Pennun purennan kehitys

Tämä kun on nyt ollut hampaiden vaihtuessa puheenaiheena Peikkopentueen omistajien kanssa, niin laitanpa tännekin ylös itselle ja ehkä muillekin kiinnostuneille aiheesta. Kaikilla peikkosillahan oli luovutusiässä normaali purenta, leveät leuat ja oikea purenta. Kuten koko kasvuajan, kun niitä tarkkaan seurasin.

Suku kun myös kiinnostaa, niin laitetaanpa tähän koottuna ylös myös nämä. Pentujen isoisä Jeccu (High Volts I Am A Hooligan): Purenta valmis jo 22 viikkoisena, ei yläpurentaa missään vaiheessa. Aikuispurenta hyvin tiivis ja kaunis. (tämän tarkemmin en ole Jecun purentaa tarkkaillutkaan kasvuaikana). Purenta kuvina alla. Juu, hammaskiven poistoon pitäis mennä. Jecun kanssa oli eka pentunäyttely 1.5. Lahdessa, ja siitä muistan että hampaat oli jo silloin ok. Eli vähän reilu 5 kk.


Pentujen äiti Jippo (Hästängens Aldrig Ger Jag Upp): pikkupentuna purenta ok, ensimmäisillä rokotuksilla (16 vk) ei vielä yhtään hammasta vaihtunut ja purenta ok. Kun hampaat alkoivat vaihtumaan, niin 19 vk iässä ylhäällä keskellä uudet, alhaalla ei. Tässä kohtaa kävi yläpurennassa, joka muuttui takaisin oikeaksi muistaakseni n. 6-7 kk iässä? 5 kk iässä kaikki muut hampaat vaihtuneet, kulmurit ei. Yläkulmurien muoto näkyi ikenessä. 26 viikkoisena vika kulmuri irti, ei vielä uusia alakulmureita. 28-viikkoisena uudet alakulmurit puhjenneet. Purenta täysi 28-viikkoisena siis. Alla Jipon purenta.


Ihan vaan kuriositeettina, Cassun (Swifty´s Challenger) purenta, joka ei ole sukua näille millään lailla. Sillähän on niin hurja yläpurenta, että sillä on kulmurit käänteisesti. Ja kieli ei pysy suussa, kuten alakuvassa näkyy. Kaksi keskimmäistä alahammasta on vanhalta herralta pudonnut. Muuten hampaat kohtuuhyvässä kunnossa, pikkusen hammaskiveä silläkin. Tykkää syödä luita, niin poskihampaat ovat ihan puhtaat. Alakulmurien kärjet katkenneet, mutta hioutuneet niin hyvin että eivät ole terävät. Katkesivat about puolivuotiaana. Cassulta piti pentuna poistattaa alakulmurit, kun eivät irronneet millään, ja sillä oli niin kapea alaleuka, että kitalaesta sai nyhtää heinää ja muuta mukavaa kulmureiden tekemistä rei´istä pois. Kun hampaat poistettiin, leuka leveni kahdessa viikossa oikeaan leveyteen, ja se ongelma onneksi poistui ilman sen suurempia toimenpiteitä. Hyvin se on tuolla purennalla pärjännyt, parta sillä on ihan aina märkä, kun tuo kieli tosiaan ei pysy suussa, ja kaikki valuu ulos.


Sitten viimeisin vahvistus laumaamme, eli Juju, Pomppaloikan Tripp Trapp Troll. Yllättäen olen seurannut sen hampaiden vaihtumista hartaudella, joskus ehkä vähän liiankin innokkaasti (eli usein, ne tuskin aamun ja illan välillä muuttuvat hirveästi. Jossain vaiheessa päätin, että katson niitä vain jokatoinen päivä :D)  No, onpahan Juju tottunut hampaiden näyttämiseen ainakin.

(Seuraava luettelo ei varmaan kiinnosta muita, laitan itselle talteen seuraavaa kertaa varten.)

