Kylhä määkin Turuus

Oltiin viikonloppu 20.-21.4. schapekoulutuksessa Janita Leinosen opissa. Mukana oli Cassu sekä Jippo. Ihan alkuun taas kiitokset Rouhennon Katille järjestelyistä, ihan mahtavaa oli ja toivottavasti päästään ensi kerrallakin mukaan. Viimeksi ollaan oltu kaksi vuotta sitten ja ollaanhan me molemmat Cassun kanssa edistytty. Onneksi, olishan se kamalaa jos ei yhtään mitään olis tuossa välissä tapahtunut. Eihän me silloin oltu vielä edes kisattukaan. Jippohan nyt on ihan alkutekijöissä, päästiin senkin kanssa mukaan kun kaikki paikat ei täyttyneet joten sai ottaa kaksi koiraa.

Lauantaina Cassun kanssa mentiin ensin rata, sitten katsottiin mikä siinä mätti ja korjattiin ne kohdat. Päästiin esteelle 23/29 nollana, sitten mun putkesta haltuunotto huono ja meneekin puomille. Tuomio tuli että mulla on ainoastaan kaasu eikä jarrua ollenkaan, sen takia kaikki kaarteet leviää. Pitää tehdä hypyille samanlaisia jarruja kuin putkesta kepeille mennessä. Cassulla ei ole mitään vaikeuksia kääntyä jos sille ajoissa ne käännökset kertoo ja reagoi tosi hyvin. Huomasin tuossa videolta myös että kulkee kovempaa kun tietää mihin mennään eikä ole semmosta kusetusohjausta. Tottakai. Ärsyttäishän se itteensäkin. Semmoset kohdat missä mun omasta mielestä oli ihan hyvätkin käännökset niin nekin saadaan vielä pienemmiksi paremmalla ohjauksella, esim. tuosta pituudelta kääntyy ihan hyvin jo ekalla, mut eipä ollutkaan tarpeeksi hyvä, siihenkin saadaan paljon tiukempi linja. Alku oli hyvä, hinkattiin tuota A:lle vientiä pari kertaa ennenkuin mun ajoitus oli oikein. Sitten kääntyy jo ihan älyttömän tiukasti, tulee A:stakin ohi. Eli kyllähän se kääntyä osaa, en mä sitä epäillytkään, en vaan ole osannut noin tehdä. Kädestä pitäen ja rautalangasta vääntäen tämä meni päähän, onhan siitäkin ennenkin sanottu mutten ole kunnolla tajunnut että miten se sitten tehdään.

Seuraavaksi tehtiin kulmassa ollutta tuplasylkkäri-kohtaa, sanoi että se takaakiertokin oli hyvä mutta treenataan lisää työkaluja pakkiin kun ollaan niin taitavia(!). Vähän hiveli itsetuntoa se lause. Äkkiä se meni jakeluun, näppärästi toimiikin tuo Cassullekin. Jaakotus sitten sille pituudelle pitää tehdä lähellä estettä. Loppu menikin sitten ok, tuo vikan hypyn ohitulo johtuu taas mun muka-auttamisesta. Kun sillä kerran on laajat kaarteet niin ei muuta kuin suoraan yli vaan. Putkesta putkeen vois jäädä myös keskemmälle jotta koira saa paremman linjan putkeen, kaartaa siinäkin turhan kaukaa. Tykkäsin myös siitä tuolla että kun sanoin että Cassun työskentelyetäisyys on aika kaukana musta, niin ei heti sanottu että sen pitää tehdä töitä lähelläkin vaan käytettiin sitten niitä vaihtoehtoja eikä edes yritetty pakottaa lähelle. Ihanaa. Lähinnä se näkyi sunnuntain radassa, ohjasin kakkosesteen erilailla kuin muut eikä sitä nyt juurikaan tartte tyrkätä vitosen taa, persjättö pitää tehdä heti kun 7-esteen yli lähetetty eikä pitää kättä suorana ollenkaan ohjaten muka 8 takaa. Ajautuu sinne muutenkin. Lauantaina lopun nollayritys kusahtaa taas mun typerään kiirehtimiseen, siinä pitää odottaa kun Cassu on tulossa hypyltä pituudelle, eikä siinä tilanteessa ollut kiire yhtään mihinkään.

