OCD:stä tulehdukseen

Tässä on nyt kuukauden päivät eletty epätietoisuudessa yhden kasvatin diagnoosin kanssa. Paavo oli alkanut ontumaan, ontui muutaman päivän ja huolehtivaisena ihmisenä Petra vei pennun ell 28.6. Ei saanut aikaa kuin pienelle lähiellasemalle, jossa ei ortopediaan suuntautunutta ell. Paavon raajat käytiin läpi, ja otettiin röntgenkuvat, ja diagnoosina: Kyynärnivelet terveet, molemmissa olissa epäilyttävää muutosta. Kotiin kipulääkkeen kera, ja lupaus kysellä ortopediltä tarkemmin asiasta. Tässä vaiheessa Paavo siis 20 viikkoinen. Sen ikäisellä pennulla ei ole vielä luusto luutunut, vaan jatkaa kasvuaan ja kasvulinjat vielä auki. Molemmat puolet siis täysin symmetriset, mikä pisti ainakin itseni ihmettelemään asiaa. Että jos nyt joku kasvuhäiriökin olisi, niin aika jännä että ihan tasan samanlaiset muutokset molemminpuolin? Tiedän tasan yhden schapendoesin jolla OCD Suomessa, ja Saksassa toinen, joten ei ymmärtääkseni kovin yleinen ongelma. Tai sitten sarjassamme "tästä ei puhuta". Varmasti niitä useampikin on, mutta ei nyt sentään tiedetty vaiva rodussa. No tässä nyt Paavon tarina luettavaksi.

OCD näyttää siis jotakuinkin tältä, netistä napattu kuva, ei siis Paavon!


Paavon ensimmäiset kuvat: Ja näitä sitten tihrustin vaikka mitenpäin, niin en ymmärtänyt missä se vika on, kun nivelpinnat ovat ihan sileät ja pyöreät? Toki en nyt ortopedi olekaan. Ps. jos teitä ihmetyttää alemman kuvan kyynärän "irtonainen" kärki, kuuluu asiaan. Ei ole vielä luutunut 20-viikkoisella nuo kohdat. Itsellä ainakin sydän meinasi pysähtyä, kun en aiemmin näin nuoren koiran röntgenkuvia ole katsellut.Sitä vastausta sitten odoteltiin reilu viikko, ja minä kärsivälliseksi tunnettuna ihmisenä en niin kauaa jaksanut odotella, vaan lähetin kuvat ortopediaan erikoistuneelle lääkärille itsekin. Sieltä tulikin vastaus parin päivän päästä, että: Lapaluun nivelpinnan reunassa on luultavasti ocd-tyyppinen muutos. Olkaluiden nivelpinnat näyttävät normaaleilta, pentu on nuori, ja olkaluun muutokset, jos niitä tulee, näkyvät vasta 2-3 kk kuluttua. Leikkaustarvetta ei ole, vaan tilannetta pitää seurata. Uusintakuvaus 2 kk kuluttua. Tässä vaiheessa pitää mainita, että kuvat eivät olleet kovin selkeät, ja ensimmäisen ell konsultoima ortopedi oli pyytänyt kuvat cd:llä jotta näkisi paremmin. Omistaja oli näyttänyt tässä välissä kuvat myös ell opiskelijalle, joka oli sanonut että koira oli aseteltu kuviin väärin.

Noh, lopulta sen ensimmäisenkin ell ortopedin lausunto tuli 6.7. (niiden huonojen kuvien perusteella), ja hänen mielestään vasemmassa olassa muutos, jos ontuminen ei lopu niin kuukauden päästä tähystysleikkaus. Mutta jos ontuminen loppuu, niin kahden kk päästä uudet kuvat. Eli lisää kipulääkettä ja seurantaa. Ontuminen loppuikin tietysti kipulääkkeen ansiosta. Sitten kun sitä vähennettiin niin ontuminen palasi.

