Englan sulho

Engla siis suunnitelmissa astuttaa keväällä, näyttää tyttö pitävän samaa juoksuväliä kuin äitinsä, eli oletettavasti toukokuussa-19 on sitten jännät paikat. Ja ajomatkaa taas tiedossa, nimittäin melkein samoja jalanjälkiä mennään Ruotsiin kuin nyt talvella. Sulhoksi valitsin aivan upean ja ihanaluonteisen norjalaisen Carezzando´s Harald Hårfagren. Kävin sitä "sillä silmällä" katsomassa talvella Larsin luona, ja ihastuin kyllä todella Haraldiin. Aivan ihanan avoin luonne, juoksi heti syliin kun kylään mentiin. Sen kun yhdistää Englan myös avoimeen ja iloiseen luonteeseen, niin avot. Harald siis on Norjan tuonti, asuu kennel av Ulfsäterissä Ruotsissa. Luonteen lisäksi myös terveys edellä mennään, ja Haraldin erinomaisten terveystulosten lisäksi, myös kaikki hänen sisaruksensa ovat luustokuvattuja (8 kpl Harald mukaanlukien!) ja kaikki terveitä joko A:n tai B:n lonkilla ja puhtailla kyynärillä.

Näiden erinomaisten avujen lisäksi, Harald on kyllä aivan hirmu komea poika, tällä hetkellä sekä Ruotsin että Tanskan muotovalio, EuroSchapendoesShow:n voittaja vuonna 2017 sekä Svensk Vinnare -18. Tässä Haraldin oma sivu Larsin kotisivuilla. Pidän kovasti Haraldin rakenteesta, on myös kevyt uros vaikka kokoakin on, 48 cm. Englahan on ~42 cm.

Harald 2 v


Harald 1 v

Harald ESS 2017 BIR
Englakin alkaa taas muistuttaa schapea, on kasvattanut kauniin aikuiskarvan. Terveystarkit on tietty tehty, A:n lonkat ja nollan kyynärät, LTV 0. Myös kaikki Englan sisarukset on kuvattu terveiksi luustoltaan (yhteensä 7 kpl), osalta myös selkä. Spondyloosilausuntoahan nuo ei saaneet, kun ikä ei riittänyt, mutta kuvat on kyllä tallessa, ja senkin osalta terveet selät. Nyt uutena on alettu tutkimaan HUU:ta schapeilta (HUU=Hyperurikosuria on sairaus, jolle on ominaista liiallinen virtsahapon erittyminen virtsaan, mikä lisää riskiä virtsakivien (uraatti) muodostumiselle. Virtsakivet voivat aiheuttaa virtsatietulehduksia, kivuliasta virtsaamista ja pahimmillaan virtsatietukoksia. Sairautta on tutkittu yleisimmin dalmatiankoirilla, mutta sitä on todettu myös useilla muilla roduilla. Sairaus periytyy autosomaalisena resessiivisenä ominaisuutena, jolloin vain molemmilta vanhemmiltaan mutatoituneen alleelin perineet koirat sairastuvat.) , ja sen osalta Engla on terve, ei kantaja. Joten tulevat pennut voivat olla vain sitä, tai sitten terveitä kantajia. Sekä Englalla että Haraldilla on myös tuore silmäpeilaus, ilman huomautuksia.
Engla harrastaa agilityä, ja on siihen kyllä kivasti syttynyt. Tuoretta videota ei ole, tässä siltä kerralta kun oli viime marraskuussa hoidossa meillä. Kivaa menoa pikku ahnepossulta :D Engla on käynyt paimennustaipumuskokeessa, ja hyvin meni sielläkin, joten PAIM-T komeilee nimen edessä. Näyttelyistä Engla kerää kauniita arvosteluja, plakkarissa 2 SERTiä, pari varasertiä ja yksi ROP- ja yksi VSP-sijoitus. Nyt kesällä aktivoidutaan taas näyttelyihin, kun tuo karva on saatu vaihdettua.  
Nythän Engla on jo FI MVA, valioitui Porvoossa 8.9.18 ollen ROP.

Kesällä käydään myös jalostustarkissa, syksyllä luonnetestissä, mutta kyllä tuo on luonteensa jo niin hyvin näyttänyt, että hyvin kehtaa jalostukseen käyttää. Tosiaan iloinen, avoin, rohkea narttu. Ja aika vahvaluonteinen myös. Engla Koiranetissä.

Edit  Luonnetestikin on suoritettu, pistein +130 ja laukausvarma. Erittäin mainiota menoa, palautumiskyky eritoten loistava. Jalostustarkissakin on nyt käyty, hienoin tuloksin, erikseen kehuttiin leveää kalloa ja hienoa päätä. Hollannista tuli tuloksena hyväksytty.
Äidin kanssa Porvoossa viime syksynä.

Yhdistelmä Stamdoesissa, klikkaa suuremmaksi:
Sen verran tähän on tullut muutosta, että High Volts Kidius Korpus on käynyt luonnetestissä, tulos +185 laukausvarma. Ja valitettavasti isoisällä Himlings Humble Webillä, isä-Kopin puolelta, todettiin 7-vuotiaana kaihi.


