Vappu Alatalon hyppytekniikka Day 2

Hyvillä mielin lähdettiin toiseen koulutuspäivään, hyvin se Jeccu jaksoi. Tai ainakin yhtä hyvin kuin muutkin :) Yksi koira säästeli itseään sen verran että sai tehdä kolme harjoitusta, kaikki muut latasi jo kahteen ekaan kaikkensa joten annettiin niiden levätä ja juteltiin.

Jecusta Vappu sanoi että hyppää schapeksi hyvin, tätä mä ihmettelin että miten niin schapeksi?  Koska Cassuhan oli ihan loistava myös alkeiskurssillaan. Hän sanoi että sulla on sitten käynyt säkä, yleensä niillä jäykistyy selkä, se on kaarella väärään suuntaan, hypätään pää korkealla jne. Ei kuulemma ihan yhtä painajaismainen rotu kuin vehnäterrieri, mutta ei kaukaa haekaan.

Tässä Cassun mallia minkänäköinen koiran pitäis olla kun hyppää:

kuvaaja Sirpa Saari

Pää kropan jatkeena, kroppa ojentuneena ja näyttääkin helpolta tuo hyppääminen. Jecusta hyppykuvia en oikeen löytänyt, eikä siitä kyllä montaa aksakuvaa tietenkään olekaan. Tuon tokokuvan vaan löysin. Mutta nätisti sekin on kerännyt tassut leuan alle ja pää on kropan jatkeena eikä pystyssä.



Mikä oli Vapun mielestä kauhean ilahduttavaa myös, oli se että Jeccu ei ollut ollenkaan huolissaan korkeista hypyistä. Siis että rimakauhua sillä ei ole, ekaa kertaa hyppäsi okseria missä eturima 60 ja takarima 65. Ekalla kertaa pudotti sen takariman, siitä Vappu sanoi että hän oli hieman inhottava ja laittoi sen viiden sentin välillä, mikä on vaikea koiralle. Käytiin molemmat lattialla kyykistelemässä että mitä se koira näkee kun hyppää, no eihän se näe kuin sen ekan riman. Siis ainakaan Jecun kokoinen koira. Mutta hyppäsi ihan puhtaasti sen 60:sen riman, mikä korkeus sillä oli ekaa kertaa elämässään. Eikä edes arvellut sitä, loikkasi vaan menemään <3 Seuraavaan korkeaan yritykseen laittoi yhden laukka-askelen väliin, koska oppi että tähän täytyy laittaa yksi askel lisää jotta saa tarpeeksi voimaa takasiin päästäkseen yli. Nyt myös näki takariman, koska väli oli 55-65. Laitoin videolle korkeudet väärin, katoin tarkemmin ne niin nuo ne on. Fiksu koira, sanoi Vappu. Ja meni yli.




Välissä tehtiin yksi matala, mihin lisättiin mun nopea liike, Vappu halusi nähdä miten vaikuttaa suoritukseen. Ei mitenkään, tosi hyvä! Jotkut tuosta häiriintyy niin paljon että se sitten tietenkin vaikuttaa radan tekemiseen. Ja yleensä häiriöt lisätään vähitellen, ohjaaja on eri paikassa, ohjaaja kävelee, ohjaaja kävelee vähän nopeammin jne. Mutta tuota ei nyt sitten tartte käydä läpi, onneksi ;) Muutenkin Vappu sanoi että voit tehdä ihan samoja juttuja Jeculle kuin Cassullekin, se on jo "valmis" niin ei tartte ihan kaikkea tuota alkeisjuttua käydä läpi. Eli putkia saa lisätä perussarjaan jne. On siitä jotain hyötyä että on aikuinen koira.

Opettamispuolella Vappu sanoi ohjeeksi että tee oksereilla, saa lisää potkua sinne perseeseen, mitä se tarvitsee koska on pieni maksi. Myös se että opeta korkeus kerrallaan, kun ollaan ykkösissä niin 55 sitten kun nousette niin 60 jne. Ratatreeneissä turha rasittaa sitä korkeilla, neljävitoset on hyvät siihen. Kun sulla on se medikin niin voi sen kanssa tehdä samoilla.

Tämä askelenpidennys-treeni tehtiin itse asiassa ekana, ainoastaan kaksi toistoa koska oli niin hyvä. Ja säästettiin paukut tuohon tokaan treeniin. Tässä ideana että koira välimatkasta huolimatta asettaa askelen aina keskelle hyppyjä, osaa siis mitoittaa askelet välin mukaan. Tarkoitus suorittaa siis samallailla in-outtina kuin perussarja.



Myös se oli loistavaa huomata, että kautta kaikkien treenien ja kahden päivän rasituksen, plus sen jo keskiviikkona tehdyn treenin jälkeen, alastulot olivat edelleen hyviä! Mitään estettä agilitylle Vappu ei tosiaan nähnyt, juteltiin siinä vielä lopussa siitä. Mulla kun takaraivossa se pikku pelko kuitenkin on, niin hän sanoi että sulla on vaan kaksi vaihtoehtoa, joko sä et treenaa sen kanssa, ei tartte miettiä tai sitten treenaat. Kerroin sitten hänellekin miten masentunut Jeccu oli toipilasaikanaan, makaili nurkissa ja huokaili kun kotona oltiin. Kimi sanoikin sitä meidän möröksi. Heräsi henkiin ainoastaan kun pääsi mukaan. Vappu sanoi että no tartteeko sitä sitten kahta kertaa miettiä mitä tekee. Nythän siitä on kuoriutunut ihan mahdottomankin riehakas, mutta todellakin mieluummin niinpäin! Ja on sen takia jo muutama kyynelkin vuodatettu, onnen-sellainen. Miten voikaan olla koira onnellinen kun pääsee tekemään! Mutta siihenhän ne on luotu, töitä tekemään eikä kotona makailemaan. Varsinkin tuommoiset energisemmät yksilöt.

Kotiläksyt:

Sitten kun menee 55 puhtaasti (ilman välilaukkaa) niin on valmis. Eli eturima 45 ja taka 55. Epäilenpä että tuo menee kyllä jo nyt, kun on levännyt eikä sitä edes tuolla kokeiltu. Koska sitähän jo tehtiin keskiviikkona, kylläkin yksittäisenä eikä okserina. Yhdessä treenissä 5-7 toistoa, 1-3 eri harjoitetta. Korkeuden nosto, tehdään okserilla 35-45, 40-50, 45-55 ja sitten takas alas. Tai jos haluaa mennä korkeammalle niin aloittaa ylempää. Tai vitosen väleillä, on vaikeampi. Samanlaista treeniä max 10 kertaa, sitten jo pitää vaihtaa joku variaatio ettei koira kyllästy, ja ala tekemään huolimattomasti sen takia. "Tää on jo niin nähty". Muista viretila!

Loppuun varoitus: ÄLÄ TEE NÄITÄ TREENEJÄ JOS EI OLE JOTAIN OSAAVAMPAA NEUVOMASSA!!! Hyppyjen välit ym. mitat on erittäin tärkeitä, ja ne ovat erilaisia eri koirille. Ja jos omassa koirassa sattuu olemaan jotain fyysistä ongelmaa niin senkään takia ei. Suosittelen kyllä ehdottomasti tuon hyppykurssin käymään, saa tietoa mitä juuri siinä omassa koirassa kannattaa ja pitää kehittää.

Kommentit