Cassun mh-kuvaus

Aloin alkuvuodesta varailemaan paikkaa syksylle mh-kuvaukseen. Itse luulin että olin kovinkin ajoissa- no yllätyinpä siitä että kaikki paikat jo syyskuullekin oli varattu! Ilmoittauduin sitten varapaikalle ja jäin odottavalle kannalle...huhtikuussa tuli tieto että olisi varapaikka tarjolla Sastamalassa ja mä innoissaan heti otin paikan vastaan. Tajusin sitten jälkeenpäin etten mä sinne ollut edes hakenut mutta samapa tuo, ajomatka vaan oli pitempi kuin olin ajatellut mutta hyvä että päästiin! Sama ihminen järjestää montaa eri kuvausta niin ottanut varmaan järjestyksessä seuraavan riippumatta siitä mihin oli hakenut. Ja lohduksi ihmisille niin ainakin 5 muutakin koiraa oli päässyt varapaikalta sinne, yksi suurinpiirtein sijalta 18, että silleen Kati, kohta pääset Luigin kanssa :) Kuvaajina oli Kai Tarkka ja Riitta Liimatainen, samat mitkä oli olleet syksyn Schapendoes ry:n järjestämässä kuvauksessa. Että olivat rotua kuitenkin jo nähneet, se oli hyvä.

No niin itse kuvaukseen:

1 KONTAKTI
1a Tervehtiminen  (4), ottaa itse kontaktia tai vastaa siihen.
1b Yhteistyö testiohjaajan kanssa (3), lähtee mukaan mutta ei ole kiinnostunut TO:sta.
     No eipä tosiaan hirveen kiinnostunut ole muusta kuin maasta nuuskuttelusta :) Hienosti käy kyllä istumaan kun pysähdytään-niin silloinhan istutaan...toko toko.
1c Käsittely (3), hyväksyy käsittelyn.

2 LEIKKI 1
2a Leikkihalu (3), leikkii-aktiivisuus lisääntyy/vähenee.
2b Tarttuminen (3), tarttuu saaliiseen epäröiden tai viiveellä.
     Eihän tommosta ihmeellistä osaa kantaa :) Yritti ensin päästä ja sitte keskeltä ja sitte toisesta päästä mut ei se nyt ollu hyvä, aika äkkiä käskettiin kutsumaan koira pois. No eipä toteutunut se mun pelko että ottaa lelun ja lähtee rallattelemaan että lällänslää, mulla onkiiii leeeeluuuu.
2c Puruote ja taisteluhalu (1), ei tartu esineeseen.
     Tästä tuomari puhuukin lopussa että johtuu sen pidättyvyydestä vieraita kohtaan ettei lähde tarttumaan vaikka selkeästi mieli tekisikin. Ja lopulta rupeaa komentamaankin että heitä nyt se hemmetin lelu jo :) Mitä sä siinä pöljyilet??

3 TAKAA-AJO
3a-c Kaikkiin kohtiin (1), ei aloita eikä kiinnostu saaliista.
       Sinänsä jännä, jahtaa jäniksiä ja lintuja pellolla mutta ilmeisesti ei haissu miltään tuo "saalis". Ihan boooring Cassun mielestä.

4 AKTIVITEETTITASO (3), tarkkailevainen ja enimmäkseen rauhallinen, yksittäisiä toimintoja.
     Tässä olin melko varma että tulee pomppimaan mua vasten että tehään nyt jotain hemmetti! Eipä tullukaan, muistin Marin ohjeen että ota joku piste puun latvasta ja tuijota sitä koko ajan. Ja prkl hyttynen tuli puremaan olkapäästä enkä päässy lätäsemään sitä litteeks, ai että oli pitkät kolme minuuttia...

5 ETÄLEIKKI
5a Kiinnostus (3), kiinnostunut avustajasta, seuraa ilman taukoja.
5b Uhka/aggressio (1), ei osoita uhkauseleitä.
5c Uteliaisuus (1), ei saavu avustajan luo.
     Ei kuulemma riitä että menee metrin päähän avustajasta :) Kun sehän lähtee heti kun saa laskea irti ja menee kattomaan tynnyrin taakse kuka siellä on. Sitten Cassu päättääkin että en mä haluukaan mennä, äsken se heitteli lelua ja oli kiva ja nyt se on tuolla epäilyttävästi kyyryssä...no jos vähän vilkasis kuitenkin...mamma! Tuomari oli sitä mieltä että siitä varauksellisuudesta vieraita kohtaan johtuvaa, no sehän on rotuun kuuluvaa eiksvaan :)
5d ja e Leikkihalu ja yhteistyö (1), ei osoita kiinnostusta.





