Lotan kontaktikoulutus

Eilen päästiin Lotan 2 on 2 off -Silvia Trkmanin oppeihin perustuvaan kontaktikoulutukseen. Silvia opettaa agilityn yleensäkin temppujen kautta naksulla ja niin että koira itse ajattelisi mitä pitää tehdä. Kontaktit aloitetaan opettamaan laatikon kanssa niin että otetaan esim. vanha lipastonlaatikko, maksimissaan 10 senttiä korkea, ei väliä minkämallinen, pitkänomaisesta voi ehkä olla hyötyä myöhemmin. Sitten otetaan naksu ja koira ja miljoona namia. Laatikko lattialle ja itse kyykkyyn viereen ja odotellaan että koira ITSE tarjoaa jotain. Ei auteta, tarkoitus on että hoksaa itse mitä pitää tehdä ja käyttää aivojaan. Aloita pienestä, yksi tassu lootalla ja etene aika äkkiä että  tarjoaa oikean asennon.  Ei jumituta yhteen kohtaan pitkäksi aikaa. Tämä riippuu koirasta, voi tarjota heti oikeaa tai sitten aloitetaan ihan vaan siitä että nuuskii laatikkoa. Tässä vaiheessa palkka voi tulla kädestä.

Kun ollaan edetty siihen vaiheeseen että koiralla on takatassut laatikolla ja etutassut maassa niin palkka maahan, ei kädestä! Ei haluta että tuijottaa käsiä. Naksutetaan ja syötetään siinä kontaktilla ja pois tullaan ainoastaan luvalla. Palkka myös siitä!! Etupalkalla, lelu tai nami. Saadaan katse eteenpäin. Apuri nostaa namikupin coolisti pois jos lähtee ilman lupaa, ei muuta rangaistusta. Tässä vaiheessa voi lisätä käskyn, mikä se sitten onkaan. Kiipee-tms. Vähitellen lisätään liike että koira jää kontaktille ja itse kävellään muutama askel eteenpäin ja annetaan lupa lähteä palkalle. Ja tietysti muista itse olla molemmilla puolilla. Jäädään sivulle palkasta, juostaan eteenpäin, hypitään äksää ja kaikkea häiriötä. Viimeisenä ohjaajan taaksejäänti!! Kaikkein vaikein. Lupasana aina sama! Ei ole koiralle epäselvää mikä on oikein ja mikä ei, tarvitsee koko esteelle vain yhden käskyn loppujen lopuksi eikä erikseen kontaktille jotain ota-pinta-seis. Tämä este suoritetaan aina näin, alusta loppuun on yksi ja sama este eikä kaksi erillistä käskyä. Vauhti saadaan sillä että pidetään koirasta kiinni ja hetsataan ja lasketaan menemään laatikolle. Tässä kohtaa pitkänomaisuudesta voi olla hyötyä.

Esim. peruuttamalla opetetut kontaktit on huonot koska liikerata on väärä, sellaista ei joudu koskaan tekemään esteellä. Tarkottaa sitä lautahommaa mikä nostetaan esim sohvalle tai seinälle muka kontaktin alastuloksi. Jos on menty ohi jo kontaktista ja pysähdytään ja  laitetaan sitten takatassut kontaktille tulee hylly koska niin ei saa tehdä. (Tuli esiin kun joku siitä luennolla kysyi että miks niin ei kannattaisi opettaa.)

Puomi:

Siirto laatikolta kontaktille tapahtuu niin että laatikko laitetaan kontaktin viereen ja pyöritetään koiraa vierestä laatikon päälle. Noin viisitoista kertaa ja sitten loota pois ja kontaktin loppuosalle samaa hommaa. Sitten kokonaista puomia ja voilá! Valmiit kontaktit :)

Kun tehdään uudelleenopetusta, puomia kokonaisena EI tehdä sinä aikana ollenkaan. Kannattavampaa pitää kuukauden-puolentoista tauko jos voi 10 vuotta kisata varmoilla kontakteilla. Huom! Kisoissa AINA vaikeampi tilanne koiralle. Mutta vaadi sama suoritus joka kerta! Kotona riittää päivässä 5 toistoa, vähintään 3 kertaa viikossa. Muista treenata myös muissa paikoissa! Kotona sisällä, ulkona, hallilla, hallin pihassa ym. Laatikko helppo kuljettaa mukana ja nopea tehdä.

