Kierrepallo nro 2

Kyllähän on muuten melkoinen vaikutus kaikelle tällä nykytilanteella. Jipolle valittu uros asuu Uudellamaalla, joten sepä sitten siitä. Tosin niin on/oli myös varauros Robbanin kohdalla, ero löytyy siitä että se saatiin rajan taa evakkoon. Ihan alkuun kiitän Robbanin omistajia Päiviä ja Katia (Robbanin toinen omistaja), ei ihan hirveän moni kasvattaja näin paljoa toista kasvattajaa lähtisi auttamaan. Joten suuri kiitos sinne teille molemmille!! Todella suureen kiitollisuudenvelkaan jään. Robban oli siis mietittynä vararuroksena, ja tässä kohtaa täytyy myös sanoa, että joskus plan B voi olla jopa parempi kuin plan A. Mutta ei huolta, myös Heppua tullaan käyttämään, sovittiin Anun kanssa että siirretään sen jalostuskäyttö myöhemmälle. Suuri kiitos myös Anulle tilanteen ymmärtämisestä ja tähänastisesta yhteistyöstä. Aivan mahtavaa että rodun parista löytyy näin auttavaisia ja ihania ihmisiä! 

Sitten mietintää ja muutama sana siitä; miksi tehdä pennut tässä tilanteessa. Jalostuksesta kun muutamassa faceryhmässäkin keskustellaan, ja on mielipiteitä puolesta sekä vastaan. No, itse olen vahvasti sitä mieltä että elämä jatkuu. Turha viedä ne ilonhetket elämästä, ja vaipua syvään synkkyyteen. Mikäpä sen parempaa kuin pikkuinen pissatassu (kuten yksi pennunkyselijä ihanasti kuvaili :D ) kotona ilostuttamassa. Nythän niillä pennunottajilla on aikaa olla pentustensa kanssa, jos nyt sattuu että töistäkin lomautetaan. Unohtuupa maailman murheet, kun sen kanssa käy vaikkapa metsässä lenkillä, vähän happea hengittämässä. Plus että tässähän nyt menee ensin 2 kuukautta aikaa pentujen syntymään, sitten vielä toiset 2 kuukautta aikaa luovutukseen. Joten maailma saattaa olla eri mallilla jo silloin, ja näin suuresti toivommekin. Joka tapauksessa, aina voi sattua mitä tahansa. Jos sillä ajatuksella elämäänsä elää, aika paljon asioita jää tekemättä. 

Tutustumiskäyntejä vältetään ja pennunottajat saavat nähdäkseen paljon valokuvia, kuten aina, ja videoita. Plus onneksi videopuhelut ovat mahdollisia nykyaikana, pentusten uusien omistajien pentukuumetta helpottamaan. Toki toivotaan että tilanne on jo siihen mennessä erilainen! Meillä ollaan siitä onnellisessa tilanteessa, että pennuille on jo etukäteen useita varauksia. Ja sitten kun meillä on pennut, minun viimeinenkin yhteys ulkomaailmaan katkeaa, eli tulen olemaan kesälomalla siitä lähtien kun pennut syntyvät. Muutenhan sosiaalinen elämäni loppui jo silloin, kun agilitytreenit ja hallit laitettiin maaliskuussa kiinni, sekä kaikki kisat ja näyttelyt peruttiin. Kaupassa nyt on pakko tietenkin käydä. Joten luottavaisin mielin eteenpäin, tilanne tietenkin vakavasti huomioiden.

Seuraavaksi ihanan pariskunnan esittelyt:

Tähän sulhoon ihastuin heti ensinäkemältä, Lahden näyttelyssä maaliskuussa-17. Se oli Jennan mukana silloin, tuli häkistä ulos naama naurussa ja kieli poskella. Robbanin luonteessa on sellaista schapelle sopivaa ilkikurisuutta ja jollain tapaa näen siinä luonteessa aika paljon samaa kuin Jecussa. Että eipä ihme että siihen ihastuin. Siinä on sitä pilkettä silmäkulmassa, ja asennetta mistä todella pidän ja mikä schapendoesilla mielestäni pitää olla. Olen nähnyt sitä usein näyttelyissä, eikä alkuihastus ole mihinkään kadonnut. Ilmaisin jo siinä siunaamassa hetkessä mielenkiintoni sen jalostuskäyttöön joskus tulevaisuudessa. No se tulevaisuus on nyt, ja Jipon tuleva sulhanen on siis nimeltään Carnac´s Tricky Tseen Ke, eli Robban. Robban on C.I.B FI MVA SE MVA EE MVA LV MVA LT MVA BALT MVA LT JMVA LV JMVA EE JMVA BALT JMVA LVJV-16 SEJV-16 LVV-17 eli muodollisesti kovinkin pätevä. 

Katin kuvaus Robbanista: " Robban on iloinen hännänheiluttaja, joka on aina valmis toimintaan mutta osaa myös ottaa rennosti ja rauhoittua. Robban esiintyy mielellään ja viihtyy hyvin näyttelykehässä. Robban tykkää reissata ja se onkin varsin mukava ja helppo matkakumppani. Robban on hauska ja vähän pöhkö mutta varsin sydämellinen ja lojaali perheenjäsen."

