Cassun kesän aksatreeneistä yhteenvetoa

En ole muistanut/ehtinyt/jaksanut Samin treeneistä kirjoitella, ei ole aina ratapiirrosta niin hankala selittää...mutta yhteenvetoa mitä on päähän opeista jäänyt:

-Älä saata pitkälle, jos esim. putkesta hypylle ennakoiva valssi ja sieltä takaisin putkeen niin jää lähelle putkea (tää oli ihan käsittämättömän kauas mihin piti jäädä, teki ihan sairaan pienen käännöksen siivekettä nuollen ja tosi kovaa takaisin kun oli kiire mun luo) Pieni "nitkautus" lähettäessä, ei ihan suoraan vaan, muuten tuli laajempi kaarros. Jos meni liian lähelle meni jopa toisen hypyn mun selän takaa U:na ennenkuin kääntyi. Uskomatonta. Tuo muutenkin yleisesti ottaen, älä saata koiraa ihan joka esteelle, kyllä se ne suorittaa eikä kysele. Jokainen askel minkä otan liian lähelle vie sitä kauemmas oli tilanne mikä hyvänsä. Tuossa ratapiirros, eli piti jäädä lähelle putken 3 ulostuloa, jos katsoo ruutuja niin siihen ruutuun missä putken ulostulo on. Joo-o. Uskottava se on. Osaa se ihan ilman muakin :)) Ja sellaisilla ohjauksilla niitä sekunteja säästetään.













 - Reagoi mun vartalon liikkeisiin uskomattoman hyvin.
- JARRUTA JA KIIHDYTÄ!! Tää on mun uusi mantra mitä pitää hokea aina päässään :) Ei saa rynniä, antaa koiran suorittaa rauhassa ja sitten taas urku auki. Antaa koiran mennä edellä niissä paikoissa mihin se sopii. Eli sitä rytmitystä mun pitää treenata ihan hel....tisti.
- Treenit tosi lyhyet, 2 min ja pois ja 2 min ja pois. No tää on ihan selkeää, ja näin yksin teenkin, noissa Samin jutuissa vaan ei ole mahdollista ollut.
- Ylläpidä keinua koska vaikea este, tää tuli jutellessa vaan esiin. Sain sen hyvään kondikseen jo jossain vaiheessa niin unohtui koska "nythän se on kunnossa". Ei ole. YLLÄPIDÄ vaikeita asioita!!
- Rytminmuutoksella saa koiran kääntymään, esim. tarjolla oleva väärästä putkensuusta pääsee tällä kummasti ohi...ja taas, luota koiraan. Tätä pitää treenata sikana mun takia.

Olen päässyt Cassun kanssa myös kaksi kertaa Helenan treeneihin kesän aikana.

 

Tää oli ihan hauska juoksurata, ei mitään ongelmaa. Kun lähetti takaakierrolle kolmoselle niin sitten vaan vauhtia töppösiin ja riippuen mihin ehtii niin joko valssi, persjättö tai takaaohjaten 6-8. Kaikki onnistui, olis kyllä kiva kellottaa mikä paras vaihtoehto...Jos juoksin ihan hulluna niin ehdin sen valssinkin tekemään. Itelle varmempi persjättö tai takaaohjaus. Kympille jaakotus, kahelletoista valssi, lähetys putkeen ja sitten vaan juostiin ja ohjaus päällä menoks. Kääntyy tosi nätisti hypyltä 17 mun liikkeen mukana 18:sta eikä tarttenu mitään ihmeellistä siihen. Vähän ennakoivaa valssia ja ohjaus päällä peruuttaen 18. Siitä muuri, keinu, heitto 21 ja taas juostiin. Jalat hapoilla kun tätä rataa muutama kerta mentiin :)



Tuosta radasta mentiin valkoiset pallot. Lähtö lähetys takaakierrolle, kääntö ja takaaohjaten 4-5. Ei tarttenut erikseen kierrä-käskyä, sinne taakse Cassun oma liike jo vei. Hankalampi se olis ollut saada kääntymään välistä. Ohjaus päällä vitosen yli, liikettä ja jatkettiin. Poikkeuksena tohon piirrokseen niin keinu oli renkaan kohdalla eli loppusuora siirtyi ylempänä olevien esteiden kohdalle. Ainoa mitä tässä harkattiin oli käännös hypyltä 12 keinulle, mikä olisi paras vaihtoehto. Jää kauas ja lähetä ja oma liike, pieni vekki 12 vai valssilla 12 takana keinulle. Ite ehdotin vekkiä ja kokeiltiin kaikkia niin paras oli kuitenkin se vekki. Tarkoittaen että meni pienimmällä kaarroksella keinulle. Vaikka Helena sitä alkuun vastaan olikin mutta joutui myöntymään että paras vaihtoehto oli ;). Huonoin lähetys ja oma liike. Nyt tuli vielä mieleen että lähdin itse paremmin liikkeelle tuosta alusta kun Helena käski mut kokeilemaan pesrjättöä ennen nelosta. Muuta merkitystä ei ollut mutta kun mulla on ajatus päässä että pakko ehtiä tuonne niin liikun lähdöstä paremmin.