Tavoitteena on saada koira menemään vauhdilla päähän asti koska se on kannattavaa, sieltä tulee palkka ja ei ala himmailemaan epävarmuuttaan että mihin kohtaan täytyy pysähtyä. Tai loikkaa koko kontaktin välttääkseen sitä koska siitä on tehty epämiellyttävä tai vähintään epäilyttävä paikka. Jos et opeta kontakteja koiralle kunnolla niin älä vaadi siltä mitään, reilumpaa koiraa kohtaan.

A:n opetus:

Opetetaan nostamalla pikkasen kontaktipintaa ylemmäs, sano kiipee tms käsky ja tarjoaa tässä helpommin asentoa koska selvemmin viistossa.

Keinun opetus jenkkityyliin:

Kontaktiesteistä keinu opetetaan viimeisenä.

1. Vauhti: Seiso itse keinun päässä vastassa koiraa, avustaja tuo koiraa hihnassa päähän asti ja syötä koiraa keinun päässä. Nosta koira pois. Kuulemma maksikoirankin saa helposti nostettua. Toista. Kun tulee vauhdilla ja rohkeasti päähän asti siirry seuraavaan vaiheeseen. Riippuu koirasta taaskin, arempaa koiraa joutuu pitämään tässä vaiheessa kauemmin.

2. Liike: Laita keinun alle esim. siiveke, seiso itse keinun vieressä, nosta koira keinulle ja liikuttele keinua edestakaisin pienellä liikkeellä ja syötä koiraa nameilla. Lisää liikettä sitä mukaa kun koira ei enää välitä liikkeestä. Nosta koira pois keinulta. Kun saa heilutella keinua miten vaan siirry seuraavaan vaiheeseen.

3. Ääni: Avustaja nostaa keinua niin että toinen pää on  n. 5 sentin päässä maasta ja itse pyöritetään koiraa hihnassa vierestä alastulolle ja palkataan kolauksesta. Samalla kun kolahtaa niin palkka suuhun. Tätä vaihetta toistetaan kunnes ei hätkähdä kolausta.

4. Laita keinun alle maksipöytä, koira alusta keinulle. Kolahtaa vähän ja liikettä vähän. Tässä vaiheessa yleensä jo tarjoaa 2 on 2 off-kontaktin. Seuraavaksi minipöytä, ääntä ja liikettä enemmän.

5. Valmis keinu. Tällä tyylillä opetetuista koirista kuulemma yksikään ei pelkää liikettä eikä ääntä ja tulee vauhdilla keinun päähän asti.

Huom! A:lla ja puomilla voi olla sama käsky, esim. se kiipee! Mut keinulle eri käsky koska siinä on se liike.

Omat vinkit:

Käytin tilaisuutta hyväkseni ja pyysin Lottaa katsomaan meidän laatikkohommaa että missä vaiheessa on. Eka huomio oli se että palkka tulee mulla kädestä, se maahan. Namikuppi eteen vapautuksesta eikä sekään kädestä. Lopetti heti käden katsomisen kun palkka oli kerran edessä :O Sivuliikkeen kestää, ja liikkeen eteenpäin siihen asti kunnes lähdin juoksemaan, silloin läks. Vahvistettava vielä nopeaa liikettä.

 Ja tässä laatikonmallista puhuttaessa niin tehdään edelleen pesupallilla koska mitään ongelmaa tajuta Lotan laatikkoa että mikä toi on vaikka oli tyystin erilainen ja eri paikassa ei ollut ainakaan Cassulle. Vauhtivaiheessa varmasti helpompi pitkänomainen matala loota ettei joudu hyppäämään siihen ja se liikerata ei kyllä ole oikein. Tämä oma ajatus, ei tullu Lotalta kysyttyä.