27.5. 16 vk 2 alaetuhammasta irti, 1. rokotus, yläpurennassa. 29.5. etuhampaat pudonneet, uudet ylähampaat pilkistää 4.6.  Alahampaat ja yläetuhampaat ok 9.6. Yläpurenta suurimmillaan. Yläleuan reunimmaiset pikkuhampaat (siis ennen kulmureita) puhjenneet 14.6. yläpurenta kaventunut huomattavasti. 25.6. eka uusi yläkulmuri pilkistää, siitä mistä poistettiin katkeamisen takia maitohammas. 29.6. molemmat yläkulmurit puhjenneet. 22 vk eli 12.7. vasen alakulmuri pilkistää, yläpurenta olematon. Seuraavana päivänä toinenkin alakulmuri puhjennut, ja toinen alakulmuri irti. 18.7. yläkulmuri irti ja vihdoin 29.7. toinenkin alakulmuri irti. Eli 24,5 vk purenta täysi hampaiden osalta, eihän ne alakulmurit vielä ihan täysikasvuiset ole.

Jeccu siis vaihtanut hampaansa nopeiten, 22 vk vanhana jo ok, Jujulla 24,5 ja Jipolla vasta 28 vk. Näillä saman pentueen pennuillakin suurta hajontaa kulmureiden vaihtumisessa, Ruuvi oli eka, ja sillä jo 11.7. oli pudonnut kaikki. Paavo seuraavana 15.7. Elmo 18.7. Saimi pudotti kolme kulmuria samana päivänä, ja Tuure viimeisensä samana päivänä 20.7. Eli Juju oli viimeinen villahousu, siltä lähti viimeinen kulmuri 29.7. Että siitäkään ei kannata huolestua, jos muilla on jo vaihtuneet ja meillä ei.

Tärkeintä on hampaiden vaihtuessa muistaa, että ylä- ja alaleuka elävät vähän omaa elämäänsä. Alaleuka kasvaa yleensä jäljessä, ja purenta muodostuu pysyväksi vasta kun kasvu loppuu. Saattaa käydä hurjaltakin näyttävässä purennassa, mutta se on normaalia. Samoin alaleuan hetkellinen kapeus johtuu tuosta samasta, kehittyy hitaammin. (tosin jos se alunalkaenkin on kapea, niin se saattaapi olla eri asia.) Täällä hyvä teksti asiasta, tiivistelmä Koiramme-lehdessä olleesta jutusta. Täällä myös mielenkiintoinen blogipostaus aiheesta.

Tärkeää on antaa leuoille töitä! Eri puruhommia, rustoluita järsittäväksi, jäisiä kanankauloja ja muuta sopivaa järsittävää. Kylmä tuntuu vielä mukavalta ikenissä, kun ne aikamoisesti turpoavat hampaiden vaihtuessa. Lainaus ylläolevan linkin tekstistä: "Leukojen normaali kehitys ja etenkin ylä- ja alaleuan yhteistyön muovautuminen sekä rakenteellisesti että toiminnallisesti vaatii purutyötä. Kotikoiran kannalta tämä tarkoittaa sitä kovaa ja monipuolista purtavaa, joka vahvistaa pennun leukoja ja pistää purukaluston työhön. Kasvattaja ja etenkin pikkupennun omistaja voi siis vielä vaikuttaa normaalin purennan kehittymiseen. Normaaliin leukojen kehitykseen vaikuttaa myös niiden kehityshistoria. Ylä- ja alaleuka elävät ikään kuin omaa elämäänsä: koska yläleuka on itseasiassa osa koiran kalloa, voi alaleuka kehittyä huomattavasti hitaammin kuin yläleuka. Pikkupennun yläpurenta siis yleensä korjaantuu kasvun kiihtyessä ja kun leuat saavat töitä. Joskus kuitenkin geenien voima on suurempi kuin ympäristön ja koiralle kehittyy ja jää ylä- tai alapurenta." Samalla rapsahtelee mukavasti irti ne maitohampaatkin. Sekä vetoleikkejä kannattaa harrastaa, meillä melkein joka viikko treeneissä tipahti joku hammas muistoksi :D


Meillä huomasi aina siitä, että jaahah, joku hammas on irtoamassa, kun Jeccu tai Jippo kävi nuolemassa Jujun suuta. Se aina turpakarvat märkänä tuli näyttämään, että taas mä oon tän näköinen. Ja siitä, että oli kauhea pureskelun tarve. Mieluummin antaa niitä laillisia purtavia, kuin omia kenkiään. Pentu ei siis tahallaan mitään syö, vaan ikenet kutiaa ja tuo asioiden pureskelu varmasti helpottaa. Jujukin ihan pokkana alkoi jyrsimään olkkarin pöydänkulmaa, vaikka istuttiin vieressä katsomassa telkkaa. Äkkiä hätiin antamaan joku luu purtavaksi :D

