Faktaa vai fiktiota?

 Meillä on rodussa kasvattaja, joka katsoo tarpeelliseksi arvostella muiden kasvatustyötä kovin sanoin. Ja samaan hengenvetoon valittaa, ettei rodussa ole yhteistyötä ollenkaan. Newsflash-kyllä muuten on, mutta ei ehkä hänen kanssaan ja syykin on hyvin selvä. No, ainahan kovaääniset seuraajia saa, mutta onneksi on myös ihmisiä jotka seuraavat faktoja, eikä kovaan ääneen huutelu someryhmissä ihan kaikkia onnistu sumuttamaan. En arvosta käytöstä, jossa muita painamalla alas yritetään korostaa omaa paremmuuttaan, ja kyseinen paremmuus kun usein on vain siellä omissa haaveissa. Kehotan käymään myös katsomassa terveystuloksia Koiranetistä, ihan kaikkien kasvattajien. Voi tehdä niin vähän vertailuja, miten ne asiat nyt oikeasti ovatkaan. 

Se minkä takia tämän postauksen kirjoitan, johtuu siitä että minä nyt siis kuulemma en edistä rodun terveyttä ollenkaan. Enkä ansaitse olla jossain random-ryhmässä mihin en ole liittymistä edes pyytänyt enkä halunnut. Aika äkkiä kyllä sieltä poistuinkin; rodun terveyttä tai sitä yhteistyötä ei kyllä edistä ollenkaan muitten kasvattajien haukkuminen ja arvosteleminen. Jos ihan oikeasti olisi ollut huoli tuon uroksen käyttämisestä, jota by the way oli jo vuosi sitten aikeissa käyttää Jipolle ja ihan varmasti tiedossa, niin siitähän olisi voinut sanoa, että hei, oletko tämmöisestä tietoinen? Ei, vaan aletaan suoraan haukkumaan että en ole tutkinut näitten koirien taustoja ja miksi ihmeessä tuota koiraa käytän. No sehän se kyllä onkin todella rakentavaa. Ainiin, ja tanskalaisia koiria ei kannata käyttää suomalaisille. Jottas tiedätte nyt kaikki muutkin sitten. Mutta vedetään nyt sukuselvitys tähän julkisesti esiin, ettei jää epäselvää. Ja tutkittu kyllä on, en ihan tuosta noin vaan urosta valitse, enkä käytä. 

Rodun tilasta noin muuten (joka tämän ryhmän aiheena oli); geenien "lisääminen" ei ainakaan sisäsiitoksella onnistu. Geenien lisääminen rotuun ei schapendoesilla onnistu muutenkaan ilman roturisteytystä valitettavasti. Samoilla linjoilla, mutta erilaisilla yhdistelmillä on siis nyt vaan yritettävä ja tehtävä ne mahdollisimman pienillä sukusiitoksilla jottei onnistuta joutumaan pullonkaulaan siinä suhteessa. Se että joku kokonainen linja jätettäisiin pois jalostuksesta, on sitten taas aika älytön ajatus, koska siinä vaiheessa ollaan vielä suppeammassa geenipohjassa. Tässä tulevassa pentueessa 10 sukupolven coi% on 6,380 joka on todella matala. Edellisessä pentueessa 7,458. Joka saa sitten tosiaan aikaan sen, että pennut saattavat olla keskenään hyvinkin erimallisia ja -kokoisia. Jipon edellisessä pentueessa on kaksi matalampaa ja "jytkympää", ja loput viisi sitten korkeajalkaisempia ja kevyempiä. 

Tämänhetkiset voimassa olevat kasvatusohjeet:
Jalostukseen soveltuva koira on terve, eikä sillä ole arkielämää haittaavia vaivoja tai ominaisuuksia. Lisäksi se on rodunomainen sekä ulkomuodoltaan että käyttäytymiseltään. Jalostukseen tulisi valita yksilöitä monipuolisesti ja geenipohjaa laajentavasti.
Vaatimukset:

1. Silmät

Jalostukseen käytettävällä koiralla tulee olla alle 12kk vanha virallinen ECVO silmätarkastuslausunto, joka osoittaa, ettei koiralla ole perinnöllisiä silmäsairauksia. Poikkeuksena Kennelliiton silmäohjeen mukaiset vähämerkitykselliset silmäsairaudet, jotka voidaan ohjeen mukaan yhdistää tutkitusti terveen yksilön kanssa. Yksilö, jonka vanhemmalla tai jälkeläisellä on todettu kaihi, tulee yhdistää parituskumppaniin, jonka vanhemmilla, täyssisaruksilla tai jälkeläisillä ei ole todettu kaihia.