16.7. Petra jo soitteli Pärnäselle, että jos he nyt sitten tähystäisivät Paavon olat, mutta siellä tehdään pelkkiä avoleikkauksia missä hän on töissä. Joten seuraavaksi Petra soitti ison ketjun ell, jonka hoitajalle hän puhelimessa asiasta kertoi. No hoitajapa reippaana sitten oli laittamassa Paavolle magneettikuvausta tai ct:tä, ja kovasti oli sitä mieltä, että luutkin pitää katkaista jos kyynärissä vikaa. Kyynärissä!!! Petra kahteen otteeseen oli yrittänyt sanoa, että ei niissä ole mitään, kun olissa. Joten ymmärrettävästi tuo klinikka sitten sai pitää tunkkinsa.

Suosittelin Petralle Timo Talviota, jota useampikin henkilö on kehunut erinomaiseksi ortopediksi, ja kovasti sai suosituksia. Petra laittoi kuvat hänelle ja vastaus saapui 17.7. joka oli seuraavanlainen:
Että näiden kuvien perusteella ei mitään leikattavaa!?!? Siinäpä sitten taas oltiin suut ymmyrkäisinä, että miten voi olla. Ensin ollaan käyty aallonpohjassa, ja nyt toiveet herättävä viesti häneltä. Onneksi lääkäri myös ymmärsi omistajien hädän, ja saivat ajan viikon päähän maanantaille, elikä eiliselle 23.7. Pyysin Petraa laittamaan heti tietoa, mitä siellä sanotaan, niin tässäpä sitten lopullinen diagnoosi:
"Koiraa tutkittu epäillyn olkanivelsairauden vuoksi. Tutkimuksissa ei todettu olkanivelsairauteen viittaavaa. Kyynärnivelet olivat myös terveet. Kasvuvyöhykkeissä tulehduksellinen prosessi (metafysiitti), joka liittyy kiihkeään kasvukauteen. Myös lihan, erityisesti raaka liha laukaisee tämänkaltaisia muutoksia."

Että näin. Ranteissa on kasvulinjat auki, ja niissä tulehdusta. Ongelma, josta selvitään antibiootilla. ANTIBIOOTILLA!  Ja tuolta pennulta olisi helvetti jo olat tähystetty, ja käytetty magneettikuvissa ja vaikka missä. Aivan järjetöntä. Ell oli sanonut, että tuosta kun nuo lääkkeet syötätte niin torstaina se on jo kunnossa. Siis ihan mahtavaa omistajien kannalta, ja tietenkin kasvattajankin, tässä kun on jo repäisty vaatteet ja ripoteltu tuhkaa päälle. (jos joku on lukenut Sinuhe Epygtiläistä).
ongelmakohta ympyröity
Paavon terveet olat ja kyynärät, aavistuksen erilaatuiset kuvat kuin aiemmat, ja kuten huomaatte, asettelu olkakuviin erilainen. Edelleen kovin sileät ja pyöreät nivelpinnat.
Joten onni onnettomuudessa tässä tapauksessa, että Petra on niin kokenut koiranomistaja, että nuo ensimmäiset diagnoosit sekä puheet kuulostivat jotenkin siltä, että jäi mieltä kaihertamaan. Josta syystä kyseltiin useampaa mielipidettä asiaan. Hirvittää lukea netistäkin niitä juttuja, joissa koira laitettu peräti monttuun väärien diagnoosien vuoksi. Ihan lähipiiristäkin löytyy yksi koira (erirotuinen), joka leikattiin aivan turhaan, vika ei ollutkaan ollenkaan siellä missä luultiin. Joten mitä tästä opimme? Älkää viekö koiraa mihinkään kokemattomalle ell tälläisissa tilanteissa, vaan suoraan kokeneelle ortopedille, ja minulta yllättäen lähtee ehdottomasti suositus Timo Talviolle.

Kommentit