Käyttäytymistä mittaamassa

 Eli meillä oli rodun toiseen kertaan järjestettävä Käyttäytymisen jalostustarkastus eilen. Tämä on sen verran uusi testi, että näkyy olevan monelle ihmiselle aika outo. Rotujärjestöt itse tekevät tuon omalle rodulleen sopivan profiilin ja hyväksyttävät sen kennelliitossa ja sitten sen saa tuonne listalle, ja sittenpä päästään koiria testaamaan. Eli tuo profiili on oltava tehtynä jos omaa koiraa meinaa tuossa käyttää. Näitähän ei oikeastaan mainostella paljonkaan missään, koska järkkääjät pyrkivät saamaan tietenkin ne omat koirat mukaan ja aika hyvin ilmeisesti ne saavatkin täyteen. Jos siis rodullasi ei ole profiilia, se on turha tuonne viedä. Ei muutakuin painostamaan omaa yhdistystä, jos tuon haluaa suorittaa ;) Ainakin vuodesta -17 tehty joillain roduilla. Vallan sopiva luonteenmittausmuoto seurakoirille, on sillälailla pehmeä että ei pitäisi paineistaa kuten luonnetesti. Tosin ei ihan kaikki tätäkään ole läpäisseet. Täältä lisätietoa itse tarkastuksesta, tulokset tulevat näkyviin koiranettiin, joko hyväksytty tai hylätty ja sitä klikkaamalla näkyy kokonaisuudessaan nuo tulokset.

 Ihan alkuun siinä siis kävellään avustajan luo, joka istuu tuolilla eikä huomioi koiraa. Ja heti tässä kohtaa mokasin, pidin Jujun lyhyellä hihnalla ja nykäisin pois, kun oli menossa avustajan luo. Koska "ei saa hyppiä ihmisten päälle". Ja sitten se jäi maahan meidän välille makoilemaan kun kerran kiellettiin. Eikä sitten tietty mennyt siinäkään vaiheessa kun nousi ylös, ennenkuin alkoi juttelemaan mukavia. Sen nyt näkee selkeästi tuolla videollakin, etten lämpimikseni löpise ;) 

Kun en estellyt, niin häntää heiluttaen sitten meni avustajan luo, jäi sinne sen jalkojen viereen sitten hengaamaan kun kerrankin joku rapsuttaa :D Sitten siitä lähdetään pois, käydään muutaman metrin päässä ja tullaan uusiksi, katsotaan miten koira nyt suhtautuu. Juju meni luo ja nousi päin seisomaan ja heilutteli häntää. Sitten avustaja kysyy, saanko ottaa koiran ja lähtee sen kanssa kiertämään pikku lenkin kentän ympäri. Sinne se meni häntää edelleen heiluttaen eikä taakseen katellut. Kiitti joo, uskollinen koirani :D 

Tässä käveltiin lenkki, (varmaan joku palauttelujuttu?) ja sitten tullaan taas avustajan luo, joka kysyy saako koiraan koskea joka paikkaan ja saahan siihen. Hyvin meni siis. Haistelee tuossa tuota maata, johon kuulemma muutama koira kakkasi testin aikana. Me oltiin siis viimeisenä testissä, taisi olla yhteensä 13 koiraa. 

Sitten käveltiin tuohon leikkiosioon, ja koko ajan kun tuota kenttää kierrettiin piti välttää niitä alustoja, jotka nurmikolla olivat. Ettei niihin mentäisi ennenkuin on aika. On muutes hankalaa pitkällä hihnalla se tehdä. Noh, lelu on pallo käärittynä kankaaseen ja tässä avustaja ensin kolautteli lelua kengänpohjaan että saa koiran huomion ja sitten heitti sen. Juju kyllä sen näki, mutta ei kiinnosta koska ei ollut mun heittämä. Sitten mennään koiran kanssa pallon luo, ja aletaan sillä leikkimään. No se pallohan repesi irti heti kun Juju roikkui rätissä. Taisteli tosi hyvin, ja reaktio leikinaloitukseen ihan tosi hieno. Hyvä Juju!

