Pentutestipäivä ja 6-viikkoisposet

Minulla on tapana teettää pentutesti, vaikka pennut jo onkin yleensä jaettu sitä ennen. Lähinnä teetän testin sen takia, että kiinnostaa nähdä miten ne toimivat uudessa tilassa ja tilanteessa tuntemattoman ihmisen kanssa. Ja onpahan yksi kokemus lisää elon tiellä. Pentutesti pitäisi teettää 6-7 viikon iässä. Testin suorittajana taas tuttu Kirsi Liikanen, jolla on kokemusta myös schapeista sekä pentutestissä että koulutettavana. Tässä yksi hyvä artikkeli Sporttirakilta Kirsin kirjoittamana. Omistajat saavat testin tulokset mukaansa tietenkin.

Tässä kaikkien pentujen lyhyt kuvaus;
  • Lissu/Villi Kortti, avoin hännänheiluttaja, tutkii ympäristöä mutta myös kiinnostunut testaajasta. Hakee spontaania katsekontaktia. Rento ja luottavainen. Hyvä esinemotivaatio. Syttyy heti saalisleikkiin, sinnikäs, kestää kevyttä kuormitusta.
  • Raija/Ässä Hihassa, avoin, innokas, iloinen mutta myös utelias tutkimaan ympäristöä. Tulee kuitenkin houkuteltaessa. Hyväksyy kaiken käsittelyn vaikka on aika itsenäisen oloinen. Vahva leikkijä.
  • Pirkko/Kaikki Peliin, avoin, iloinen, aktiivinen, kiipeää heti syliin. Hiukan pyörimistä käsittelyssä, mutta luottavainen ja rento. Vilkas ja utelias. Syttyy hyvin saalisleikkiin, hiukan kevyt ote mutta sinnikäs.
  • Maire/Voitolla Yöhön, avoin, iloinen, leikkisä pentu. Hyvin aktiivinen testaajaa kohden. "Omaa tahtoa" löytyy, mutta osaa myös antaa periksi. Kiva nouto. Vahva taisteluhalu ja saalisleikki. 
Pojat:
  • Heikki/Pelimies, avoin, hakee spontaanisti katsekontaktia. Todella utelias, tukii intensiivisesti ympäristöä. Rento käsittelyssä. "Omaa tahtoa" löytyy. Syttyy saalisleikkiin. Aavistuksen häiriöherkkä.
  • Hanski/Pokerinaama, avoin, utelias, tutkii intensiivisesti ympäristöä. "Camel-boots-pentu"=itsenäinen. Kun tutkinut tarpeeksi, aktivoituu ja hakee kontaktia. Ei osoita paineistumista. Syttyy hyvin saalisleikkiin. 
  • Enska/Uhkapeluri, avoin, reipas, tulee rennosti ja iloisesti mutta utelias ja nuuskuttaa paljon tutkien ympäristöään. Rento käsittelyssä, ei paineistu. Syttyy heti saalisleikkiin, sinnikäs!
Yhteisesti kaikista Kirsi sanoi, että kaikki oli tosi avoimia, tulivat reippaasti ja avoimesti luokse. Kaikki olivat tosi uteliaita tutkimaan, pari oli sellaisia jotka tutkivat ensin testaajan ja sitten vasta ympäristön ja loput toisinpäin. Eli kannattaa vahvistaa sitä omaehtoista luoksetuloa ja palkita siitä, muuten saattavat (metsässä) lähteä hajun tai muun mielenkiintoisen perään.

Pari pentua haki omaehtoista katsekontaktia, monesti siinä tilanteessa missä joku voi olla vähän jäykkänä, niin katseli vain että mitäs nyt seuraavaksi tapahtuu??

Kaikki olivat rentoja käsittelyssä, kukaan ei paineistunut. Noudossa melkein kaikki jäivät omimaan esinettä, esinemotivaatio oli tosi vahva kaikilla. Saalisleikkiin kaikki syttyi tosi hyvin, olivat sinnikkäitä leikkijöitä. Yksi pentu jäi kuuntelemaan (naapurin lasten) ääniä kesken leikin. Myös kuormitusta kesti pari pentua hyvin. Tässä siis testaaja silittää koiraa pään päältä, peittää silmät, vähän tönii sivusta, ja näkee että irrottaako vaiko eikö.