-Kohta 1: molemmilla vanhemmilla voimassaoleva silmätarkki, eikä niiden vanhemmilla ole kaihia. Ihan vaan tässä muuten kuriositeettina; tulevien pentujen isoisoisoisoäidillä Flairamy´s Helenalla on 10v 8 kk silmätarkki ok. Isoisoisoäidillä Lumikuono Naranjada Amada silmät ok liki 13 v, isoisoäidillä Lumikuono Conamore Ikwilillä 5 v, isoäidillä Jipolla 7 v. Ja sitten tietenkin Englalla nyt liki 5 v terveet silmät. Että ihan kiva narttulinja siinä mielessä.  


Koirat, joista nyt kovasti oltiin tästä yhdistelmästä huolissaan: Mc Marra´s Can´t Stop Yatzy, eli Jecun isä ja näiden tulevien pentujen äidinäidinisänisällä on Ruotsissa todettu ei-perinnöllinen kaihi, mutta sitähän ei Suomessa hyväksytä vaan tulos on kaihi. Tosin; sillä on Ruotsissa 41 jälkeläistä eikä yhtään kaihimerkintää niillä pennuilla. Suomessa tuo Jecun pentue jossa 8; ei kaihia kellään. Ja semmoinen asia; yksikään linja ei ole täysin vapaa kaihista, se nyt vaan on fakta. Ei edes niiden täydellisten kasvattajien. Valitettavasti kun rotu on lähtöisin kuudesta koirasta, niin tilanne on tämä. Tällä hetkellä siis se viisi linjaa jäljellä. Ps. Jecun silmät peilattu terveeksi 8-vuotiaana. 


Random-väite nro 1: Fanican H- ja L-pentueessa sairaita. Ei selvinnyt millä lailla ja kuka. Tulevan pentueen isän takana neljännessä polvessa Fanica Lili Lucia, kuvattu lonkat A/A. Veljellä Fanica Lui Lurifaxilla Ruotsissa 16 jälkeläistä, joista kolme kuvattu ja ne kaikki terveitä. Samoin viideltä peilattu silmät terveeksi, muilla ei tuloksia. Viidennessä polvessa Fanica Hobo Havanna, tämä on edellämainitun Mc Marra´s Can´t Stop Yatzyn isä, jolla Ruotsissa 11 jälkeläistä ja niistä kahdella tuo ei-perinnöllinen-kaihi merkintä. Itse koirat terveitä. Tanskan jalostusjärjestelmä ei ole valitettavasti julkinen, mutta rotumme yhdistyksen jalostustoimikunnalla sinne pääsy, ja nämä tanskalaisten tiedot on saatu heiltä. Jo ennen astutusta. Tanskassa koiria ei juurikaan valitettavasti luustokuvata, mutta tuo yksi nyt on kuvattu lonkistaan.


Random-väite nro 2: Excerno Saqui Does sekä Beau Meike van het Molegat (jotka ovat siis isä ja poika ja edellämainittu Lui Lurifax tämän Saquin isä) jättävät sairaita jälkeläisiä. No nämä koirat eivät vaan ole näiden minun koirien sukutaulussa. Joten tässä kohtaa se Koiranettiin vilkaisu, Avelsdataan tai Stamdoesiin joka on hollantilainen julkinen yksityisesti ylläpidetty sivusto, johon kerätään kaikkien maailman schapejen terveystietoja olisi ehkä kannattanut. Mutta kerrottakoon, että Beau Meikellä (5 pentuetta, 30 pentua, ja on Hollannin tuonti Suomeen) itsellään todettu kaihi, ja sillä yksi jälkeläinen jolla tulos epäilyttävä, harmillisesti ei ole käyty tuota tulosta vahvistamassa puoleen eikä toiseen. Luustovikoja ei sen kuvatuissa pennuissa ole, kuvattu 40% jälkeläisistä. Beaun pojanpojalla on kyynärät 2/1. Sisarella Bijoulla on ykkösen kyynärät. Ruotsissa tutkitut Saquin jälkeläiset terveitä silmistään, yhdellä ykkösen kyynärät. Edelleenkään näistä koirista mikään ei siis ole sukutaulussa, eikä sisaruksetkaan. Voisihan tähän tosin esittää myös sellaisen nippelitiedon, että Saqui Doesin veljeä Sakima Doesia on myös käytetty Suomessa, jolla Ruotsissakin yksi pentue ja sekä niistä kuvatut että seuraavassa polvessa olevat pennut 4/6 myös kuvatut terveiksi. Nämä koirat itse, sekä yksi pentuesisarus kuvattu terveiksi ja silmät peilattu terveiksi. 