6 YLLÄTYS
Alkua joudutaan ottamaan pari kertaa uusiksi kun pitää vähän merkkailla ja haistella muitten merkkailuja matkalla. Ei saa olla kuulemma nenä maassa, pitää katsoa eteenpäin kun haalari nousee. Sanoin et se kulkee aina nenä maassa, mietin jo et montakohan kertaa tätä rallataan eestaas :)

6a Pelko (4), pakenee enintään 5 metriä.
6b Puolustus/aggressio (1), ei osoita uhkauseleitä.
6c Uteliaisuus (1), menee haalarin luo kun se on laskettu maahan/ei mene ajoissa.
     Tässä mulle sanottiin että on 2 minuuttia aikaa saada koira haistamaan haalaria. Mun mielestä se jo kerran kävi mut ei kai sitten osunut tuomareitten silmään, siinä kohtaa kun pussaa mua et kato ku olin rohkee!
6d Jäljellejäävä pelko (3), pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerran, pienenee toisen ohituskerran jälkeen.
     Tässä kävi vähän köpsästi vikalla ohituksella et mentiin eri puolilta haalaria enkä laskenu tarpeeks nopeesti hihnasta irti.
6e Jäljellejäävä kiinnostus (1), ei osoita kiinnostusta haalariin.
     Ei jääny traumoja haalarista, reippaasti meni ohi ja tosi läheltäkin vielä.


7 ÄÄNIHERKKYYS
Tätä kyllä vähän ihmettelin että oli vähemmän kamala kuin haalari, etukäteen luulin toisinpäin. Tommoset rämisevät äänet on vähän arveluttavia yleensä.

7a Pelko (3), väistää kääntämättä pois katsettaan.
7b Uteliaisuus (1), ei  mene katsomaan.
7c Jäljellejäävä pelko (3), pieni niiaus tai nopeudenvaihtelu kerran, vähenee toisen ohituskerran jälkeen.
7d Jäljellejäävä kiinnostus (1), ei osoita kiinnostusta räminälaitetta kohtaan.


    

8 AAVEET
8a Puolustus/aggressio (2), osoittaa yksittäisiä uhkauseleitä.
8b Tarkkaavaisuus (3), tarkkailee aaveita, pitkiä taukoja, kumpaakin puolet ajasta tai koko ajan toista.
8c Pelko (4), on enimmäkseen ohjaajan takana, vaihtelee paon ja kontrollin välillä.
8d Uteliaisuus (1), menee katsomaan kun ohjaaja on ottanut avustajalta hupun pois/ei mene ajoissa.
8e Kontaktinotto aaveeseen (1), torjuu kontaktia/ei mene ajoissa.

Näistä aaveista tuli loppujenlopuks se kaikkein kauhein asia, sitten kun olivat 5 metrin päässä niin sitten piti jo ruveta haukkumaan että mitä helvetin perkelettä täällä nyt tapahtuu?? Älä mee sinne sen luo! Täällä on toinenkin etkö nää? VAARA! No hoida sä se toinen niin mä hoidan tän toisen! Sitten se jo meinas tulla mun luo mutta piti vaihtaa toisen aaveen luo ottamaan huppu pois. Sitten ne jo riisukin lakanat pois, olin Cassun luona sen ajan kyykyssä ja sitten piti lähteä kävelemään "aaveitten" kanssa. Ei tosiaan ollut vakuuttunut niistä, sitten kun kävin uudestaan kyykkyyn niin kävi nuuhkaisemassa testinohjaajaa. Mutta ei kuitenkaan häntä ollut koipien välissä kertaakaan, oli vaan sitä mieltä että tää homma tarkkaillaan kauempaa ja that´s it. En tuu.