Ihan pikkupentuna en älynnyt noita hampaita kuvatakaan, mutta sitten vaihtovaiheessa aloitin viikkoseurannan. Ja ihan hiton mielenkiintoista tämäkin. Nimim. ammattini pitäis olla tutkija.
Suokaa anteeksi jotkut tärähtäneet kuvat, näppäränä olen suurimman osan yksinään kuvannut, eikä pentu ole kovin innokas näyttämään hampaitaan kovin pitkään.

4.6. eli 17 vk, tässä kohtaa pahin yläpurenta, ja kuten huomaa, alaleuassa ei kuin yksi hammas, joten kehitys tosiaan yläleukaa paljon jäljessä.


11.6. eli 18 vk

18.6. eli 19 vk

25.6. eli 20 vk, yläpurenta huomattavasti vähentynyt.


3.7. eli 21 vk uusi yläkulmuri puhjennut. Ja huomaa miten turvonneet ikenet tässäkin ovat. Yläkuvassa punoittavat kovasti.


10.7. tästä huomaa tuon maitokulmurin keltaisuuden, joka kertoo että se on jo kuollut ja putoaa päivänä minä hyvänsä. En huolestunut tästä ollenkaan, vaikka se noin pitkälle ehti kasvaa. Jokuhan tämänkin olisi jo käskenyt poistamaan. Vanha hammas heilui, mutta olivat niin tiiviisti toisissaan kiinni ettei pudonnut.

21.7. Tässä tulikin 11 päivää väliä, yläkulmuri kasvanut kovasti, ja äskettäin pudonneen yläkulmurin paikka vielä nähtävissä. Yläpurenta alkaa olemaan muisto vain. Tässä vielä maitoalakulmuri kiinni, sen takana jo uusi kasvussa. Alakulmurithan kasvavat maitohampaiden sisäpuolelle, eikä noin peräkkäin niinkuin yläkulmurit. Tosin, maitohampaat kasvavat melko kohtisuoraan ylös kohti kitalakea, pysyväthän kasvavat enempi sivullepäin. Joten siitä maitohampaan ikeneen painamisesta ei tarvitse ihan hirveästi huolestua myöskään.


29.7. Se jurnuttanut vika alakulmurikin irti, ja uusi hakee kauniisti paikkansa oikeaan kohtaan.


6.8. Lopulta kaikki hampaat vaihtuneet,tilanne nyt eli 6 kk iässä. Alakulmuri ei vielä täydessä koossaan, mutta tadaa! Eikös vain olekin komea hammasrivistö?


Kertauksena, muutos mikä suussa kävi kahden kuukauden aikana, 4.6.-6.8. On se melkoista, eikä yhtään ihmeellistä jos suuta vähän kutittaa ja tekisi mieli pureskella kaikkea.


Oli ihan hirmu mielenkiintoista sunnuntaina olleena Pomppaloikkapäivänä käydä kaikkien paikallaolijoiden suut läpi, ja hyvältä näyttivät! Hampaat vaihtuneet, ja purennat oikeat saksipurennat. Pallitkin löytyvät kaikilta pojilta, loistavaa. On se mielenkiintoista seurata tätä kehitystä, ensi kerralla täytyy ottaa ihan pikkupentujen suusta kuvia myös. Toivottavasti joku kiinnostunut löytää tämän postauksen, itse kun googlettelin aiheesta, niin ei oikein mitään kehityskuvia löytynyt, ne olisivat itseäni eniten kiinnostaneet.

Edit. Nyt täytyy sen verran lisätä, että jos pennulla on luovutusiässä jo yläpurenta, se ei välttämättä korjaannu. Cassullahan niin oli, ja se vain paheni. Muilla koirillamme on ollut pikkupentuiän purenta oikea, ja se on noiden narttujen osalla vain käynyt yläpurennassa alaleuan kehittyessä hitaammin. Ettei nyt jää tuosta väärää mielikuvaa kenellekään, ja toiveikkaasti osta purentavikaista koiraa, että sen purenta kasvaessa korjaantuu. Voihan niinkin käydä, mutta en itse lähtisi siihen luottamaan.

Kommentit