Random-väite nro 3: Kaikki jäljet johtavat sylttytehtaalle, eli Filippa van Wietse Sebastiaaniin. Tämä oli se kaikkein karmein virhe, että tämän koiran jälkeläisiä menee käyttämään. Niin, varmasti löytyy jossain kohtaa sen jälkeläisissä sairaitakin koiria, kuten ihan kaikissa muissakin linjoissa. Löytyy muuten kotoakin kohta 12-vuotias Filippan jälkeläinen eli Cassu, joka on ollut ikänsä terve ja tietääkseni myös sen pentuesisarukset, mitä nyt sosiaalisessa mediassa on kuullut. Cassun takana siis neljännessä polvessa Fanica Hoffa Heiko, siitä Fanican H-pentueesta. ja tuo Filippa viidennessä. Kovin läheltä sitä ei voi kyllä enää löytyäkään, kyseinen koira syntynyt 1996. Löytyypä se myös arvostelijan omien tuoreimpienkin pentueiden takaa ja vielä kerrattuna....


Tässä selvyyden vuoksi tulevan pentueen sukutaulu. Jos joku jo tipahti kärryiltä. Sukutaulussa näkyvillä koirilta kaihi löytyy Hepun puolelta: Excerno Chaska Does, peilattu terveeksi vielä 5 v, sitten 8 vuotiaana kaihimerkintä. Sen pojalla Fanica Tip Top Tjanolla kaihimerkintä 7-vuotiaana. Nilo Silhouette van het Molengat, terve 6 v ja 8 vuotiaana kaihimerkintä. Camagis Queen Quinetta kaihimerkintä 6 v. Että kyllä sieltä koiria löytyy millä kaihi on, mutta sellaista sukutaulua ei olekaan, jossa sitä ei olisi. 
2. Kyynärät
Jalostukseen käytettävällä koiralla tulee olla virallinen kyynärkuvauslausunto. Raja-arvo 1, jolloin parituskumppanin tulee olla tutkitusti terve tuloksella 0. *


-Kohta 2: Vanhemmat kuvattu molemmat tuloksella 0. Kaikki Englan sisarukset ovat kuvattuja, kaikilla kyynärät nollat. Englan edellisen pentueen kaikki pennut kuvattu tuloksella nolla. Jipon (Englan äidin) pentueet kuvattu tuloksella nolla. Viimeisimmällä pentueella ei tietenkään ikä vielä riitä, mutta kaksi aiempaa pentuetta joissa molemmissa 7 pentua on kuvattu. 


Luuston suhteen olen pyrkinyt olemaan erityisen tarkka, Jecun kakkosen kyynärän (pentueen isoisoisän) vuoksi. Ja kyllä, on linjoja joita en tämän asian takia omiini yhdistä. Tässä on uroksen puolelta riski koska sen puolen koiria ei ole kuvattu, mutta tästä olen myös tulevia pennunottajia infonnut ja tosiasia vain on, että noita ulkolaisia valitettavan vähän kuvataan. Toki ei Suomessakaan kotikoiria kuvata, mitä kyllä toivoisi paljonkin enemmän tehtäväksi. Tämän takia olen omat pennunottajani valistanut, ja hyvin tuloksin saanutkin heidät koiransa kuvauttamaan. Eli tähän mennessä jokaikinen on kuvattu, ja tullaan kuvaamaankin. Itse jalostuskoirilla luustot erinomaiset. Ja Englan puolelta siis kuvattukin todella laajasti, vanhempia ja niiden sisaruksia myöten. Tuossa tämänhetkiset kuvatut pentueet, jotka iän puolesta on voitu kuvata. Näkyy myös ne silmäpeilatut, ja nekin ok. 

