Melkoinen tokokoepäivä!

Eilen oli se jollain tapaa utopistinen päivä, että mentiin Cassun kanssa ekaan evl:n kokeeseen. Silleen utopistinen, että enpä näin korkealle meidän edes ajatellut yrittävän. Alkuunhan tämä oli ihan kakkoslaji, jota treenattiin sillointällöin tosissaan. Sitten sen agilityn poisjäännin myötä, tähän oli aikaa paneutua enemmän.

On yksi ihminen, joka on eniten vaikuttanut mun jatkuvaan tokoinnostukseen, Jonna Löytynoja joka on aina ollut kauhean innostava ja eteenpäin auttava(pakottavakin) treenikaveri. Ja se innostus kumminkin pysyi ja jäi, vaikka se menikin muuttamaan sinne hemmetin kuuseen Lapualle ;) Niinkin paljon, että Jecunkin kanssa tokoillaan nykyään tosissaan, ja nyt on alkanut jopa noitten uusien sääntöjen myötä tulla mieleen, että jospa se Jippokin kumminkin....alempien luokkien liikkeissä olis uutta opetettavaa!

Tästä kaikki innostus alkoi: Schapeleiriltä vm-2010.



Lentsu Välimäki oli leirillä pitämässä meille hauskoja tokotreenejä, kahtena päivänä saatiin pää täyteen oppia. Oltiinhan me tehty jotain pientä jo aiemmin, muttei mitään kovin ihmeellistä. Joku kurssi taisi olla käytynä. Siellä sitten ihaillen katselin niitä osaavampia schapetokoilijoita, eritoten kuvan ottajaa Sannaa & Saraa ja Markea & Mollaa. Mollahan onkin nykyään TVA. Niitä meidän rodussa taitaa olla kokonaista kolme kappaletta, korjatkaa jos olen väärässä!! Ei kyllä rodun potentiaalista puutu, ei vaan ehkä just ensimmäisenä tämä rotu tule mieleen, jos haluaa tokokoiran ottaa. Mutta jos haluaa pikkasen erilaista intoa sinne kentälle, ja energisen karvapallon elämäänsä, niin kyllä schape on tosi kiva treenikaveri!! Kun onhan se Jecunkin mielestä näin hauskaa :D







 Schape on erittäin älykäs, nopeasti oppiva, mikä ei tee mitään pakottamalla. Siinä tarttee semmosta oveluutta, että saa sen luulemaan että se itte haluaa sen asian tehdä. Esim. Cassun metallinoudon kanssa oli ongelmia, josta selvittiin kateudella ja kokonaisilla nakeilla. Olkkarissa kolme koiraa, metsku ja nakit. Kuka sen toi, sai nakin. Alkohan se metsku Cassullakin nousemaan. Ja schape vaatii iteltä nopeutta ja tajua palkata se just siitä asiasta mitä yritti saada aikaan...jottei sitten tarvi hämmästellä, että mitähän varten se noin tekee? Nimimerkillä kokemusta omaava :D

Lähti vähän rönsyilemään, mutta jatketaanpa eilisellä kokeella. Toki olin ilmoittanut molemmat koirat, ja toki se koe alkoi 8.30, paikalla tietty se puoli tuntia aiemmin, eli klo 8. Ja toki mulla olis ollut yövuoro, joka loppuu klo 7, eli suoraan töistä kokeeseen. Jipii. No sain sen verran vuoroa vaihdettua, että pääsin kotiin sentään jo klo 3. Kaikkea sitä hullu koiraharrastaja tekeekin. Eipä kyllä edes väsyttänyt, niin paljon jännitti kumminkin. Ensin oli Cassun koe, ja siitä äkkiä kotiin vaihtamaan koiraa jotta ehtii Jecun kanssa avoon jonka koe alkoi 11.30. Huh mikä päivä.

Eniten ehkä jännitti se, että osaanko mä käyttäytyä siellä kehässä, kun siellä vaan sanotaan että liike alkaa. Eikä kysytä että onko ohjaaja valmis jne...mutta sen ruudun osasin kävellä oikein! Treeneissä senkin mokasin, ja kävelin niinkuin voittajassa. Mietin että ehdinkö mä sanoa Cassulle esim. että missä merkki? Ja semmosta virittelyä. Mutta hyvin ehti, enkä mokannut kuin kerran. Vikassa liikkeessä, eli kaukoissa käskin Cassun maahan heti, kun liikkuri sanoi että liike alkaa. Sitten se sanoi että käsky! Ja yks jo möllöttää siellä maassa...haluan uskoa ettei se ykkönen tähän mennyt, vaikka Ossi sanoikin että mikä kiire se sinne maahan oli käskeä. Kun siitä liikkeestä lähti vaan yks piste. Että prkl prkl. Voi olla että tulen hakkaamaan päätäni seinään tän asian takia jonkun kerran...


