavasti lenkilläkin yhteen, plopsista vaan. Hienosti nyt vetävät yhteiskupista evästä, sain Annelta tuon lainaksi. Nukkuvat sitten onneksi tunnin pari taas, herätäkseen klo 6 puuhastelemaan. Riikka tykkäsi kyllä kanssa näkemästään, kovasti on tasainen pentue tämä. Onko se sitten tasaisen huono vai tasaisen hyvä? ;) No vitsivitsi, kyllä ne melko hyvältä näyttävät muutaman muunkin silmään, joilla ei niitä vaaleanpunaisia laseja ole.
Kaikki noista leikkii, saatiin Rovikselta kivoja fleece-naruleluja tuliaisiksi. Niitä on mukava kanniskella ja tapporavistella. Ja ihan varmasti jokainen tulee tosiaan vaatimaan myös sitä muuta puuhastelua, lenkin lisäksi. Ei kovin rauhalliselta porukalta vaikuta. Tiedoksi vaan tämäkin, vaikka yritänkin aina näitä juttuja kaikille kertoa, niin voi olla että menee pentujen ihastelun lomassa vähän ohi ;) Ja varmasti tuhoavat monta asiaa, jos niille ei puuhastelua keksi. Voi olla että sittenkin :D

Vesa kantaa "saalistaan" piiloon

Hymypylly testaa pallomerta
Pentujen luovutus on jo 9.7. alkaen, eihän siihen ole enää kuin vähän reilu kaksi viikkoa aikaa! Kauheaa miten äkkiä aika menee. Yksi ottaja sanoi olevansa klo 00.00 oven takana, ja Cassukin meinas jo mennä yhdelle ottajalle kaupaksi siinä sivussa. En kyllä siitä luovu ihan hevillä :) No, kaksi pentua jää vielä viikoksi, ja lähtevät vasta 16. päivä. Saa niitä sitten vielä vähän aikaa seurailla. Ensi viikolla on sitten pentutarkastus eläinlääkärissä, ja sirutus tietysti siinä samalla. Saadaan lapset rekisteriin. Sillä viikolla on myös erkkari 3.7. sunnuntaina Nastolan urheilukeskuksessa, tulin ilmoittaneeksi Jecunkin sinne, joka vuosi kun kuitenkin on mukana oltu. En tiiä oliko siinä nyt muuta järkeä, kuin että tuleepahan käytyä kerta vuoteen näyttelyssä. Ja kun matkaakin sinne on peräti 10 kilsaa. Tuomarina Rob Douma Hollannista, ja ilmoitettuna on peräti 92 koiraa!!! Että sinne vaan kaikki ketkä schapeista ovat kiinnostuneet, on laidasta laitaan koiria näkyvillä.

Tänään tulevat ihmekuvaajat Suvi ja Tea, saadaan pentusista oikein posekuvat taas. Ihanaa! Loppuun taas sekalaisia kotiräpsyjä, kuvanlaatu ei kovin hyvä, mutta kaikista niitä on kiva nähdä.

Pieni tyttö ja iso tyttö

Bertta tuo saalista kotipesään

äitin vieressä on hyvä nukkua

Esan saalis

Iita-Irmeli

Vesku maistelee reiskaa

Laitoin pentuhuoneeseen häkin, jotta oppivat että siellä on mukava olla ja rauhoittua.
Ja kun taas ei kaikista kuvia löytynyt, niin tässä puuttuvista vähän parempia.

Hymypylly tulee korvat lentäen :D


Antsa leikkii jonkun kanssa:


Kuulumisiin!

Kommentit