3. Lonkat
Jalostukseen käytettävällä koiralla tulee olla virallinen lonkkakuvauslausunto. Raja-arvo C, jolloin parituskumppanin tulee olla tutkitusti terve tuloksella A ja/tai B. *

* Ulkomaisessa rekisterissä olevalta ja ulkomailla pysyvästi asuvalta urokselta ei vaadita kuvaustulosta. 

Tuo että ulkomaiselta urokselta ei vaadita kuvaustuloksia, johtuu tosiaan siitä että rotu on pieni geenipohjaltaan ja toivotaan että niitä kuitenkin käytettäisiin viitaten ihan ensimmäiseen korostettuun lauseeseen, eli jalostukseen tulisi valita yksilöitä monipuolisesti ja geenipohjaa laajentavasti. Samojen urosten ja yhdistelmien pyörittely sitä ei ole. Ulkomailla valitettavasti tätä Suomen intoa kerätä terveystuloksia ja jakaa niitä avoimesti, ei ole. Mm. Ruotsissa tilanne on jo kyllä hyvä, rodun emämaa ei edelleenkään katso tarpeelliseksi luustokuvausta. On siellä kyllä onneksi kasvattajia jotka kuitenkin järjestelmällisesti jalostusyksilöt kuvaavat. 

-Kohta 3: Molemmilla vanhemmilla virallinen lonkkatulos tuloksella A. Englan kaikki sisarukset tosiaan kuvattu, muutama B-lonkka, loput A:ta. Mielestäni valittaessa jalostuskoiraa, myös sen sisaruksilla olisi oltava puhtaat tulokset eikä vain sillä ainoalla yksilöllä, jolla mahdollisesti on 8 kuvaamatonta sisarusta. 

Selkäähän ei vaadita kuvattavaksi, mutta yleisesti ottaen melkein kaikki kasvattajat Suomessa senkin kuvaavat nykyään. Englan vanhemmilla molemmilla kuvattu epävirallisesti selät noin 7 v, eikä spondyloosia ole. Engla sekä Heppu kuvattu LTV0, Hepulla myös VA0. Molempien kuvat löytyvät tallesta, spondyloosia ei lausuta alle 2 vuotiaalta, jos pennunottajat haluavat ne nähdä.

 Tässä vielä Englan sisarukset Koiranetissä, ihan faktaa eikä fiktiota, ja toivoisinkin että pennunottajat näitä tietoja kävisivätkin kaikilta kasvattajilta katsomassa, pennunhankinnan tueksi. Minä kyllä mielelläni omista koiristani taustoja kerronkin, en ole katsonut tarpeelliseksi mitään salata. En niitäkään asioita, joita koiranetistä ei löydy. Valheella kun on monesti lyhyet jäljet.Ja Englan edelliset pennut:Olisihan se kiva että tulokset olisivat pelkkää A:ta, nuo C:n lonkat johtuvat hieman matalasta maljasta, eivät hankaloita elämää. Ja toisin kuin usein kuvitellaan, LTV 4 ei ole pahin vaihtoehto näistä ja Hyrrän kohdalla siis kyseessä siisti ylimääräinen lannenikama.

Suositukset:

4. gPRA

Rodun PRA-silmäsairauden määrittävä geenitesti suositellaan suorittamaan koirille, joiden vanhemmat ovat testaamattomia. Kantajaksi testatun yksilön saa yhdistää vain testatusti terveen, ei-kantajan kanssa. Genotyypiltään sairasta koiraa ei saa käyttää jalostukseen.

-Englalla tulos gPRA++, eli terve-ei kantaja Heppua ei tarkistettu. Tuleville pennuille tehdään tämä testi, kun ihan varma en voi olla onko Heppu suvullisesti terve vai kantaja.  Oletan että sen vanhemmillekin testi on tehty, isän kohdalla merkintä että suvullisesti terve. Tosin Tanskan schapendoesyhdistyksen sivuilla lukee, että pentuja ei rekisteröidä, jos tuota tulosta ei ole. Joten voimme siis olettaa, että testit on tehty tai narttukin on suvullisesti terve. Selvyyden vuoksi, sekä siksi että oletuksilla ei pääse puusta pitkään, tuo testi nyt on tosiaan tarkoitus tehdä pennuille. Tulevat pennut eivät voi olla kuin terveitä, tai terveitä-kantajia.