Eka osuus ylläolevassa videossa, paikallaolot molemmat kympit. (niitä ei siis videolla ole) Tätä mä Oilille sanoinkin, ettei ne mua huoleta. Ollut aina satavarma paikallaolija. Meidän seuruusta Ossi ei ole tykännyt koskaan, pk-miehenä ei arvosta noin "intoilevaa" käytöstä. Sanoikin että se on turhan hätäinen. Sillepä kun ei mitään voi, tietenkin tarkemmaksi tuota sais treenata. Mutta onneks ei oo matkalaukku ;) Tai laahaudu haluttomasti perässä. 7,5.

Zeta. Piti olla m-s-i. Meillä se oli m-m-m. Tästä en olis uskonut, että tulee näin vaikeeta. Siis ylipäätään liikkeenä, Cassun jäävät erikseen on aina olleet hienot, mutta kun ne lyötiin nippuun, niin hajos koko pakka. Tämän tiesin että tulee olemaan se kompastuskivi jos ei toimi. Nolla.

Luoksetulo, tulee laukalla, reagoi kyllä heti seisomis-käskyyn mutta on sen verta vauhtia, että ihan heti ei pysähdy. Maahan menee samantien. Tää oli kyllä meidän paras luoksetulo kokeessa, omastakin mielestä melko hyvä. 9!!

Ekan osion vika liike ruutu, ja tästä ei oo kyllä muuta sanottavaa kuin että loistava! Ossikin tykkäs, 10.



Vuorossa osio 2, jossa kaikki noudot sekä kaket. Ekana se ohjattu. Se kumpi haetaan, näköjään arvotaan tuossa alussa, Ossi kysy että nyrkki vai tasku, ja otin nyrkin. Se oli sitten vasen. Hyvä sinänsä tuolla huomata, että jaa, täällä kysellään tämmösiäkin :D Mä kun luulin että se on kaikille sama. Tämähän on liikkeenä hyvinkin mieluinen, tietty kun on noutoa, mutta se hiton merkki....kun ei siihen haluta pysähtyä. Ja kun sinne on noin pitkä matka, niin sen vauhti kasvaa liiaksi että ehtii hullaantua matkan varrella. Eikä prkl pysähtyny. Eikä menny takas toisella käskyllä. Eikä seuraavalla. Lopulta se sinne meni, eikä kuitenkaan lähtenyt noutamaan ilman lupaa. Kokonaisenahan tää on tosi hieno, se osaa hakea sen mikä sanotaan, hakee innokkaasti ja vauhdikkaasti ja on näyttävä innossaan. Ossi varmaan säälistä antoi 5, tai palkkasi ehkä sen että lopulta sain sen menemään merkille. Kai tän olis pitänyt myös olla nolla. Ja tässähän se ykkönen meni, tää tulee kyllä olemaan hieno liike, jos mä joskus saan sen mua uskomaan että pysähtyy merkille.

Metsku 9, heti luovutuksen jälkeen vapauttaa itsensä.

Tunnari 9, ihan loistotyötä, tulee viereen, pitää hienosti mutta heti kun sanon kiitos, vapauttaa itsensä. Siitä pojo. Mut olen ihan onnessani, että se ei viereen tullessaan heti sylje, vaan pitää kunnolla! Jännä että se pitotreeni on auttanut ;) Mut ekaa kertaa kokeessa tästä sai semmoset pisteet mitkä se ansaitsee eikä siitä ärsyttävästä lopun hätäilystä mee pilalle koko paska. Jesh!!

Kaket, tästä jo aiemmin selitinkin sen mun mokan, Cassu tekee todella kauniit vaihdot, 9. Yksi katsoja sanoi että miten se pystyy vielä tekemään vaihdot, vaikka katsoi ovelle kun sieltä joku kulkee. Ovi on nimittäin suoraan tuolla kohdalla, missä kaket tehtiin, ja siitä porukkaa kulki. Sepä on semmonen skannaaja, psytyy keskittymään tekemiseen vaikka sinne ovelle pari kertaa vilkaiseekin. Älykäs koira, nuo on sillä jo varmaan niin lihasmuistissa, ettei tartte ajatella sitä tekemistä juurikaan. Voi siinä samalla tehdä muutakin....mikä ei kyllä olis hirveen toivottavaa, sen takia saattaa tulla väärä vaihto, kun aattelee että tää on tätä.

Lopputulos siis 253,5 eli kokonaiset kaksi ja puoli pistettä ykkösestä. Huolimatta siitä yhdestä nollasta ja vitosesta. Ja seuruun huonosta numerosta :O Olin kyllä tosi yllättynyt että noin paljon virheitä kestää se ykkönen evl:ssä. Ne liikkeet mitkä on tulleet uutena voittajaan nähden, on vielä kesken joten niitä vaan nyt ahkerasti treenataan ja muita pidetään yllä. Eikä tarvinnut siis hävetä yhtään omaa tekemistään ja olemistaan siellä "isossa kehässä". Treenikaveri tuumas että te tuutte ihan helposti saamaan ne ykköset. Liikkurina toiminut Vuorenmaan Marko sanoi, että hyvän näköistä tekemistä se on. Merkille menosta ohjatussa antoi neuvon, että sinne valmiiksi palkka. Joka kerta. Varmasti kokeillaan! Ja sitten katotaan saako niitä koepaikkoja mistä moni sanoo, että alkaa olla melko mahdotonta tai lottovoitto. Ei sitten vieläkään murrettu sitä "Ossilta ei koskaan saada ykköstä" -karmaa. Olikohan kuudes kerta (eri luokissa siis), ja joka kerta kakkonen. Pistettä vajaa, kahta pistettä vajaa jne. Ei vaan millään.