Englan taustallahan on todella pitkäikäinen ja terve narttulinja, isoisoäiti C.I.B FIN MVA DK MVA EE MVA RU MVA VV-13 Lumikuono Naranjada Amada, joka täytti juuri 15 vuotta ja vielä porskuttaa menemään. Kuulo on kummasti vähän heikentynyt ;) Adahan on myös VSP Tanskan ESS:ssä, vuodelta 2007. Hän harrasti agia, tokoa ja hakua, nyt on mummo tietenkin eläkkeellä niistä harrastuksista. Silmät tutkittu terveiksi vielä 13-vuotiaana. Edit 3. Ada nukkui pois 15,5 vuotiaana.

Marika huomautti minulle, että myös Ada on vielä 10-vuotiaana treenannut agia, tässä treenivideota: Ihana innokas ja vauhdikas mummeli! Adahan kisasi aikoinaan makseissa, mitattu 44 cm korkeaksi. Onneksi nykyään on pikkumaksiluokka!Isoäiti FI AVA FI MVA Lumikuono Conamore Ikwil täytti juuri 10v, harrastaa vielä aktiivisesti agilityä, ja on muuten vielä mukana myös sm-kisoissa tänä vuonna! Hänestä tuli myös juuri viime viikolla FI AVA, että tehkää perässä tuossa iässä :D Ja tietty hän on tehnyt sen yhden mahtavan Hästängensin A-pentueen.


Iksu omimmillaan, agilityn parissa. Hänen kanssaan on myös harrastettu tokoa, jossa on oikeus EVL-luokkaan, ja myös paimennusta. Kuvat Jaana Siltanen
Ja sitten tietysti äiti, FI MVA HeJW-13 Hästängens Aldrig Ger Jag Upp, "Jippo" joka täyttää nyt 6, ei ole lääkärin lompakkoa paksuntanut kuin rokotuksilla. Tietenkin synnytyksiin liittyvät asiat, mutta normaalielämässä ei muuten mitään. Perinyt äitinsä rakkauden agiin, josta 2 agisertiä, ja odotellaan valiokellon kilkatusta, syksyllä mahdollisuus siihen viimeisen metsästykseen sitten alkaa. Saavutettu oikeus SM-kisoihin viime vuonna, ensimmäisen kerran kun se oli mahdollista, ja päästiin siellä finaaliin asti. Sieltä sitten hylkäys. Tänä vuonna meidät myös SM-kisoissa nähdään, joukkueessa sekä yksilöissä. Harrastuksissa on ajoittain myös rallytoko josta Jippo pitää, mutta omistajan aika ei riitä...

Näyttelyissähän Jippo on pärjännyt aina erinomaisesti, se vain ei ole laji, josta se itse erityisesti pitäisi, joten eipä sitä monesti olla valiotittelin jälkeen näyttelyissä käyty. Huikein tunne oli 2014 ESS-showssa Järvenpäässä, kun Jippo juuri 2 täyttäneenä oli ekassa valioluokassaan, josta se käteltiin ulos viidenneksi viimeisenä. Siellä sitä seisottiin upeitten koiren keskellä suu auki, että vieläkö sitä täällä ollaan? Edelle meni yksi suomalainen kaunis narttu, muut ulkomaisia. Jospa sitten vetskuna aktivoidutaan taas näyttelyihin, saas nähdä.

jarrut pelaa! Ei tullut virhettä :D


 Myös Englan isän Kopin puolelta isoäiti "Luva", High Volts Happy Feet harrastaa agia 10-vuotiaana, tästä linkistä pääsee katsomaan toukokuun hyppärinollaa. Omistajan luvalla myös siitä video mukana. Tälläkin mummolla virtaa riittää.

Joten toiveissa siis energisiä, mukavanluonteisia aktiivisia schapeja aktiivisille omistajille! Laita sähköpostia tuijalaurila@hotmail.com, jos yhdistelmä kiinnostaa.

Kommentit

Marika Forslund sanoi…
Hei!

Minäkin olen vielä aksannut kun olin 10-v. Kylläkin vain treeneissä mut kuitenkin. Rimat matalina sillä eihän 10-vuotias tarvii tehdä niitä kamalia maksihyppyjä. Pöh, nykyajan nuoret jotka eivät viitsi enää hypätä. Pyh pikkumaksiluokka.

https://youtu.be/p4V7tkfrpg4

t: Ada
Tuija Laurila sanoi…
Oi ihana Ada <3 Sydän suli kun tuota katseli, niin innokas vielä 10-vuotiaana!! Eikä muuten tartte ihmetellä, mistä ne pennut tuota haukkutaipumusta saa :D :D
Jaana sanoi…
Kun noita koirien tietoja lukee, tulee tosi hyvä tunne tulevista pentusista. Niin hienot vanhemmat on heillä. Ja äiti ja mummo ja isomummo ja täti....:-)

Jään seuraamaan.
Jaana
Tuija Laurila sanoi…
Kiitos, itsellänikin on toiveikas olo näiden pentujen suhteen :)