5. Hyperurikosuria (HUU)
Hyperurikosurian ehkäisemiseksi jalostuskoiria, joiden vanhemmat ovat testaamattomia, suositellaan geenitestattavaksi. Kantajaksi tai alttiiksi testatun yksilön saa yhdistää vain genotyypiltään testatusti terveen, ei-kantajan kanssa. Oireilevaa altista koiraa ei saa käyttää jalostukseen.

-Engla HUU terve-ei kantaja, Heppu HUU terve kantaja.

6. Luonnearviointi
Jalostukseen käytettävien yksilöiden suositellaan suorittaneen luonnetta määrittävä testi, kuten MH-luonnekuvaus, luonnetesti tai käyttäytymisen jalostustarkastus. Arkaa tai aggressiivista koiraa ei tule käyttää jalostukseen. (Kennelliiton yleinen jalostusstrategia; 3.3 Käyttäytyminen ja luonne.)

-Engla luonnetestattu +130 laukausvarma. Englan takana onkin sellainen sukutaulu tämän suhteen, ettei varmasti kovin monella koiralla ole. Sen vanhemmat, isovanhemmat sekä vielä osa isoisovanhemmistakin luonnetestattuja. Minulle tärkein asia terveyden jälkeen, tai melkolailla samassa on koiran luonne. Ääniarkoja pentuja meiltä ei ole maailmalle lähtenyt. Ulkomuoto tulee sitten näitten jälkeen. Toki rakenne täytyy olla kunnossa, jotta koira on toimiva peli. 

Taas sama kuva, missä listätty luonnetestit ja ne veriarvot ja tulokset muutenkin. Todella selvästi kun kirjoittelin käsin ne tuohon, mutta yrittäkää pärjätä. LV on laukausvarma, kun säästin tilaa ja LK laukauskokematon. Tulostan muuten aina Stamdoesista yhdistelmän sukutaulun, ja teen juuri näin kun sitä suunniteltua yhdistelmää tarkastelen. Sieltä stamdoesista ja avelsdatasta ja dutch dog datasta ja koiranetistä tiedot lisään paperille. Että kyllä, kyllä minä kuulkaa näitä yhdistelmiä suunnittelen ja mietin ja heitän roskakoriin, kun joku ei osu kohdalleen. Kun tämä kohta näyttää hyvältä, alan menemään "syvemmälle" uroksen sisaruksiin, vanhempien sisaruksiin jne. Onhan se melkoista salapoliisityötä, mutta niin pitää ollakin että oikeasti ne tutkii. 7. Ulkomuotoarviointi
Jalostukseen käytettävä koira suositellaan käytettävän virallisessa näyttelyssä tai jalostustarkastuksessa ulkomuotoarvioinnissa ennen jalostuskäyttöä.

-Engla FI MVA, Heppua ei ole näyttelyissä käytetty koska on tosiaan puhtaasti tuotu kotikoiraksi. Purenta on ok, ei hammaspuutoksia sekä pallitkin löytyvät. Koiran omistajakin oli niin kiva, että käytti näytillä urosta jo ennen kuin astutus oli ajankohtainen. Sen verran minulla silmää on, että osaan katsoa rakenteen ihan ilman näyttelyitäkin. 

8. Muuta huomioitavaa
Kahta koiraa, joilla on sama virhe ei tule yhdistää (esim. hammaspuutokset, lyhyt häntä, matalat raajat).

Muissa asioissa noudatetaan Kennelliiton kulloinkin voimassa olevaa yleistä jalostusstrategiaa. Jalostusstrategiassa määritellään mm. lähisukulaisten jalostuskäyttö (3.7.3), jalostuskäytön ikärajasuositukset (3.2.2), elinikäiset jälkeläismäärät (3.7.2) sekä jalostuskoirien valinta monimuotoisuuden ylläpitämiseksi (3.7.1).


