Hyvät hermot

Käytiinpä sitten testailemassa se Jiponkin luonne viime sunnuntaina. Päivä vahvisti entisestään sitä ajatusta, että Jippo on ehdottomasti jalostuksen arvoinen koira.

Ensin tietysti siinä taas jutellaan, seurataan mitä koira puuha sinä aikana, ja lopuksi katsotaan luoksepäästävyys. Sitten leikitään koiran kanssa, Jippo ei tuomarin kanssa leikkiin lähtenyt, mun kanssa kyllä mutta kun yritettiin siirtää lelu tuomarille, leikki loppui siihen.

Ensimmäinen oikea testi on kelkkakoe, ja tästä on video, *klik*. Melko terhakkanahan se siinä. Reipas likka. Nopsaan tulee kelkan tutkimaan, ja mikä parhainta, kun tullaan takaisin kelkan ohi, menee sen ohi ekana ihan ite ja kaiken lisäksi vielä toiselta puolelta mistä minä. Ei tartte apuja hakea.

Saman tien siirrytään ihmisuhkaan, tässäkin kovin reipas paimentyttö. Seisoo sivulla, ei pyri kyllä eteenpäin mutta pitäähän sitä tässä sanoa että ei nyt tarttis siinä huitoa meitäpäin. Heti uhan loputtua taas hyvin luoksepäästävä. Puolustushalu +1, pieni.

Ja luoksetulon jälkeen siirrytään haalarille ja tynnyrille. On se kyllä hauska likka, haalaripelästyksestä päästään yli noin vaan, vähän perään muristaan ja häntä vaan heiluu <3 Ohitettaessa vähän kiertää tapahtumapaikkaa. Tynnyri aiheuttaa haalaria vähemmän pelästystä, ja sitä ei väistetä ohittaessa. Kovuus, hieman pehmeä +1.  Näistä video *klik*.

Siitä siirryttiin pimeään huoneeseen. Istuttiin saunassa, tuomari lauteilla ja minä lattiatasossa tuolilla. Jippo tuumi, että se eka tuomari on ihan jees, jään tänne sen kanssa istuskelemaan. Sitten lähti toisen tuomarin luo, kiipes lauteille, meni sen jalkojen väliin ja tuumas että tääkin on ihan fine. Ei se mitenkään ollut hädissään, että missä se mamma on, eikä ees yrittänyt etsiä sen kummemmin. Se jopa haistoi että mä olen siinä lähellä, mutta tyytyväisenä istui vaan lauteilla. Toi koira lähtis ihan oikeesti kyllä kenen tahansa mukaan! Tulihan se sitten lopulta muakin katsomaan. Selvästi se vaan ei tajunnut mitä siellä pitäisi tehdä, miksi tässä nyt pitäis hötkyillä, ei mulla oo mitään hätää. Tuomari sanoi loppusanoissa, että se ei oikeen oo tajunnut kuka sille ruoan antaa :D Eipä niin. Kelkalla toimi hyvin, mutta tää pimeä huone ei nyt oikein pelannut tuomarien makuun. Toimintakyky siis +1b.

Jäljellä vielä seinään hylkäys ja ampuminen. Tuossa katsotaan sitä miten itseään puolustaa, ja löytyykö koirasta terävyyttä. Aika kauan sitä saa hiillostaa, ennenkuin lähtee haukkumaan. Mutta puolustaa kyllä sitten itseään. Heti kun uhka loppuu, ja haistaa että tää täti on nähty, niin tunkee syliin :) Terävyys +3, kohtuullinen ilman jäljellejäävää hyökkäyshalua.

Ampuminen meni niinkuin aattelinkin, ei se niitä laukauksia hätkähdä. Kuulee kyllä, mutta ei pelästy eikä reagoi niihin sen kummemmin. +++ laukausvarma. Yhteensä pisteet siis +127 ja se laukausvarma tosiaan.