Mutta mä ainakin olen ihan tämän homman lumoissa, aloittanut Jecullekin tällä tyylillä ja varmasti jatkan loppuun asti ja keinun opetan ihan varmasti noin pikkupoitsulle. Cassun kanssa tehnyt sen virheen että tehnyt kontaktiesteitä vaikka ei ole vielä valmis toi "temppu". Mut eiköhän sekin suju kun siirtää sen jossain vaiheessa puomille. Ei muuta ku treenaamaan!

ps. kirjotin tän ulkomuistista, fiksaan jos on joku kohta mennyt väärin. Mikseiköhän sitä koulussa ikinä kuunnellu näin tarkkaan :)

Kommentit

SatuK sanoi…
Kiitos Tuija dokumentoinnista!!!
tuija sanoi…
Ole hyvä vaan, täältä on helppo itekin tarkistaa miten se menikään :)
Ransu sanoi…
Mulle tuli vaan sellanen mieleen että eikö se sivusta kontaktille nouseminen ole myös sikäli väärin että eihän koira peruuta kontaktipinnalle mutta ei se myöskään sivusta sinne nouse...? Kun siis estettä tehdään. Jokainen tavallaan mutta tuo keinutsydeemi on kans vähintäänki omituinen... En yritä päteä tai viisastella mutta ihan kaikkea en tuosta tekstistä vaan pysty käsittään vaikka siinä on hyviäki pointteja.
tuija sanoi…
Joo mutta siinä ei tule toistoja kuin se 15-30 siinä vaiheessa kun siirretään se lootahomma kontaktille ja suoraan tulojahan varmaan tuhat jo siinä vaiheessa että kyllä se vahvistaa enempi sitä tapaa. Eihän kaikkea tietenkään tartte heti uskoa, mä kyllä ostin tän tyylin välittömästi :)
Ransu sanoi…
Voihan se olla niinki. Heh sikäli huono itse sanoa kun Ransun kontaktit on mitä on tai siis puomi ja sitähän nyt yritän korjata - eri asia mikä on lopputulema... Mutta Liinu on viel kaikille mahdollisuuksille (ja mokaamiselle) avoin.
Anonyymi sanoi…
Lotta täällä kommentoi, kun yksi koulutettava oli löytänyt tämän blogin:)ohjeet on varsin hyvin täällä ylhäällä, mutta korostan, että näistä tekniikoista pääsee aika paljon paremmin kiinni, kun seuraa varsinaisen koulutuksen ja näkee livenä eri vaiheet mallista sekä saa lisäksi siitä kunnollisen materilaalin mukaansa. sen jälkeen voikin päättää "ostaako" tämän jutun vai ei:)Sen verran täytyy todeta, että ko systeemeillä on kyllä saatu hirmuhyviä tuloksia aikaan, joten itse ainakin luotan siihen mitä koulutan - ja miksen luottaisi:)
Intoa kaikille treenaamiseen!
tuija sanoi…
No heippa Lotta! Ihan varmasti on parempi käydä koulutuksessa itse oppimassa ja toteamassa miten tämän tehdään. Oman muistin virkistykseksi ja ohjeiksi minä nämä kirjasin, muut tietysti ottavat/ostavat ohjeet tahi ei mutta minä ainakin puollan tätä, Cassulla on nykyään upeat kontaktit puomilla...vielä kun saisi ne kisoissa samanlaisiksi ettei paineistu ja himmaa tai juokse läpi krhm ;) Ja sehän on taas mun vika kun en uskalla/halua vaatia ettei paineistuisi ja vietä alastulolla viittätoista sekuntia minkä takia alun alkaen halusinkin opettaa kontaktit uudelleen. Mutta jokatapauksessa ainakin ottaa kontaktit joka kerta!

ps. Pönttöpentukin oppi tämän ja tarjoaa itse keinulle 2 on 2 offia ilman eri opetusta, kun ollaan tehty "pesupallireeniä" :) Muita kontaktiesteitä ei olla vielä tehty mutta eiköhän se niihinkin siirry. En siis kyllä tuota keinuopetusta ehtinyt tekemään kun yks vaan meni keinulle ja näytti että näin. Hahhah, joskus on joku helppoakin tässä agilityssä!
anemones sanoi…
Kiitos muistiinpanoista, Tuija! :) Kouluttaja linkkasi tämän postauksen! Kiitos myös Lotalle!