Pentuset jo viikon vanhoja!

Jäänyt syntymäpostaus kokonaan tekemättä, tuleepa sitten viikkopostaus samalla kertaa. Eli odottelin pentujen syntymää vähän tuohon 59. vuorokaudelle, kun Jippo on aiemmatkin silloin aloittanut synnyttämään. Tällä kertaa synnytys alkoi kuitenkin vuorokaudella 61, eli ihan kaikkea se ei samalla kaavalla tehnyt. Olisi ollut hauska kun pentujen syntymäpäivä olisi ollut 8.6. se kun sattuu olemaan isäkoiran synttäri myös. Yksi syntyi sillä päivämäärällä, ja loput 9.6. eli kyllä se merkataan syntymäpäiväksi sitten kuitenkin. Lämpöjen mittailussa alin minkä sain kiinni oli 37,1. Vikat mitat olivat 74/74, maitoa tuli nisistä jo vrk 57 lähtien. Onneksi Jipolla on aina maito tullut heti, sen takia ei tarvitse pentujen kitistä.

Synnytys käynnistyi illalla, joskus puoli yhdentoista pintaan taisi olla, supistukset alkoivat ja sitten alettiin jännittämään miten synnytys sujuu. Kimi lähti hakemaan Suvia vasta tässä vaiheessa, asuu niin lähellä ja hän oli valmiudessa. Ensimmäinen pentu, uros syntyi klo 23:50. Painoa 271 grammaa. Hän sai tekonimekseen Enska.


Seuraava pentu syntyi 1:07, iso uros 344 grammaa, tästä pojasta tuli tietty Hanski ;)


Sitten tulikin tyttö klo 1:24, ja sitähän odotettiin että edes yksi narttu tulisi. Kun onhan niitä seitsemän veljeksen pentueita meidänkin rodussa ollut. Meillä menee sijoitukseen yksi narttu, toki ei se nyt sitten kuitenkaan välttämättä tämä ole, kun saatiin vaihtoehtojakin. Tämä tyttö painoi 291 grammaa ja sai nimekseen Raija.


Sitten Jippo lepäsi ja hoiti nämä pentuset, napanuorista yritin pitää kiinni, ettei kisko taas niitä liian lyhyeksi. Sehän on onnistunut kiskomaan muutamalle pennulle rasvanapatyrän, mutta ihan oikeita napatyriä ei onneksi ole ollut kellään.

Seuraavana vuorossa 3:22 blondi uros Heikki, ja tämähän olisikin ollut hauska jos olisi jäänyt mustavalkoiseksi. Ei kyllä nyt jää, eikä taida jäädä kukaan vaikka alkuun yhden narttupennun kohdalla epäröinkin. Se kyllä edelleen on takaosastaan pinkkinahkainen, mutta niskassa on harmaata tulossa alta. No mutta, siis tässä Heikki joka painoi 249 grammaa.


Sitten seuraavaa pentua tehtiin pitkään ja hartaasti, niin vahvasti perätilassa että ei sitten jumankauta millään ulos. Taisteltiin kolme (!) tuntia, ja lopulta Suvi sai sen vedettyä takaosastaan ulos, kun Jippo sai sen ponnistettua tarpeeksi pitkälle. Taisteluvoitto!! Mulla on pentueen aihe mietittynä valmiiksi, ja tämän yksilön nimi on kyllä ihan harvinaisen selvä. Tyttö, paino 295 grammaa ja nimettiin se (perkeleen) Pirkoksi :D Pirkolla on ihan Jipon ja Jujun väritys, musta mantteli ja ensimmäinen näin tumma, komeapäinen tyttö.


Sitten tietenkin oli pakko levätä, oli tuo hirmuinen ponnistus ja urheus että Jippo sai sen itse synnytettyä. Ilman Suvin apua tätä pentua tuskin olisi. Todella suuret kiitokset taas Suville synnäriavusta!! Ihan loistavaa että olit paikalla! <3 Tässä kohtaa täytyy myös sanoa, että onpa onni että on hyväkuntoinen narttu, tosin eipä sitä muunlaisilla pentuja pitäisi tehdäkään...

Klo 9.03 saatiin seuraava tumma tyttö maailmaan, nimeltään Lissu ja painoa 288 grammaa.


Sitten seuraava tulikin kohtuunopeasti perässä, eli klo 10:06 syntyi Maire. Painoa 313 grammaa. Tätä pentua olen miettinyt jääkö mustavalkoiseksi vaiko eikö, mutta eipä taida jäädä sekään.


Kun tiedettiin röntgenin perusteella että vielä yksi pentu kohdussa on, niin sitähän sitten yritettiin levon jälkeen saada syntymään. Saattaa olla että muutama kummastunut katse saatiin osaksemme, minä ravasin ylösalas koiran kanssa tuota vieressä kulkevaa kävelytietä. Koska liike auttaa synnytystä edistymään. Saatiinkin pentu liikkumaan, niin että Suvi tunsi sen sormenpäissään mutta ulos se ei halunnut tulla. Joten klinikkareissu tuli tästäkin, ja lopulta se leikattiin ulos. Pentu oli jo kuollut, mistä olinkin jo itse varma. Suuri narttupentu ja perätilassa tietenkin tämäkin vahvasti. Ei näille vaan mitään mahda, vaikka kylläpä oli taas paska olo. Kaikkeen sitä pitää varautua, mutta en jaksa nyt enempää siinä edes velloa. Sen takia varmaan jäänyt tämä postauskin tekemättä. Meillä on 7 ihanaa pentua pentulaatikossa, jotka ovat hyvin vahvasti elämässä kiinni. Iloitaan niistä.

Eli pennut tosiaan lähtivät nostamaan painojaan heti synnytyksestä lähtien, jänteviä ja eloisia pentuja, ei häntämutkia eikä kitalakihalkioita tai muuta vikaa minkä heti näkee. Pennut kasvavat hyvin ja se ensimmäinen kriittinen vuorokausi sekä ensimmäinen viikko takana, ja voi (ehkä) vähän huokaista. Tyytyväisiä kakruja, pentulootasta ei kuulu mitään jos mamma ei "salaa" karkaa pissalle ja jengi herää siihen. Sitten alkaa kyllä kiljunta. Tasapainoista ja -väkistä populaa, näistä sitten taas hankala aikanaan valita se oma perheen paras ystävä.


Ihanat kodit näitä(kin) taas odottamassa, kunhan vähän kasvavat niin päästään tuumailemaan kuka menee minnekin. Monella on ennestään schape ja se onkin hauskaa että rotu on niin ihana että yhdellä ei pärjää ;) Varoituksen sanana niihin uusiin schapekoteihin :D

Syntymäpainot ja viikko 1 painot.
Enska   271/436
Hanski 344/555
Raija    291/480
Heikki  249/461
Pirkko  295/448
Lissu    288/487
Maire   313/545





Kommentit

Jaana sanoi…
Onnea pentusista. Hienosti ovat painonsa viikossa nostaneet ja se kriittisin aika on ohi. Nyt voi nauttia seesteisemmästä pentuajasta, kun ne vielä ovat täysin emon hoidettavia kuitenkin.

Hauskaa Juhannusta teille.
Jaana