9 LEIKKI 2
9a Leikkihalu (3), leikkii, aktiivisuus lisääntyy/vähenee.
9b Tarttuminen (2), Ei tartu, nuuskii esinettä.

Tässä katsotaan sitä että kuinka paljon on kuormittunut testin aikana, kykeneekö leikkimään vielä, jos on ollut kauheen hauskaa niin leikkihalu lisääntyy ja jos ihan kauheeta niin leikkihalut vähenee. Jonkin verran leikki-into oli vähentynyt mutta leikki kuitenkin, ohjaaja kun heitti lelun niin piti käydä jonkun vanhaa kakkaa haistelemassa mikä nyt sattu tietenkin just siihen kohtaan :)

10 AMPUMINEN (4), keskeyttää leikin/passiivisuuden, lukkiutuu yleisöä, laukauksia tms. kohden. Ei palaa leikkiin/passiivisuuteen.

Tässä kysyttiin ensin että ammutaanko? Meinasin sanoa ettei koiraa ;) varmaan aika vanha vitsi niille...Ja tässä muuten sai olla oma lelu mukana mitä kukaan ei tiennyt, mulla onneks oli takakontissa narupallo. Ohjeessa muutenkin luki että mukaan hihna missä ei ole ylimääräisiä lenkkejä eikä solkia, se tarkottaa että ei lenkkiä ollenkaan. Kaikki sielläkin oli sitä mieltä että jos on yks lenkki niin se ei ole ylimääränen :) Oli niillä sitten lainahihna siellä, varmaankin just sen takia että kukaan ei oo tajunnu sitä. Aikakin oli laitettu neljälle koiralle sama 14.45 ja meillä siellä heräs epäilys että kukahan meistä oikeesti on paikan saanu? Kaikilla oli onneks paikka kuitenkin ja me oltiin siitä porukasta toisena ettei tarttenu iltamyöhään siellä töröttää. Riinaa varmaan kiinnostaa että meitä ennen oli briardi, aika lunki tapaus :) Cassun nimikin oli lomakkeessa Challanger ja mä olin Laurilainen, ne huomasin vasta kotona mut eiköhän ne tulokset rekkarinumeron perusteella koiranettiin mene.

Kaks kertaa ammuttiin leikin aikana ja kaks kertaa kun vaan passiivisesti oltiin. Leikin aikana ekan jälkeen palaa leikkiin havaittuaan et jaa joku pamahti, tokan kerran ei. Passiivisessa ekasta hätkähtää reippaasti, johtusko siitä et just tassulla hinkkaa silmää, tokasta ei nimittäin välitä juurikaan. Ei leiki enää ammuskelun
 jälkeen.

LOPPUSANAT

Sitten mentiin tuomarin jututettavaksi suoraan ampumisen jälkeen. Loppulätinät mitkä ei mihinkään liity olen tarkotuksella jättänyt sinne sen takia että näkee kuinka Cassu, vaikka kuormittui testin aikana on jo ihan palautunut siinä vaiheessa. Että ei niistä mitään tramoja jää vaikka reagoikin vahvasti asioihin.

"Se mikä on hyvä asia on se että sä pystyt tukemaan koiraa niissä tilanteissa tosi hyvin. Eli se saa sulta sen tuen että se uskaltaa tulla katsomaan ne pelottavat tilanteet. Vaikka ne on niin kamalan pelottavia asioita. Se luottaa suhun, sen näkee selkeästi."

Kysyin että onko koulutettavuuteen mitään vinkkejä, taikka neuvoja nähtyjen juttujen perusteella. Mutta ne ei saa semmosia antaa, meillä on kuulemma: "Hyvä suhde mitä kannattaa entisestään vahvistaa ja käyttää sitä hyväksi. Leikkiä kannattaa myös käyttää koska on kuitenkin koira mikä leikkii." Hieno mies sanoo vielä lopuksi :) Ja sitten piehtaroidaan onnessaan. Niin Marika siis Cassu piehtaroi, en mä ;)

Jumbone Cassulle huuleen (noi on mun mielestä ku koirien energiapatukoita, helppoja tommosella lyhyellä reissulla) ja sitten kahden ja puolen tunnin kotimatkalle.


Loppuun vielä linkki Ruotsissa tehtyjen schapejen mh-kuvausten keskiarvo ja muuta mielenkiintoista, semmonen tekniikkanero en oo että osaisin Cassulle tehdä oman ja tänne sen linkittää. http://www.genetica.se/_mh_data/schapendoes.pdf

Kommentit