Kivunsietokynnys keskitasoa, mikä on hyvä. Ääniherkkyys kaikilla hyvä, pari sellaista jotka kuulivat mutta eivät välittäneet mutta muut tulivat katsomaan mistä ääni kuului. Yksi vähän reagoi, mutta palautui heti. Jotain pikku erojakin kuitenkin oli, esim. aktiivisuudessa ohjaajaa kohtaan. Yleisesti ottaen Kirsin mielestä tosi kiva pentue taas. Niin minustakin :)

Tässä video kaikkien leikkiosiosta testissä. Ja alta nimeä klikkaamalla pääset katsomaan youtubesta kyseisen pennun koko testivideon.

Hanski/Pokerinaama.
Heikki/Pelimies.
Enska/Uhkapeluri.

Maire/Voitolla Yöhön
Lissu/Villi Kortti
Pirkko/Kaikki Peliin
Raija/Ässä Hihassa.

Sitten 6-viikkoisposet! Tällä viikolla pari pentusta kasvatti lisää kinttuja, Mairekin on muuttunut kirahvista virtahevon kautta koiraksi :D (anteeksi Sanna :D ja ei vaiskaan, se on lupaava likka, mutta hupaisia kuvia siitä sai) ensin tytöt, ylhäältä alas Maire, Lissu, Raija ja Pirkko, josta nyt vihdoin saatiin edes jollain tapaa seisotuskuva. Aavistuksen vilkas kaveri pöydällä, selkää se köyristää edelleen, mutta on tuo nyt parempi kuin edellisviikon pallo, josta ehkä pystyi koiranpennun saamaan hyvällä mielikuvituksella. Ja tuon Mairen väriä kun on arvuuteltu pitkin viikkoja, niin siitä kyllä tulee harmaa-valkoinen. Sillä on takaosa edelleen ihan valkoinen, edessä sillä harmaata täplinä kuten etujaloistakin huomaa. Silmien ympärillä jo vaaleat rinkulat, mikä kertoo siitä että musta muuttuu vaaleanharmaaksi. Näkyy tuossa pääkuvassa alla.

Pojat ylhäältä alas: Hanski, Enska ja Heikki.
 

6-viikkoispunnituksessa: Enska 2588 edellisestä viikosta + 628
                                         Hanski 3087, edellisestä viikosta + 682
                                         Heikki 3267, edellisestä viikosta +732
                                         Maire 2904, edellisestä viikosta +600
                                         Raija 2532, edellisestä viikosta +552
                                         Lissu 2746, edellisestä viikosta +570
                                         Pirkko 2426, edellisestä viikosta +526

Että kyllähän ne kohisten kasvaa, venyy ja vanuu eri suuntiin. Saas nähdä minkälaisia ne ensi viikolla ovat, yhdet viikkoposet vielä saadaan ja sitten pentuset yksi kerrallaan muuttavat omiin koteihinsa. Alkaa tämä minunkin kesäloma olla ohi, huomenna jo töihin. Siinä se melkein viisi viikkoa hurahti huomaamatta. Lomafiiliksestä ei kyllä ollut tietoakaan, voin kertoa :D 

Tässä parin pennun vanumiset, tai jotkut ne vaan kasvaa suuremmaksi, ja pitää mittasuhteensa suurinpiirtein samana koko ajan, niinkuin tuo Hanski esimerkiksi.



Kaikista ei 3-viikkoiskuvaa ole, joten ei voinut tehdä vertailua muista kuin näistä tyypeistä. Todettiin se vähän toivottomaksi puuhaksi siinä kohtaa, paitsi Raijahan on ollut jo silloin ihan pro. Alla ensin tosiaan Raija ja sitten Maire. Toki tuo Mairen 5-viikkoiskuva on vähän etukenossa, mutta mä kun näistä vertailuista tykkään niin teinpä tuonkin.



Tänään onkin sitten pentutarkkipäivä, ajellaan autolla sinne tuttuun paikkaan, Päijät-Hämeen eläinlääkäriasemalle. Käydän siruttamassa ja tsekkauttamassa pennut, sitten voidaankin ne samantien rekisteröidä ja jäädään odottamaan papruja. Jotka toivottavasti ehtivät ennen pentujen kotiinlähtöä, niissä on kuulemma joillain ollut nyt vähän pidempi toimitusaika kuin normaalisti.

Kommentit