Sitten on samanlainen juttu kuin mh-kuvauksessa, 3 minuuttia seistään paikallaan huomioimatta koiraa ja katsotaan mitä se tekee. Siinähän se, istuu-makaa-seisoo-haistelee. Tylsää oli molemmilla :D 

Seuraavaksi vieraskoira, jonka jo tiesin ihan varmasti saavan äänekkään vastaanoton. Ja ollaan sitten niin ylpeitä kun bouvieri poistui kun komennettiin....Meillä nyt haukutaan kaikki tontin ohi kulkevat koirat laumassa, ja kyllä se tuota epävarmuuttaan tekee muutenkin. No suprise there.

 Sitten mennään niille alustoille, en tajua ohjetta ja kävelen vaan päältä. Mun olisi siis pitänyt pysähtyä sinne. Palataan takaisin, ja Juju menee ohi ja jää istumaan kauemmas kun pysähdyn. Sitten se siinä istuu ja ihmetellään toisiamme, kunnes alan puhumaan ja se tulee alustalle. Pleksiosuus meneekin ihan hienosti, kun jo tajusin mitä piti tehdä :D 

Seuraava osuus on ihmisjoukko, jossa ne ensin kävelevät rivissä vastaan eestaas, kolme molemmin puolin, ja sitten juosten. Avustajat laittavat päälleen sadeviitat ja hattuja ja sateenvarjoja, ja taas kävellään eestaas. Siirrytään ympyrän keskelle, ihmisjoukko tulee merkityille paikoille koirakon ympärille. Ensin eivät katso koiraa, sitten katsovat ja sitten astuvat pari askelta eteenpäin ja kävelevät ympäri koirakkoa. Eipä siinä mitään ihmeellistä Jujun mielestä. Se käy maate ja kattelee, että jaa lenkillä ootte. Muutenkin se käy hienosti aina istumaan tai maate, kun ei mitään tapahdu. Tämä ollaan kyllä treeneissä opetettu, mutta saattaisihan se unohtua jos kovasti ahdistaisi tms. 

Enää jäljellä ääniosio, teltoista tulee eri ääniä ja muut ei kiinnosta, mutta poran ääntä jää hetkeksi oikein kuuntelemaankin. Ei oo paljoa porailtu kotona? :D

Ihan kauhean iloinen olen sen käytöksestä ja suorituksesta, ihmistä kohtaan todella avoin ja luokseenpäästävä. Rennosti ja reippaasti koko testi läpi, käytös ei muutu omasta normaalista mihinkään. Että osaa se seisoa omillakin jaloillaan, vaikka lauman alin onkin. Sitten kun noita testissä Jujun saamia arvioita vertasin schapejen ihanneprofiiliin, niin mitäsmitäs. Yhteensä 36 eri kohtaa josta saa arvion, niin 30:ssä kohdassa Jujulla ihanne ja lopuissa hyväksyttävä. Ihan supertyttö, saapi olla ylpeä.

Tässä kaikki testilomakkeet ja schapendoesien ihanneprofiili, olen aina ympyröinyt oranssilla Jujun saaman arvion. (Jos joku schapeihminen ihmettelee, että miksi mulla on jo tulokset, niin siksi että kuvasin ne paikan päällä. Kärsivällisyys on toinen nimeni. NOT.)






Ihan loppuun vielä video, jos joku jaksaa katsella läpi. Kestää 18 min. Siinä kohdassa 7.18 kannattaa kelata se 3 min eteenpäin, kun vaan seistään ja katsotaan mitä tapahtuu.



Uteliaisuuttani tuonne menin, kun kaikki muut meillä on luonnetestattu ja Cassu myös mh-kuvattu. Enkä viimeksi päässyt edes katsomaan testiä, kun Enkun pennut olivat syntymäisillään. Ihan pätevä testi seurakoiralle. Aion kyllä Jujun luonnetestiinkin viedä myöhemmin, mutta kyllä tuosta osviittaa koiran käytöksestä saa hyvinkin. Suosittelen siis!


Kommentit