Loppusanat tuomareilta:*klik* "Laukauspelottomuudesta; kuulla saa, mutta pelätä ei. Laukausvarmahan se on, ei sillä mitään ongelmia oo. Luoksepäästävyydessä ei oo mitään ongelmia, ellei se sua haittaa (naurua päälle, kun Jippo istuu koko ajan sen toisen ampujan sylissä. Ikinä ennen nähnyt sitäkään ihmistä) Vähän liiankin luoksetunkeva. Se tykkää nojailla ihmisiin, hän nauttii tästä. Se on tuo +3.

Sitten tuo kovuus, haalari erikoiskoe. Kiertää vähän kauempaa kun ohitetaan, hieman pehmeähän se on. +1. Temperamentti, kyllähän se vähän semmonen laiskanpulskea on. Kohtuullisen vilkas, +2. Kyllä se kaiken huomaa, ei se siitä oo kiinni. Ei sen mielestä vaan tartte hötkähtää joka kerta kun jotain tapahtuu.

Hermorakenne: Hyvin hermo pitää. Yläpäässä tota ykköstä, ei se läähätä eikä mitään ollut semmoista hirveää hermopainetta, mitä saattais tulla täällä. +1a, hieman rauhaton.

Taisteluhalu, taistelee ohjaajan kanssa, muttei tuomarin. Ei kuulu asiaan sen mielestä. Kokonaisuudessaan pienen verran, -1 pieni.

Puolustushalu, miten laumaansa puolustaa. Kyllä se siitä puhisee, muttei ollut mitään eteenpäinpyrkimyksiä, pienen verran sitäkin on, mutta halua on ihan selvästi. +1, pieni.

Terävyys tossa seinällä, se on aika hauska kaveri. Aika kauan sitä sai vahvistaa, mutta siinä on semmosta terävyyttä olemassa kyllä siellä sisällä. +3.

Toimintakyky, kelkka erikoiskoe. Kelkkahan oli ihan hyvä, se oli puolenvaihto ja se oli siinä. Pimeessä huoneessa tosiaan tyytyi niihin tuomareihin, josta syystä toimintakyky +1b."

Semmonen lepposa likkahan se on, ihan hiton ylpeä tuosta sen hermorakenteesta, minkä on kyllä elävässä elämässä nähnyt monessakin asiassa. Yksi hyvä esimerkki messarista junnuikäisenä: Oltiin oma kehä suoritettu, mentiin Jonnan kanssa sitten porokoirien kehälle. Jippo päätti että nyt on päikkäreiden aika, veteli siinä selällään unta kuuppaan, vaikka puolen metrin päästä jytyytti porokoirat ja niitten omistajat ohi. Ei haittaa, mä nukun nyt.

Välillä kyllä vähän hirvittääkin miten luottavainen se on ihmisiä kohtaan. Tämä kuva paimennusleiriltä, retkottaa tyytyväisenä Sinikan pojan sylissä. Ihan ekaa kertaa Caiuksen tuolloin näki. Näitä samantyyppisiä kuvia on aika monta, milloin kenenkin syliin se on tunkenut ittensä. Mutta on tosiaan avoin ja iloinen, ja aika moni on sanonutkin että tuommonen schapen luonteen pitäisikin olla.


Jipon (eli silloisen Raitan) pentutestin tulokset löytyvät tekstin lopusta. (jos joku jaksaa nekin lukea), Marikan muutaman vuoden takainen kommentti blogissaan: "Raitan tulos ei yllättänyt. Hän on kotonakin osoittautunut aika rämäpäiseksi. Toivottavasti hän löytäisi harrastuskodin." Jipon pisteet pentutestissä siis 4,5 skaalalla 1-5.