Eli ekan päivän oppi pähkinänkuoressa: Opettele myös jarruttamaan eikä pelkkää kaasua koko ajan!


Sunnuntaina oli kinkkisempi rata ainakin piirustuksen perusteella, sitä illalla porukassa mietittiin. Tuolla kun sen paikan päällä näki niin ei se niin hirmu vaikea sitten ollutkaan. Tuli käytettyä kyllä ohjauksia mitä ei hirveästi olla tehty, on kokeiltu mutta harvemmin tarvittu. Tai lähinnä ei ole osannut niitä sinne radalle sijoittaa. Vastakäännös sopii Cassulle hyvin, se tuli pariin paikkaan, backlappia käytettiin hypyltä 10 putkeen viennissä ja sitä mun lempparia japanialaistakin käytettiin. Mun piti opetella olemaan hiljaa ja ainoastaan ohjata :) Kylläpä on vaikeaa...Hyvin meni, siinä olisin kuulemma saanut jo puhuakin kun piti kaukaa hakea putkeen. Itse eivät ohjatessaan kuulemma mitään käskyjä käytä, ainoastaan kontaktilla, putki-puomi erottelussa, ja tuollaisissa kaukaa haettavissa esteissä niinkuin se putkihomma olisi ollut. Hyppyjen välissä vaan kerrotaan mennäänkö kovaa suoraan vai jarrutellaanko. Oli kyllä omastakin mielestä aika siistiä pätkää tosiaan tuolla äänettömällä ohjauksella. Saksalainenkin sujui hyvin, sen on Lotta kyllä mun päähän saanut taottua :) Niin ja mikä oli tärkeää, pitää löytää ne kriittiset pisteet radalta mihin on pakko ehtiä ohjaamaan ja miten sinne ehditään. Loppuun piti vielä yrittää nollana läpi, mentiin esteelle 7 ja huomattiin että Cassu alkoi väsymään, sen takia vauhti hidastui ja kaarrokset sitten venyi huolimatta ohjauksesta. Janita sanoi ettei tehdä enempää. Arvostan. Puolivaloilla on turha tehdä mitään. Oli kyllä ihan mahtikoulutus, ihan tasan just sitä mitä mä tarttin!



Toka päivän oppi pähkinänkuoressa: Pidä suu kiinni niin ohjaus on paljon parempaa!

Jippo treenasi lauantaina rataa parin esteen pätkissä, sain myös mahtavia neuvoja miten he itse opettavat pennut. Niitten oppien mukaan nyt sitten jatketaan, toiveissa opettaa esteitä hakeva ja tarjoava koira, sopivassa suhteessa hallintaan, niinkuin se nyt tarjoaa jo kontaktia joka paikkaan. Nauratti että aina kun juteltiin niin meni lähimmän riman päälle takajaloilla seisomaan, eli tarjosi kontaktia niillekin. Tavoitteena olis että tarjoaisi muitakin esteitä yhtä hanakasti, oikein suoritettuna tietenkin ;) Tokana päivänä kävikin sitten jo tarjoamassa hyppyjä kun ei kerran palkkaa "kontaktista" tullut. Lauantaina se pyrki koko ajan puomille itsepäisesti. Tottakai kun siitä on kerran eniten palkkaa tullut. Jos tekee itsenäisesti noita juttuja niin kehutaan, ei namia. Kysyin myös keinun opetuksesta ja ihan oikein olen sen aloittanut, palkataan ensin keinulla olosta ja sitten siitä alastulosta. Kun ei kerran yhtään keinua pelkää. Nuo asiat mihin sain neuvot niin ne kun opettaa, sen jälkeen onkin kuulemma kaikki helvetin helppoa :D Lisäksi vaikkei keppejä vielä osaakaan niin sisäänmenot voi jo opettaa, siinä kun palkataan niin ei hilluta vaan rauhallisesti kehutaan, ettei koira myös ala pomppimaan ja opi sitä siinä. Samat jutut on kuulemma ollut heidän pentukurssilla minkä Kati ja Seela on käynyt. Myö saatiin pikakurssi :) Aivan mahtavaa että sain Jiponkin mukaan, ei kyllä kaduta yhtään että otin senkin koulutukseen!