Kasvattajan tulee tutustua ja huomioida jalostussuunnitelmissaan kasvatusohjeiden ja Kennelliiton yleisen jalostusstrategian lisäksi myös rodun voimassa olevaa jalostuksen tavoiteohjelmaa, rotumääritelmä ja sen tulkinta sekä Kennelliiton koirarekisteriohjetta.

Hallitus voi myöhemmin tarpeen mukaan tarkentaa näitä vaatimuksia ja suosituksia.

Yhdistyksen kotisivujen pentulistalle pääsevät kaikki ilmoitetut pentueet, tiedolla täyttääkö yhdistelmä kasvatusohjeiden vaatimuksia vai ei ja miksi ei.

Valitus siitä, että häntä on mustamaalattu ja ei ole otettu edes pentueita yhdistyksen listoille....Noh, edelleen, ei todella KUKAAN muu kasvattaja tuolla julkisesti ja yleisesti hauku muiden kasvatustyötä. Samaa mieltä ei jalostusvalinnoista tarvitse olla, en minäkään kaikkien yhdistelmistä ole. Mutta ei minun tarvitse sitä torilla ja turuilla huudella, en vain sitten käytä jatkojalostukseen. Muutenhan sillä ei ole oikeastaan minulle hevonvitunväliä. Huonon nykyisen maineensa ansaitsee ihan itse käytöksellään ja koiranpidollaan. 

Aiemmin olikin niin, että jos yhdistelmä ei täyttänyt vaatimuksia, sitä ei listalle otettu. Vuoden -19 kevätkokouksessa päätettiin kuitenkin ne sinne lisätä, maininnalla kuitenkin että miksi ei täytä jos ei täytä. 

Tämä minun yhdistelmäni täyttää kaikki vaatimukset sekä suosituksetkin, poislukien Hepun puuttuva näyttelytulos sekä luonnetesti. PISTE.

Korostan tässä nyt kuitenkin vielä sitä, että: Vaikka kuinka sitä tekee tutkimusta, ja olisi paperilla vaikka miten hieno ja hyvä pentue, niin: siinä vaiheessa kun on astutettu, niin sitä on vain laitettava kädet kyynärpäitä myöten ristiin ja toivoa, että geenilotto osuu kohdalleen. Kun ei tässä olla jumalia, ei yksikään kasvattaja, ei missään rodussa niin aina voi tulla yllätyksiä. Että ei kannata, eikä voi tuudittautua mihinkään muuhun kuin siihen, että parhaansa on tehnyt eikä enempään pysty. Ja jännittää jokaisessa luustokuvauksessa ja silmäpeilissä, että miten käy. Mutta siitä huolimatta ne terveystarkit on hyvä tehdä, vaikka sieltä paljastuisi mitä. 

Ja jos vielä jaksat lukea, niin miksi sitten Heppu? Tässä nyt myös pyydän Anulta julkisesti anteeksi sitä, että melkoinen soppa taas synnytetty. Koirasi on aivan upea.

Huomasin sen ilmestyneen tuonteihin jokunen aika sitten. Tokihan tuonnit aina kiinnostavat, että josko niistä olisi jalostukseen. Ja innostus kasvoi, kun huomasin että sen isänä on Baagegaard´s Jumping Jackson, jota olin aiemmin katsellut Jipolle mahdollisena urosvaihtoehtona aiemmin. Tämä koira on todellinen lammaspaimen, aloitettu 8 viikkoisena koulutus. täältä voi lukea enemmän, koiran omilta sivuilta. Sekä kasvattajan sivuilta tuosta J-pentueesta (joita on ollut muuten peräti 11, apua). Pidän tuon kasvattajan ajatusmaailmasta, luonne on kovin tärkeää sielläkin. 

Johan sen rotumääritelmäkin sanoo; "Schapendoesin tulee olla todellinen paimenkoira luonteeltaan, ruumiiltaan ja sielultaan." Ja tuo koira on nimenomaan sitä. Täällä myös sen jalostustarkastuksen hienot tulokset, ja lisäksi sitten yhtä hienot Hepun äidin jalostustarkin tulokset.

Tässä vielä Hepun äidinäidin jalostustarkin tulokset, eli Fanica Wiola Willemine. Sekä äidinisä Fanica Tip Top Tjano.