Jotain tuo(kin) testi siis kertookin. Toki siihen vaikuttaa hyvin paljon se kotikasvatuskin ja sosiaalistaminen elämän alkumetreillä. Olen sitä mieltä, että koirien on pennusta lähtien hyvä antaa "seistä omilla jaloillaan". Annetaan niiden itse tutustua elämään, ja selvityä vastaantulevista asioista. Hyvistä ja pahoista. Toki itse ollaan tukena, mutta ei ylihuolehtivasti.

Jippo the rämäpää vajaa 3-viikkoisena pyrkimässä vapauteen:

Pentutestin osa-alueiden selitykset: (*merkattu Raitan pisteet)

1. Käyttäytyminen sylissä (testaaja kantoi tilaan, jossa pennut eivät koskaan olleet käyneet)
5 p erittäin rentoutunut
*4 p hyvin rentoutunut
3 p melko rentoutunut
2 p jännittää
1 p paniikki

Osio 1 kertoo luottamuksesta vieraaseen ihmiseen.

2. Rohkeus (testaaja laittoi pennun yhteen huoneen nurkkaan ja katsoi kuinka se tutustui huoneeseen)
*5 p tulee rohkeasti ja reippaasti, häntä ylhäällä
4 p tulee rohkeasti, häntä alhaalla
3 p varovainen, liikkuu hitaasti/matalana
2 p kestää kauan, ryömii, arkailee, liikkuu kutsuttaessa
1 p ei kontaktia, pelkää, pakenee

Osiot 2, 11 ja 12 kuvaa koiran luontaista toimintakykyä. Tärkeää koiralle vieraissa ja uusissa tilanteissa. Harrastuskoiraa valitessa toimintakyky on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista.

3. Kontakti ihmiseen (testaaja istui puhumatta huoneen lattialla)
*5 p avoin, ystävällinen, vapautunut
4 p ottaa kohtuullisen hyvin kontaktia
3 p pientä epävarmuutta/haluttomuutta
2 p jännittää, hieman väistää, on matalana
1 p ei kontaktia, pelkää, pakenee

Osiot 3 ja 14 kuvaavat kiinnostusta ihmiseen ja laumaviettiä.

4. Taistelutahto
5 p taistelee keskittyneesti, murisee, hyvä ote
*4 p taistelee kohtuullisesti, irtoaa helposti
3 p puree kevyesti, luopuu helposti
2 p jahtaa hieman, ei pure
1 p ei taistele

Osio 4 kuvaa taistelutahtoa. Todellinen taistelutahto selviää kun pentu joutuu uuteen tilaan, uuden ihmisen ja vieraan lelun kanssa.

5. Noutaminen (testaaja heitti rätin kauemmaksi)
5 p ryntää perään, vie lelun pois
*4 p ryntää perään, ei tuo takaisin, jää sinne
3 p ryntää perään, ei tule heti takaisin, ei anna pois
2 p menee perään, tuo takaisin, antaa pois
1 p ei lähde perään

Osio 5 saalisvietti ja dominanssi. Jos haluat harrastuskoiran, ylläpidä lelun tuomista sinulle, jolloin lelulla palkkaaminen helpottuu. Dominoivat koirat mielellään omivat lelun itselleen ja lähtevät lelun kanssa ihmisestä poispäin.

6. Koulutettavuus (testaaja ohjasi pentua istumaan kädellään jossa nakinpala)
5 p juoksee luo, hyppii vasten, riehakas, ei keskity
*4 p tekee keskittyneesti, jatkuvalla mielenkiinnolla
3 p istuu muutaman kerran, ei innostuneesti
2 p istuu muutaman kerran, touhuaa muuta välillä
1 p ei kiinnostu tekemään mitään

Osio 6 kuvaa keskittymistä. Pidä tätä yllä ensimmäisen vuoden ajan paikallaolo-ja kontaktiharjoituksilla.