Voin allekirjoittaa tämän helposti, se on nyt evakossa ollessaan reissannut sinne sun tänne, nähnyt uusia ihmisiä ja paikkoja ja kaikki käy! Aivan hurmaava uros <3 



Molemmilta on kattavasti tutkittu terveyttä, ja yksi tärkeä asia tässä yhdistelmässä on se, että kummatkin ovat HUU:n suhteen terveitä, ei kantajia. Niitä kun ei ihan liikaa ole. Eli pennut voivat olla myös vain terveitä, ei kantajia. Myös veriarvot ovat molemmilla normaalit.

Robbanilla on lonkat A/A kyynärät 0/0 ja selästä LTV 0. Silmät tutkittu useammasti terveeksi. Sillä on myös gPRA++, ja siis HUU terve/ei kantaja. Robban on myös suorittanut käyttäytymisen jalotustarkastuksen hyväksytysti.

Jippo on tietenkin myös kuvattu, lonkat B/B ja kyynärät 0/0. Myös sen silmät on useasti peilattu terveiksi. Ja samat gPRA sekä HUU-tulokset kuin Robbanilla. Jippo on luonnetestattu pistein +127 laukausvarma.

Jipolla onkin kahden pentueen verran loistavaa jälkeläisnäyttöä, kaikki kuvattu terveiksi ja tätä perinnettä toivoisin vahvasti myös tulevien kasvattien omistajien jatkavan. Terveystarkastukset ovat ainoa keino viedä rotua eteenpäin ja saada tarpeeksi tietoa koiran jalostuskäyttöä ajatellen. Kuvaamaton ei ole yhtäkuin terve. Olen tässä avittanut kasvatinomistajia järkkäämällä joukkotarkin, ja Salpausselän koirankasvattajien jäsenenä saadaan hyvät alennukset tuosta, viimeksi lonkka-kyynärkuville jäi hintaa 90 euroa. Sepä ei ole paljon mitään koiran elämää ajatellen.

Robban on keskikokoinen uros, n. 46-47 cm korkea, ja Jippo on n. 42 cm. Näistä pennuista siis tuskin kovin suurensuuria tulee, Jipon pennut muutenkin pienempää kokoluokkaa. Mikä on oikeastaan hyvä, kun rotu alkaa olla joskus jo liiankin suurta. Narttujen koon pitäisi olla 40-47 ja urosten 43-50. Tosiaan, se pitää mainita että pennuista ei sitten tule ruskeita, Jippo ei kanna ruskeaa väriä. Niille ruskeaa pentua havitteleville tiedoksi ;) Saattaa se yksi mustavalkoinen uros taas tulla, mutta erisävyisiä mustaharmaita niistä tulee noin muuten.

Yhdistelmä täyttää rotujärjestön kasvatusohjeiden vaatimukset sekä suositukset, viiden sukupolven sukusiitosprosentti 0% ja 10 sukupolven coi 7,458%. Yhdistelmä Koiranetissä.

Ja sitten se narttu, eli meidän kantanarttumme Jippo, Hästängens Aldrig Ger Jag Upp. Se on FI MVA, FI AVA sekä HeJW-13, se oli myös Vuoden nuori ja Vuoden schapendoes samana vuonna. Agilityn piirinmestaruushopeaa kolmena vuonna ja joukkueessa kultaa myös kolmena vuonna. Agilityn SM-kisoissa ollaan oltu kahdesti, viime vuonna keikuttiin pitkään finaaliinmenijöiden joukossa mutta pudottiin lopulta pois. Ekalla kerralla päästiin finaaliin, mutta siellä hylkäys.

Jippo ei ole koskaan ollut kovin innostunut näyttelyistä, vaikka niissä kovin hyvin pärjäsikin tasapainoisen rakenteensa ja upean liikkeensä ansiosta. Häntäänsä se ei niissä karkeloissa aina nostele, joten joskus sijoitus tipahti siitä syystä. Sitävastoin agilityä se rakastaa, ja onkin siinä valio, suomen 20. schapendoes josta tuli agivalio.

Jippo 4 vk


Jippo 5 v

Jippo on hiljaisen voimakas narttu, paimennuksessa hyvinkin järkähtämätön: vaikka lampaat tuijottaa tiukasti, niin siinähän tuijotatte, minä en väistä. Sillä oli muurahainen varpaanvälissä, jonka se päätti sieltä kaivaa pois huolimatta lammaslaumasta :D Nämä kuvat kertovat paljon sen luonteesta. Jippo oli tuolla paimennusleirillä alle vuosikas, joten vahvuus tuli jo silloin esiin. Alla olevassa kuvassa se
oli Cassun kanssa mallioppimassa laumankuljetuksessa. Ja se oli Jippo joka lauman ränniin työnsi, eikä Cassu. Kuvat Tiina Sipilä.




 Jippo ei myöskään agilityssä paineistu, eikä muissakaan harrastuksissa. Se ei ole alusta-eikä ääniarka eikä kyllästy toistoista, aina lähtee iloisena mukaan treenaamaan. Alla olevat kuvat Anne Barck.






Robbanistakin on runsaasti kuvia, se kun on ollut monesti samoissa näyttelyissä missä on kamera itsellä ollut mukana.




Ja vielä viime vuoden erkkarista kuvia, jotka ovat ottaneet Kati Kontula ja Henna Mattila. Sama naurunaama se siellä joka kuvasta katselee :D





Uskon että tämän pariskunnan pennuista tulee sopivan villejä, iloisia ja touhukkaita schapendoeseja moneen menoon. Jos pentue kiinnostaa, yhteydenotot tuijalaurila@hotmail.com. Soittaakin voi, mutta teen kolmivuorotyötä ja elän vähän omituisina aikoina. P. 0445234484.



Kommentit