Yleisesti ottaen Helenan huomioita:
- Molemmissa ainesta parempaan, tällä hetkellä kivaa ja kaunista menoa mutta kun potentiaalia olisi paljon parempaan menoon niin syö kuulemma Helenaa aina kun näkee semmoisen koirakon :)) Nykyiseen menoon voi tyytyä, ei ole huonoa ollenkaan, ei pitänyt ymmärtää väärin mutta hän ei tyytyisi. No en minäkään haluaisi, tottakai sitä haluaa kehittyä ja parantaa mutta miten sitä sitten parannetaan?? Help!?!
- Keep it simple!!! Turha tehdä mitään ihme ohjauskuvioita jos ja kun perusohjauksella on koiralle paljon selkeämpää mitä ollaan tekemässä. Tämä sama tuli muuten Samilta yleisohjeeksi kaikille. Mitä sinne tunkemaan kaikkia ihme mukahienoja ohjauksia ja mennä joka väliin jotain tekemään kun koiranhan niitä esteitä olisi tarkoitus suorittaa eikä esitellä omaa osaamista ohjaamisessa.
- Muista pitää treenit hauskana! Lyhyet ja innostuneet treenit ja pois eikä hinkata. Tämä on yksi niitä asioita millä meidän menoa parannetaan. Pitäisköhän mun palata kokonaan siihen yksin treenaamiseen? Silloin mä ainakin teen just niitä asioita mihin meidän pitää kiinnittää huomiota...Eikä tulis ainakaan tehtyä liikaa. Munakellosta uusi paras kaveri ;))
- Kaikki mitä tehdään, tehdään sillä korkeimmalla mahdollisella vireellä! Jätä aina sille semmoinen olo että treenit loppui kesken. Tämä ohje myös Samilta. Mikä ei kyllä tosiaan ikinä onnistu yhteistreeneissä...Tuskin siellä kukaan haluaa pätkittää aikansa kahdeksi minuutiksi ja tehdä vaikka vuorotellen? Tai sitten teen muut treenaajat onnelliseksi tekemällä superlyhyitä treenejä ja muille jää enemmän aikaa :D

Tähän liittyen yksi päivä kun käytiin hallilla niin tehtiin putkihauskaa, on ainakin simple ja fun :))


Puomin kontaktia aloin nyt myös pyörittämällä alastulolle treenaamaan sen koko puomin lisäksi. Kaija mulle siitä jäkätti ja kokeillaan nyt sitten tuotakin :D Ajattelin vaan että tuolla tyylillä saan sen lipsahtelemaan kontakteille väärinpäin tai jotain...katsotaan nyt! Ehkä siellä joku aivosolu Cassulla liikahti?


Ihan kaikki asiat ei kyllä nyt muistu enää mieleen, treenilistaa itelle loppuun:

-keinun ylläpito, vähintään kerran viikossa. Myös pikku radanpätkiä millä keinu on, sille tulo eri esteiltä jne...
-kontaktille pyörittely
-rytminmuutoksella putken pään valinta (esim. tai siis ylipäätään kääntyminen)
-ratatreeniä, vaikka siellä Heinolassa ps-agilityesteillä. Siellä kun on valmis rata, kellottaja mukaan ja kisanomainen suoritus.
-ota vanhoista kisaradoista alkuja ja mieti niihin paras ohjaus.

Ainakin nuo olisi tärkeimmät tällä hetkellä. Ai niin, tehtiin eilen vielä oman vuoron jälkeen keinua, tauon jälkeen of course niin meni tosi reippaasti! Kuusi toistoa ja taas pois. Oli kivaa. Vuh vuh-kivaa.

Kommentit

Liinu ja Prikka sanoi…
Mä oon paljon miettiny tuota ohjaamista ja sitä mitä kannattaa treenata, ehkä avaudun joku kerta siitä blogiin. Yksinkertainen yleensä varmemmin toimii, vaikka tekniikoista minäki tykkään ja ne käy aktivoinnista kotipihassa + joskus niillä pelastaa kisoissa tilanteita. Hmm ja tuo yksin treenaaminen on mulle kyllä ollu se ainoa oikea tapa, tulee tehtyä sitä mitä me tarvitaan ja voi rytmittää treenit niinku parhaaksi näkee. Joskus myös tuntuu treeneissä että treenisuunnitelma vaihtuu niin yksin se on mahdollista mutta eipä niinkään ryhmätreeneissä... Tsemiä puomin kanssa :)
tuija sanoi…
Kiitos tsempistä, sitä kyllä tarvitaankin ;D

Tykkään kyllä treenata yksin mutta toisaalta olis hyvä käydä muiden kanssakin treenaamassa, ajattelin kyllä nyt tehdä niin että teen tosiaan superlyhyitä juttuja. Siis jos on ratatreeni niin mitään ei hinkata. Ja on se hyödyllistä kun on toisetkin silmät katsomassa joskus sitä omaa husaamista.