7. Kivun sietokyky (testaaja nipisti varpaiden välistä)
5 p ei reagoi
*4 p reagoi pienellä äännähdyksellä
3 p reagoi jonkun verran, rauhoittuu heti
2 p reagoi voimakkaasti kiljumalla
1 p pyristelee paniikissa irti

Osio 7 kuvaa koiran kipuherkkyyttä. Matalat pisteet saava pentu lopettaa toimintansa pienestäkin kivusta kun esim. hakumetsässä osuu risu rintaan.

8. Dominoivuus, alistuminen (testaaja piti koiraa selällään 30 sek maassa)
5 p taistelee voimakkaasti, puree, murisee
4 p taistelee voimakkaasti
*3 p taistelee aluksi, rentoutuu lopulta
2 p rentoutuu, nuolee käsiä
1 p paniikissa, virtsaa alleen, jäykistyy kauhusta

Osiot 8 ja 9 kuvaavat dominanssia, kuinka paljon pentu taistelee vastaan epämukavassa tilanteessa. Lapsiperheet ja "kiltimmät" ihmiset pääsevät helpommalla matalan pistemäärän pennun kanssa.

9. Palautuminen (testaaja päästi koiran maasta ylös)
*5 p palautuu välittömästi, häntä ylhäällä
4 p palautuu melko nopeasti, häntä alhaalla
3 p palautuu hitaasti
2 p palautuu jotenkin, ei täydellisesti
1 p ei pysty palautumaan, virtsaa

10. Ääniherkkyys (testaaja tiputti kolinatölkin lattialle)
5 p ei pelkää, menee heti tutustumaan
*4 p pelästyy hieman, voittaa pelkonsa
3 p pelkää, pystyy toimimaan, ei mene lähelle
2 p pelkää, palautuu hitaasti
1 p pakenee, paniikissa, ei palaudu

Osio 10 kuvaa ääniherkkyyttä. Tee ääniharjoituksia vuoden ajan, riippumatta pisteistä.

11. Käyttäytyminen pöydällä
5 p liikkuu järkevästi ja rohkeasti, häntä ylhäällä
*4 p liikkuu kohtuullisen rohkeasti, häntä alhaalla
3 p liikkuu varovasti, yrittää pudottautua, kynnet esillä
2 p jännittää, liikkuu hieman/matalana
1 p paniikissa, ei liiku, tärisee, vinkuu

12. Toimintakyky (testaaja aukaisi sateenvarjon)
*5 p lähestyy rohkeasti, häntä ylhäällä
4 p lähestyy melko rohkeasti, häntä alhaalla
3 p lähestyy varovasti/matalana
2 p ei lähesty
1 p pakenee/ ei lähesty, haukkuu, murisee

13. Peilitesti (lattialla oli peili koko testin ajan, katsottiin miten koira siihen reagoi)
*5 p lähestyy, häntä ylhäällä
4 p lähestyy, häntä alhaalla
3 p lähestyy, kiehnää peilin ympäri
2 p ei liiku kohti
1 p murisee, haukkuu, vinkuu, pakenee

Osio 13 kertoo kuinka pentu suhtautuu tässä vaiheessa muihin koiriin ja onko se leimautunut enemmän koiriin vai ihmisiin. Jos pentu jää kiehnäämään peiliin tai hakee turvaa peilistä testin yllättävien tapahtumien aikana, se on ollut paljon pentuesisarusten tai muiden koirien kanssa. Pidä tällaista koiraa päivittäin yksin ihmisten kanssa ilman muita koiria. Jos saa matalat pisteet, anna paljon positiivisia kokemuksia eri-ikäisistä, eri roduista ja molemmista sukupuolista ettei myöhemmin tule ongelmia muiden koirien kanssa.

14. Laumavietti (testaaja lähti kulkemaan poispäin pennusta ja katsottiin, mitä pentu tekee)
*5 p seuraa, häntä ylhäällä, puree lahjetta
4 p seuraa, häntä alhaalla
3 p seuraa kauempana/viiveellä
2 p seuraa matalana, arkaillen, häntä koipien välissä
1 p ei seuraa, pakeneeKommentit