Jeccu avossa

Tästä tulee nyt järkyttävän pitkä postaus, mutta ehkä joku vannoutunut tokoihminen jaksaa lukea ;) Vuorossa siis Jecun avon koe. Treenattu on sitä luoksetuloa, ja liikeestä maahanmenoa eniten.  Muita lähinnä pidetty yllä, ja on kyllä treenattu sitten niitä ylemmän luokan liikkeitä. Tarkoitus on saada Jeculle TK2 vanhoilla säännöillä, ja voittajaan vaihtaa sitten niillä uusilla.

Jecun kanssa on ihan äärettömän ihanaa ja helppoa mennä noihin tilanteisiin, missä on ahdasta, ja paljon koiria, ja ihmisiä kun sen kanssa ei tartte niistä välittää. Treenattiin siinä odotellessa kontaktinpitoa, seisoin hyvin tiiviissä ihmisporukassa, ja palkkailin hyvästä kontaktista ja huomauttelin jos vilkas muualle. Sarillakin pullat ja kahvit käsissä, eikä ees yrittänyt sitä pullaa varastaa ;)


No siis, kehään innokkaasti häntä viuhuen ja vieteri-intona kun pääsee lopulta tekemään. Markoa Jeccu tsuumailee koko kokeen ajan, se kun on vähän liian tuttu kaveri :D

Seuruu on tiiviimpää kuin Cassulla, ja käännökset näyttää hyviltä. Muuten vähän väljää, ja edistääkin hetkittäin intona. Tästä 8,5 kumminkin.

Seuraavana se liikkeestä maahan. Ei oo menny kertaakaan kokeessa ekalla käskyllä, vaikka liikkeen kyllä osaa. Kuuntelu ollut vähän vajavaista. Nyt kuuntelee ja menee heti maahan! ISO JESH! 9,5.

Sitten se seuraava kompastuskivi, luoksetulo. Stoppiin vaihdetiin suullinen. Karjasen seis-silleen että koko korttelin koirat varmaan pysähty, ja Ossilta tuli paskat housuun :D Sitä tuossa naureskellaan, ja multa jää Jeccu huomiotta ja pitämättä hallussa, ja sehän innostuu ku mikäkin tommosesta hekottelusta. Häntä alkaa vispaamaan niin kovaa, että siitä jo tietää että nyt lähtee tassusta. Tästä eteenpäin oli koko ajan semmonen fiilis että se just ihan kohta lipeää näpistä.

Vuorossa siis liikkeestä seisominen, alussa on menossa hypylle, kun se niin houkuttelevasti on siinä vieressä. Toisella sivu-käskyllä saan onneksi tulemaan mukaan. 9 siitä johtuen.

Nouto, näkee kapulan ja melkein loikkaa siihen. Saan taas onneksi hillittyä sen. Ottaa katsekontaktin ennenkuin lähtee noutoon, hyvä! Jecun pito on tosi hyvä, ja luovutus rauhallinen. Tästä 10.

Sitten kaket, just ennen ekaa istu-käskyä vilkaisee sivulle, eikä nouse. Korvat ei ihan auki heti. Tokalla nousee, ja muut vaihdot hyvät. 9.

Enää jäljellä hyppy, muistaa istua ja tulee vasta käskyllä takasin. 10.

Päästiin pois kehästä, niin mun jalat ihan tärisi ja levisi semmonen helpottunut tunne koko kroppaan kun sain pidettyä Jecun aisoissa :D Enemmän mua tämä jännitti kuin Cassun koe!

Paikkamakuu 10, yhteistyö 8. Yhteispisteet 184,5 ja vielä KP päälle!!! Hieno Heppu! Enää siis se yksi ykkönen ja saadaan tosissaan alkaa treenata niitä uusia juttuja. Tunnari ja ruutu on jo hyvällä mallilla, menen maaliskuussa kuuntelemaan vielä luennon uusista säännöistä etten tee mitään tyhmää virhettä niiden kanssa. Vaikka selkeiltä ne minusta vaikuttaa, mutta mistä sen minusta ikinä tietää....;) Hieno tokopäivä siis!

Pitää vielä se lisätä, että tuo on minusta niin hienoa, että pojat palkatta jaksavat tehdä innokkaana töitä. Ei niitä se nakki kumminkaan vie, tai pallo, kun saa tehdä töitä vaan :) Tuossakin kokeessa kun muitakin esimerkkejä oli. Ylpeä saa olla!








Kommentit