Ja taas se odotus alkaa....

Viikko astutuksesta käytiin taas herpesrokotuksilla, otan sen joka kerta suojellakseni pentuja mahdolliselta infektiolta. Sehän ei siis ole mikään koiran sukupuolitauti, vaan virusinfektio joka tarttuu pisaratartuntana. Eikä sitä siis Jipolla ole, enkä tietenkään usko että uroksellakaan, mutta jos näin vähällä voi estää mahdollisia pentukuolemia, niin todella turha ottaa riskiä pentujen menettämisestä säästämällä 140 euroa jonka kaksi rokotetta yhteensä maksaa. Ainakin Lahdessa, toki hinnoissa voi paikkakuntien välillä olla eroja. On siihen niin moni pentunsa menettänyt, että en itse ainakaan sitä riskiä halua ottaa, kun helpolla sen voi estääkin. 

"Koiran herpes on yleisesti esiintyvä virusinfektio, jota esiintyy kaikkialla maailmassa. Se on erittäin tarttuva ja kun koira on kerran saanut tartunnan, se kantaa virusta loppuelämänsä. Vastasyntyneille pennuille herpes on hengenvaarallinen. Limakalvoilla olevat rakkulat voivat tietenkin myös siirtää tartunnan.

 Virus voi myös siirtyä syntymättömiin pentuihin istukan kautta. Koiran herpesvirus tarttuu vain koiriin. Herpesinfektio ei ole suoraan vaarallinen aikuiselle koiralle, mutta syntymättömät pennut voivat saada tartunnan istukan kautta ja heiketä nopeasti. Tiineys voi päättyä keskenmenon tai kohtukuolemiin. Seurauksena voi olla myös pienten ja heikkojen pentujen syntyminen. Nämä saattavat kuolla ensimmäisten elinpäivien aikana. Vastasyntyneet pennut voidaan suojata herpesinfektion kliinisiltä oireilta rokotuksilla. Rokotteita ei anneta pennuille, vaan tiineelle nartulle, joka siirtää immuniteetin ternimaidon kautta vastasyntyneille pennuille. Tämä pienentää merkittävästi riskiä, että pennut sairastuvat tai kuolevat herpesinfektion vuoksi. 

On tärkeää, että narttu rokotetaan herpestä vastaan kaksi kertaa jokaisen juoksun/tiineyden aikana. Sekä sairastuneet että terveet nartut voidaan rokottaa. Ensimmäinen rokotus annetaan nartulle juoksun alusta, ennen kuin astutuksesta on kulunut 10 vuorokautta. Toinen rokotus annetaan 1-2 viikkoa ennen synnytystä."

 Tässä hyvä linkki jossa asiasta kerrotaan tarkemmin. 

Hauskaa, kun tämän toisen hemmetin viruksen, eli koronan takia ell ovessakin lukee, että tule vasta kun on aika, vain yksi ihminen tuo koiran ja pese kädet yms. ohjeistusta. No me mentiin klo 11.28 suurinpiirtein, kun aika 11.30. Heti perään tulee setä oman koiransa kanssa, hoitaja nätisti yrittää sanoa, että josko hän menisi vielä koiransa kanssa kävelemään (kun aika vasta 11.45), mutta setä tuumaa että ollaan jo kävelty. No minkäs teet, siinähän se sitten oli kuin tatti. Ei varmastikaan mitenkään pahuuttaan, mutta ei vaan ihmiset tajua näköjään. Oltiin kyllä omissa "looseissa", ja turvaetäisyys kyllä täyttyi, mutta silti. 

Noh, lääkäri tuli hakemaan Jipon koska hoitohuoneeseen menee vain lääkäri ja koira, ja mitäpä siinä, koira joka ei stressaa mistään mitään, vaan lähtee kaikkien mukaan noin niin kuin muutenkin. Eläinlääkäri sanoikin, että tää kaveri lähtis kyllä halvalla, kun toi Jipon takaisin :D Mä sanoin että valitettavasti, ei se kyllä tiedä kuka sitä ruokkii. Siinä meni sellainen minuutti, kun asia hoidettu. Sain samalla muille punkkitabut kätevästi. Jipollehan sitä ei anneta, kun on tiine. Ainakin toivottavasti. Seuraavaksi siis ultra, toukokuun 5. about. En ole vielä aikaa tilannut. Mietin että veisinkö kuitenkin sinne ihanalle maalaisell, siellä ei varmaankaan muita asiakkaita pyörisi samaan aikaan. Jos hän nyt tällä hetkellä pitää vastaanottoa. Täytyypi varmistaa. Eihän siihen ole kuin reilu kaksi viikkoa enää!


Kommentit