No nämä parjatut Fanican kennelin koirat sitten taas ovat aina olleet mielestäni hyvin rodunomaisia, kauniita ja hyvärakenteisia, eikä tuollaista menestystä kyllä ilman hyvää rakennetta tulekaan. Voi käydä myös tutustumassa kennelin omilla sivuilla Hepun takana oleviin koiriin, en viitsi varastaa kuvia sivuilta. Tuossa nyt kuitenkin niitä jalostustarkkeja esille. Myös Engla on jalostustarkastettu, eikä huonoin tuloksin sekään. 

Heppu itse sitten on todella sellainen kuin schapendoesin pitääkin. Luonteeltaan avoin, iloinen, ei ääniarka. Se liikkuu hyvin kevyesti, hyppii keposasti ympäri 360 astetta kuten schapen pitääkin ja on kooltaan keskikokoinen, noin 46 suurinpiirtein ja kevytluustoinen. Turkki sillä on lyhyehkö ja karhea. Pää on upea kuten kuuluu. Ja mikä tärkeintä, tosiaan terveystarkastettu hienoin tuloksin. 

Hepun isän puolen sukua ei Suomessa ole, äidin puolelta tuo Fanica Tip Top Tjano on kahden tuonnin isä, jotka molemmat kuvattu sekä silmäpeilattu terveiksi. Toista ei ole käytetty jalostukseen, muistaakseni purentavian takia ja toista on, jälkeläistä ei terveystarkastettu. Toki kun tarpeeksi kauas sukutaulussa mennään, niin niitä jälkeläisiä alkaa löytymään, mutta näinhän se on kaikkien kanssa.

Eli yksi syistä miksi käytän, on juurikin tuo että sukutaulu on kiinnostava ja edes vähän erilainen kuin muutoin. Vaikka tässä tulee riski noiden terveysasioiden suhteen, niin ei se välttämättä ole suomalaisenkaan uroksen kanssa tilanne sen parempi. Ja kun nartun puoli on laajasti terveystutkittu sisaruksia myöten, ihan pidemmällekin taustoissa, niin se riski on vähän helpompi ottaa. 

Joten: tervetuloa avoimesti keskustelemaan, ihan niinkuin ihminen ihmiselle eikä hyökkäämällä varmistamatta faktoja. Oletukset ja huhupuheet voi jättää sinne oman mielen takanurkkaan, ja niitä sitten mietiskellä keskenään. 

Kommentit

Jaana sanoi…
Aamen!
Voiko sen paremmin pentueesta kertoa.

Jaana
tuija sanoi…
Niinpä. Voisin tehdä kyllä kaikista pentueista vastaavan 😊
Anonyymi sanoi…
😂 Kyllä joku on nyt iskenyt kirveen pahasti kiveen. Kenen kanssa vaan on tullut puheeksi koirat ja niiden kasvatus, niin olen kaikille sanonut, että jos kaikki kasvattajat tekisivät yhtä paljon selvitystyötä kuin Tuija, niin silloin mentäisiin rotujen etu ja terveys edellä. Teit minuun suuren vaikutuksen, kun seurasin paneutumistasi sopivan uroksen löytämiseen. Sinä aidosti välität rodusta kokonaisvaltaisesti ja siitä ISOT ”propsit”. Sinunlaisia kasvattajia tarvitaan enemmän kaikille roduille.- Jaana H
Anonyymi sanoi…
Viime syksynä aloin etsimään kasvattajaa, jolta voisin kysellä toista Schappis koiraa perheeseemme nykyisen 7 vuotiaan kaveriksi. Tuijan sivut tekivät vaikutuksen ja juurikin perustelut tämän kyseessä olevan pentueen emän ja uroksen osalta, eli luonne ja terveys edellä tehtävä kasvattajatyö. Tapasimme Tuijan muutama viikko sitten ja sen perusteella olen entistäkin vakuuttuneempi hänen kasvattajatyöstään. Ja toivolla odotamme nyt, että syntyvässä pentueessa olisi se meidän perheeseen sopiva yksilö. Kukaan ihminen ei voi ikinä taata sitä, että yksikään tähän maailmaan syntyvä yksilö olisi täysin terve, se on luontoäidin käsissä loppujen lopuksi. Susanna