Sunnuntaina tehtiin ekalla pätkällä pari pentuharjoitusta lisää, sitten tehtiin rataa tokalla pätkällä. He tekevät pennuille samaa rataa kuin aikuisille, fiksusti niin että ensin 1-2, palkka, 2-3, palkka jne. Ihastuin kyllä tuohon tapaan täysin. Palkkaajan näihin tarttee jotta itse pääsee etenemään sinne mihin pitää, eikä tartte mennä sen koiran luo, irtoamista tällä haetaan ja sitä että suorittaa esteet eikä lähde perään. Mullehan oli kauhean vaikeaa olla menemättä "auttamaan", aloin saamaan suklaapatukoita aina kun osasin liikkua oikeaan paikkaan enkä mennyt luo. Kolme niitä lopulta kertyi :D Tuolla videolla näkyy kanssa se hyppyjen tarjoaminen jo, Janita sanoi että on heti huima ero eiliseen mitä se teki. Pentua myös autetaan tekemään oikein noissa ohjauksissa, esim. persjätössä laitettiin verkko ja oli appari palkkaamassa vielä lopussa. Huvitti kun apparina toimi tuomari jolta Cassun kanssa saatiin pääsiäisenä tuplanolla, oli samassa porukassa treenaamassa, kaikki paikat kun ei schapeista täyttyneet.


Tämä koulutusreissu oli Jipolle ihan ensimmäinen tuommoinen, tosi hyvin osasi relata ja olla ja sosiaalistumista tuli ainakin riittävästi! Matkustaminen meni hienosti, en pysähtynyt kertaakaan kumpaankaan suuntaan, siellä ne molemmat pötkötti kontissa. Majoituttiin taas totutusti Tuorlassa, samassa solussa oli Riina ja Tesla & Zelda, Marke ja Molla & Pinna, Marken ystävä jolla oli australianpaimenkoira, Päivi ja Emppu sekä Soile ja Ara joitten kanssa oltiin samassa huoneessa. Hyvin jaksoi myös keskittyä tekemiseen koko ajan, ei lähtenyt haahuilemaan mihinkään vaikka kyllä se varmasti väsynyt jo sunnuntaina lopussa oli. Joutui käyttämään aivojaan niin paljon :)

Erittäin suuret kiitokset videoitten kuvaamisesta Hessulle ja Katille!

Kuvia mitkä ei laadultaan ole kovin hyviä hallivalaistuksesta johtuen löytyy täältä: http://tuijalaurila.kuvat.fi/kuvat/2013/Janita+Leinosen+koulutus+20.-21.4./
Kiitos myös Riinalle mun koissujen kuvaamisesta, kiva saada niistäkin aksakuvia :)

Mätsärissäkin käytiin:

Olin eilen illalla töissä Schapendoes ry:n mätsärissä, pystyin sitten viemään Jiponkin kehään harkkaamaan oikeita näyttelyitä varten. Jippohan sitten esiintyi aika nätisti, oli punaisten pentujen neljäs. Liikkui tuomarin mielestä niin kauniisti :) Hyvin antoi katsoa hampaat ja kopeloida, seisoi rauhallisesti vaan paikallaan. Siellä illalla sen huomasi että oli tosiaan väsynyt kun ei pomppinut ollenkaan. Paikalla oli tietty paljon schapeihmisiä ja pentujakin, kiva oli nähdä taas eri porukkaa. Kai sitä uskaltaa viikonloppuna näyttelyyn lähteä, pitää vähän väsyttää sitä että osaa olla ;) Käytin sitä kyllä viime viikolla hallilla ihmisten kopeloitavana ja hampaitten tarkastuksessa, iski pikku paniikki kun ei olla yhtään treenattu tuota näyttelemistä. Pitäisköhän ottaa se torstaina Cassun treeneihin mukaan, pyytäis vielä ihmisiä sitä katsomaan. Onneksi se on kyllä melkoisen täyspäinen elukka eikä pienistä hätkähdä. Tuli tuostakin mieleen kun hypyn ohjurina oli verkko, meni sitä päin ja käveli vielä sen yli takaisinpäin, eipä olis Cassu siitä mennyt vaan hypellyt mahdollisimman kaukaa :)

Kommentit